用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 第三屆全港學生公開朗誦比賽一問
樓主: hyto
go

第三屆全港學生公開朗誦比賽一問 [複製鏈接]

原帖由 share123 於 10-4-13 15:58 發表
[quote]原帖由 pamelaywy 於 10-4-13 14:19 發表

我想請問一下,是不是即場會宣佈同埋頒獎架? 如果只參加一項,大約要在逗留多長時間呢?

安排甘一般,點解你地 ...

會即場宣佈結果. 舊年係咁多組一齊比賽, 然後一次過頒幾組的獎項.

安排咁一般, 我都有再參加. 原因是我囝囝是很喜歡說話, 很expressive 的人, 他很享受 on stage experience. 所以作為家長, 就找很多類似的比賽活動參加, 有朗誦, 有講故事, 有彈琴等. 坦白說, 香港給幼稚園學生參加的比賽不多, 校際朗誦節要有學校推薦才可參加, 給家長自行報的不多.
囝囝參加過除了這朗誦比賽, 還有 北x, 香港藝x 家協會的, 普x 會的, 幼聯等.... 以我經驗說, 大部份這些機構的安排也很一般, 有些是求其, 有些是造馬, 有些是兒嬉, 搞這些活動大部份都是money-making, 但想找這類型的比賽活動給小朋友參與並不容易, 所以安排不好也有參與, 況且, 也算是給大家上eq 的一課吧....

Hi pamelaywy,

oic.你自己train小朋友嘛?我發現要不停參加比賽都幾辛苦,3-6月有幾個比賽,一個接一個,根本無辦法參加太多.

share123

原帖由 pamelaywy 於 10-4-14 19:31 發表

會即場宣佈結果. 舊年係咁多組一齊比賽, 然後一次過頒幾組的獎項.

安排咁一般, 我都有再參加. 原因是我囝囝是很喜歡說話, 很expressive 的人, 他很享受 on stage experience. 所以作為家長, 就找很多類似的比賽活 ...

Agree. 參加比賽的確可以讓小朋友多D見識, 今年,我連埋呢個,都參加左2個!

發覺大家身為媽咪,包括我在內,一開始就會找很多比賽給小朋友參加,不理價錢,以我經驗,上網會search到很多報名費抵或免費的比賽,大家不需要太心急去找那些報名費貴的公開比賽,因大多數是掠水,安排又差;一年安排2個公開比賽給小朋友已足,或者可以問吓學校,因為老師會知多D這方面的消息,到玩多1,2年就會知邊樹有免費比賽的,唔好係又參加,唔係又參加,只會換來一肚氣!又浪費時間.最先個2年我都只係報過普X會,一年比一年貴,現在看番轉頭,可以不報,還有其他選擇.

普X會系特別難羅獎架,分初賽同埋決賽.

當年囡囡都入過決賽,所以又唔可以話係內定,我地無參加過佢地舉辦的講座;但可以講句,佢地D評判來來去去都係果幾個,如果今次你入唔到,但又自問做得好好,有自己風格,甘下次都可以唔駛參加(如果你想攞大奬),因為年年都係果D評判,今年唔受你好表現,下年一樣."校際朗誦節"呢點有唔同,因為每年比賽,評判唔一定係果個,所以係校際裡,(都係加句,自問做得好好)今年唔得,即是果個評判唔buy,但下年唔同評判可能buy.

原帖由 share123 於 10-4-16 09:41 發表

醒目開學勳章

原帖由 Sherryko9 於 10-4-16 09:06 發表
發覺大家身為媽咪,包括我在內,一開始就會找很多比賽給小朋友參加,不理價錢,以我經驗,上網會search到很多報名費抵或免費的比賽,大家不需要太心急去找那些報名費貴的公開比賽,因大多數是掠水,安排又差;一年安排2個公開 ...

要比咁多錢換一個經驗 , 太貴既比賽我唔參加 !!!

原帖由 Sherryko9 於 10-4-16 10:00 發表
當年囡囡都入過決賽,所以又唔可以話係內定,我地無參加過佢地舉辦的講座;但可以講句,佢地D評判來來去去都係果幾個,如果今次你入唔到,但又自問做得好好,有自己風格,甘下次都可以唔駛參加(如果你想攞大奬),因為年年都係 ...

系呀,但校際一定要5歲以上,即K3先可以參加嘛. 普X會今年既決賽系5月底

最初囡囡參加公開比賽是"寧濫勿缺",參加過2年就"寧缺勿濫"了!過多的比賽真的令人很累,指大人,因為要慮心慮力 .唔駛太心急找比賽給小朋友,上到小學也未遲,我亦明白大家身為媽咪見到其他媽咪都係甘揾比賽給小朋友的感受,都係講句:不要人云亦云.只會令自己辛苦!

原帖由 share123 於 10-4-16 16:09 發表

系呀,但校際一定要5歲以上,即K3先可以參加嘛. 普X會今年既決賽系5月底

醒目開學勳章

原帖由 share123 於 10-4-16 09:41 發表

請問係邊個會 ??? 可以 pm 我嗎

thanks !!!

