用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 第三屆全港學生公開朗誦比賽一問
樓主: hyto
go

第三屆全港學生公開朗誦比賽一問 [複製鏈接]

原帖由 bobo 於 10-5-24 14:26 發表

基本上如果比賽當日有參加比賽o既都會有獎, 睇下咩獎架遮, 起碼都有優異獎, 同豬肉獎無分別, hehe

不一定架,要看每場的參加人數. 每場設頭五名入圍同埋15名初賽優異獎,如果參賽者只有20人,當然系人人有份喇.但最多既時候會有五十幾人架.

不過,最老土系頭五名當場只有一張入圍通知書,咩實質獎勵都無,搞到好難同d小朋友解釋.

但總體來說,我覺得普X會辦的比賽還是不錯的

100% agree and i also have similar experience
this year my kids already 3rd year enroll the different contest....at the market...too much "too commerical oganization".  Adviese all parents select the "relatively good and representative" organization" to let our kids' enroll

BTW, i saw another topic at 課外活動 forum which is "6月的尖子兒童普通話大賽".  sounds good and look like worth to enroll. Just my personal observation and pass 3 years experience only.

原帖由 Sherryko9 於 10-4-16 17:09 發表
最初囡囡參加公開比賽是"寧濫勿缺",參加過2年就"寧缺勿濫"了!過多的比賽真的令人很累,指大人,因為要慮心慮力 .唔駛太心急找比賽給小朋友,上到小學也未遲,我亦明白大家身為媽咪見到其他媽咪都係 ...
[url=[url=[center]Megan][center]Megan[/url]][url=[center]Megan][center]Megan[/url][/url]

原帖由 share123 於 10-5-24 15:18 發表

不一定架,要看每場的參加人數. 每場設頭五名入圍同埋15名初賽優異獎,如果參賽者只有20人,當然系人人有份喇.但最多既時候會有五十幾人架.

不過,最老土系頭五名當場只有一張入圍通知書,咩實質獎勵都無,搞到好難同d ...

哦, 可能我仔參加果場勁少人, 所以人人有獎, 不過呢個比賽真係幾貴, 都咁多人 JOIN o既, 都唔係好明, 我就係覺得頭五名果度安排得唔好囉, 講晒佢地名次, 但又無獎架喎, 又唔同你講 why 無獎喎, 只係比張紙你自己搞掊, 反觀優異果 d 小朋友就即時有個金牌, 咁安排好似好怪咁囉

原帖由 Meganmom 於 10-5-24 15:37 發表
100% agree and i also have similar experience
this year my kids already 3rd year enroll the different contest....at the market...too much "too commerical oganization".  Adviese all parents select the  ...

尖子果個比賽好似只限幼稚園咋, 同埋佢報名費都要 180蚊喎, 不過好似係做善事o既, 其實報名費貴都唔係太大問題, 最緊要搞得公平公正, 同埋安排唔好咁亂囉, 去到比賽好似走難咁要兩頭問來問去先知佢做緊咩, 咁就唔好啦

做善事--ok la and agree "其實報名費貴都唔係太大問題"

and for me most important is " 最緊要搞得公平公正"

but u think about if only one評判...even not 做馬 but will more  主觀....that's not fair...i try 第十屆學界普通話傳藝比賽(2010) which is already good - have 2  評判.
why i say "6月的尖子兒童普通話大賽" is ok, base on it have 3評判 so i feel more fair so i will consider join it.

"Loss" is not a problem but need "fair " because each kids will make their own effort for training...and have great brave to
stand on the stage...if not fair then meaningless, the kids will not happy...and i will afraid confuse their own value -

MOST IMPORTANT i would like to deliver the message to the kids - their contribution and performamce to be refected by the reult and NOT base on your mom & dad how well know & how power...

if only 1評判 and the result no fair....i don't know to explain to kids....
told the kids the world is not fair?
told the kids you're ok if your parents have power? no way
or say "you win because your mom spend a $3xxx to let you join the ogazination's training course ma?"

