用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 快要填大抽獎啦, 你哋選校策略會傾向保守, 抑或進取? ...
樓主: yamgie
go

快要填大抽獎啦, 你哋選校策略會傾向保守, 抑或進取? [複製鏈接]

原帖由 princesserela 於 10-4-13 20:51 發表
小女band 1尾 band 2 頭,可唔可以第一志願進取D,第二志願就穩守D。

各位高手,這樣你地覺得風險大嗎?不防直言提點,謝謝!

請問邊區??

wanchai區,請幫指教下,thanks!
原帖由 黃巴士 於 10-4-14 01:36 發表

請問邊區??

進取D意思係
預左唔得會去敲門,同佢死過個1...2間
先揀出啱程度,自己同小朋友啱心水,抽唔到都有機敲門會收放前面,自己聯繫學校每年有一定位放前面,人地聯繫學校位少俾你梗係放4.5.6.....抽中機會細嘛,你區BAND1頭去直資、頂尖官校多;抽中好學校機會大你讀灣仔區一早知啦,跨區似乎無優勢。自己考慮一下。祝你成功﹗

好头痛,湾仔区band 1尾band 2头的Boy

選校終於塵埃落定了, 由老師通知banding到交表, 得一個禮拜左右, D選校次序改了又改, 改完再改.....最后落筆的, 同最初心水的都有很大出入.
交咗表后, 而家凈係可以等.....運到!

講得好   但都幾心酸

交咗表后, 而家凈係可以等.....運到! ...

原帖由 stellahe 於 10-4-27 13:41 發表
好头痛,湾仔区band 1尾band 2头的Boy

我個仔都係九龍城band 1 尾或band 2 頭..連老師都話係灰色地帶....佢都唔知...阿仔間小學係紅磡馬頭涌...有冇可能係九龍城區黎計會係 band 1 尾呢 ?? 我真係快被煩死, 如果佢係 band 1 尾, 應該博英中的, 但如係 band 2 頭 策略就完全唔同....各媽咪有冇意見可比下我, 唔該哂 !!!
‹ 上一主題|下一主題