原帖由 Sherryko9 於 10-4-16 17:09 發表
最初囡囡參加公開比賽是"寧濫勿缺",參加過2年就"寧缺勿濫"了!過多的比賽真的令人很累,指大人,因為要慮心慮力 .唔駛太心急找比賽給小朋友,上到小學也未遲,我亦明白大家身為媽咪見到其他媽咪都係 ...

看來今年改進了很多.上星期參加左今年一個項目,安排好smooth,每個session一小時,頒發頭五名,其他參賽者都有獎牌.

係x師會呀!

原帖由 洛婷 於 10-4-16 05:12 PM 發表

請問係邊個會 ??? 可以 pm 我嗎

thanks !!!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

醒目開學勳章

原帖由 Crabtree 於 10-5-19 23:31 發表
係x師會呀!

thanks

原帖由 洛婷 於 10-5-20 00:20 發表

thanks

普 x 師會o既比賽? 有錢都唔好參加啦, 無 d 水準(唔係話參加o既學生, 係普 x 師會o既比賽程序, 評分標準及安排), 反而一 d 唔用比錢o既比賽更加公平公正, 我強烈譴責"普x會"舉辦之比賽黑箱作業, 商業化之餘更是評分有欠公平, 安排混亂, 背誦錯漏都有獎拎, 朗誦似背書都有獎拎, 賽果"驚人", 誦讀小說比賽演變成"雜耍"比賽, 評分毫無標準可言, 現呼籲有學生有仔女日後有機會有多餘錢都唔好參加呢個"普x會"舉辦o既任何比賽, 直頭係貼錢買氣受

100% agree!

原帖由 bobo 於 10-5-22 09:45 發表

普 x 師會o既比賽? 有錢都唔好參加啦, 無 d 水準(唔係話參加o既學生, 係普 x 師會o既比賽程序, 評分標準及安排), 反而一 d 唔用比錢o既比賽更加公平公正, 我強烈譴責"普x會"舉辦之比賽黑箱作業, 商業化之餘更是評 ...

我個仔參加了兩屆普X會,都進入了決賽,我們並沒有報讀他的課程,我覺得賽果公平,阿仔在校際朗誦節和其他朗誦比賽都拿頭幾名,我覺得他有實力,能進入決賽的,特別是頭三名的小朋友,和心目中的人選差不多,至於安排我覺得OK,如果你有參加過其他朗誦比賽,應該會覺得他們不是perfect,但不算差。

原帖由 bobo 於 10-5-22 09:45 發表

普 x 師會o既比賽? 有錢都唔好參加啦, 無 d 水準(唔係話參加o既學生, 係普 x 師會o既比賽程序, 評分標準及安排), 反而一 d 唔用比錢o既比賽更加公平公正, 我強烈譴責"普x會"舉辦之比賽黑箱作業, 商業化之餘更是評 ...

原帖由 sheep30 於 10-5-24 00:26 發表
我個仔參加了兩屆普X會,都進入了決賽,我們並沒有報讀他的課程,我覺得賽果公平,阿仔在校際朗誦節和其他朗誦比賽都拿頭幾名,我覺得他有實力,能進入決賽的,特別是頭三名的小朋友,和心目中的人選差不多,至於安排我覺得OK,如果你有 ...

我唔敢講係咪屆屆賽果都唔公平, 不過以我今年自己個仔參加呢屆, 我就覺得唔公平囉, 我想我仔參加o既組別同你小朋友參加果組係唔同組別囉, 我地係二人組o既, 我唔沒殺有個別小朋友係有實力, 我亦覺得自己個仔有實力, 是實上佢亦係今年普通話校際賽冠軍, 仲入左剛剛先舉行完o既全港中小學生普通話演講比賽全港總決賽, 我相信佢實力亦一樣得到認可的, 況且, 當日普 x 會比賽結果之不公平, 亦不是只得我個人覺得, 我當日比賽的安排事實上係混亂囉, 講左9:15開始比賽, final 係 9:35, 係外邊大堂排隊等左超個20分鐘先登記, 塞滿人, 又臨時調房比賽又唔公布, 到頒獎時又唔講頒緊咩獎, 只見叫上台o既小朋友個個有個金牌掛上身, 原來果 d 只係優異獎遮, 至於第一至五名原來係即時無獎拎架, 又唔同家長宣佈, 只係一個比張紙話之後等通知, 頒獎後個評判連一張相都唔會同 d 得獎者影架, 種種安排都唔係好妥當囉, 比起我之前參加過果 d 唔使比錢o既比賽, 普 x 會搞o既比賽真係無得比, 人地不知認真過佢幾多, 呢 d 係我個人o既經歷, 當然有人可能好幸運遇到 d 好好o既比賽經驗o既, 我也只是想係呢度講出我感受, 等其實家長有多 d 信息去考慮及比較下

我囡囡在08年K1時參加了普X會比賽得到86分沒有奬,相反我朋友當天有事沒有參加比賽就寄了張優異証書給她的囡囡,真奇怪

原帖由 onlytheone 於 10-5-24 14:00 發表
我囡囡在08年K1時參加了普X會比賽得到86分沒有奬,相反我朋友當天有事沒有參加比賽就寄了張優異証書給她的囡囡,真奇怪

基本上如果比賽當日有參加比賽o既都會有獎, 睇下咩獎架遮, 起碼都有優異獎, 同豬肉獎無分別, hehe
‹ 上一主題|下一主題