Finally, spend a lot and time and money to win a much of trophy...but will loss the correct concept to kids...not worth

原帖由 bobo 於 10-5-24 15:42 發表

尖子果個比賽好似只限幼稚園咋, 同埋佢報名費都要 180蚊喎, 不過好似係做善事o既, 其實報名費貴都唔係太大問題, 最緊要搞得公平公正, 同埋安排唔好咁亂囉, 去到比賽好似走難咁要兩頭問來問去先知佢做緊咩, 咁就唔 ...
[url=[url=[center]Megan][center]Megan[/url]][url=[center]Megan][center]Megan[/url][/url]

原帖由 Meganmom 於 10-5-24 16:01 發表
做善事--ok la and agree "其實報名費貴都唔係太大問題"

and for me most important is " 最緊要搞得公平公正"

but u think about if only one評判...even not 做馬 but will more  主觀....that's not fair...i t ...

但現今好多呢 d 咩咩會搞o既比賽, 報名費都唔平, 但發覺好多 果 d 咩"中心" 都有推介比家長報名, 佢地都係報讀左 d course o既, 其實報果 d course 都唔係問題, 都係想個小朋友多元發展遮, 不過有時我諗, 呢 d 會, 會唔會同呢 d 咩"中心" 有互利關係架呢? 呢d 會要靠經費報名位維持, 而果 d "中心" 又開左 course 收咁貴學費, 咁都要同 d 家長交待下, so 會報好多呢 d 比賽, 係大家互惠情形下, 會出現造馬都唔算奇o既, 唔公平就相應出現, so 真係好難同小朋友講:付出左努力就會有收鑊, 依家我唔再咁同我仔講架啦, 我只會話, 努力係要付出, 因為唔付出努力, 連嬴o既機會都唔會有, 但付出左努力又唔一定會有好收鑊架喎, 因為要睇天時地利人和架, 就係因為見過呢 d 情形, 所以我要訓練亞仔平常心去面對得失, 其實在於我, 拎唔拎到獎係其次, 但公平係最緊要囉, 如果參賽者讀漏兩三句, 朗誦又似讀書, 個評判都唔知, 反問佢時仲一舊雲咁, 但果個參賽者又可以得獎, 呢種咁o既結果我咪覺得評分標準有問題囉

100% agree

原帖由 bobo 於 10-5-24 16:31 發表

但現今好多呢 d 咩咩會搞o既比賽, 報名費都唔平, 但發覺好多 果 d 咩"中心" 都有推介比家長報名, 佢地都係報讀左 d course o既, 其實報果 d course 都唔係問題, 都係想個小朋友多元發展遮, 不過有時我諗, 呢 d 會, ...

原帖由 bobo 於 10-5-24 15:39 發表

哦, 可能我仔參加果場勁少人, 所以人人有獎, 不過呢個比賽真係幾貴, 都咁多人 JOIN o既, 都唔係好明, 我就係覺得頭五名果度安排得唔好囉, 講晒佢地名次, 但又無獎架喎, 又唔同你講 why 無獎喎, 只係比張紙你自己搞 ...

有d比賽仲貴呀,要差唔多300一項架

我同我2個小朋友都參加左好多唔同既比賽, 個個比賽都要起碼 $200 報名費, 尖子 $180 都唔算貴喇

我同阿仔參加鋼琴比賽, 有 d 要 $400 報名費 tim 呀

最緊要係俾小朋友訓練自信, win or loss 都唔重要, 因為佢地係父母心目中, 已經 win 左啦
教育王國以外之相冊連結已被刪除

原帖由 share123 於 10-5-25 09:28 發表

有d比賽仲貴呀,要差唔多300一項架

$300 一項, 係咪組隊比賽呀, 我都同阿囡同其他小朋友組隊比賽呀

原帖由 金毛B媽 於 10-5-25 09:33 發表

$300 一項, 係咪組隊比賽呀, 我都同阿囡同其他小朋友組隊比賽呀

GAPSK果個,200尾架,你有興趣還可以報名

原帖由 share123 於 10-5-25 10:14 發表

GAPSK果個,200尾架,你有興趣還可以報名

GAPSK --> 即係邊個, 有無 web-site 睇下呀

原帖由 金毛B媽 於 10-5-25 10:43 發表

GAPSK --> 即係邊個, 有無 web-site 睇下呀

http://www.gapsk.org/popup.html

我最近唔再參加比賽,要抖暑,祝你好運!!
‹ 上一主題|下一主題