用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 轉唔轉老師好?
go

轉唔轉老師好? [複製鏈接]

亞仔跟呢個小提琴老師已年多, 從零開始. 這個老師很嚴厲, 而且要求很高, 罵多讚小, 亞仔天份不高, 但勝在肯練, 但在老師眼中, 練得不好不如不練. 老師要求教過既嘢要記住, 不能下下唔記得, 要人提, 可是亞仔做不到, 所以上堂時常被老師罵, 上一堂按錯一個音, 成首歌不用拉, 足足罵了成堂, 問點解會按錯, 點解會按呢個位 bla bla bla.....我在外聽到都很心痛....

亞仔學得不開心, 想quit. 我帶佢去琴行試另一個老師, 老師叫佢拉, 睇下佢咩程度(因一直未考級試). 呢個老師認為亞仔的根基很札實, 姿勢很正確, 唔駛執. 佢咁講, 似乎之前個老師真係几掂, 要求高, 所以亞仔個根基打得幾好.

問題來了. 到底應否繼續揾之前的老師學? 有料但亞仔學得不開心, 次次上堂前都驚會被老師罵; 還是轉老師, 讓亞仔開心d 咁學下去呢? 請各位俾下意見.
   0    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 Micky 於 10-4-13 12:25 發表
亞仔跟呢個小提琴老師已年多, 從零開始. 這個老師很嚴厲, 而且要求很高, 罵多讚小, 亞仔天份不高, 但勝在肯練, 但在老師眼中, 練得不好不如不練. 老師要求教過既嘢要記住, 不能下下唔記得, 要人提, 可是亞仔做不到,  ...

咁你仔仔意願如何 ???  佢想唔想轉 ???

好似我女咁 , 佢琴老師都好嚴 , 又係成日罵多讚小 ,
我係出面等佢都聽到 , 不過我就忍心 d

我解釋佢聽老師咁嚴 , 其實都係想佢好 , 亞女都明 ,
因為之前佢跟過一 d 冇要求既老師 , 彈壞手 ,
所以佢知道有要求同冇要求既分別 !!!

我講笑都問過亞女 , 個老師咁惡 , 又成日鬧 ,
不如轉好唔好 , 佢又話唔好 ,
我問佢點解 , 佢話唔想跟到好似之前果 d 老師咁 !!!
所以直到依家都冇轉 , 差唔多跟咗 4 年 :loveliness:

我一直都有跟亞仔講, 嚴師出高徒, 老師嚴會教得佢叻d. 但佢越來越唔鍾意呢個老師, 上次被罵完後甚至跟我說唔學了, 我才找另一個俾佢試. 我就係驚轉咗一個求其, 無要求的老師仲衺, 所以很矛盾.

原帖由 洛婷 於 10-4-13 13:07 發表

咁你仔仔意願如何 ???  佢想唔想轉 ???

好似我女咁 , 佢琴老師都好嚴 , 又係成日罵多讚小 ,
我係出面等佢都聽到 , 不過我就忍心 d ops:" />

我解釋佢聽老師咁嚴 , 其實都係想佢好 , 亞女都明 ,
因為之前佢跟過一 ...

醒目開學勳章

原帖由 Micky 於 10-4-13 14:27 發表
我一直都有跟亞仔講, 嚴師出高徒, 老師嚴會教得佢叻d. 但佢越來越唔鍾意呢個老師, 上次被罵完後甚至跟我說唔學了, 我才找另一個俾佢試. 我就係驚轉咗一個求其, 無要求的老師仲衺, 所以很矛盾.

...

你仔個反應 , 真係好唔鍾意喎 ,
可唔可以試下搵多一個老師 ,
兩邊學 , 比佢覺得那一個比較好而再作決定 ???

..

..............

醒目開學勳章

原帖由 wongcc1976 於 10-4-13 16:45 發表

首先, 第二個老師都幾老實, 否則, 他可以說你的兒子這裡不對那裡不好, 搞到你覺得第一位老師一文不值, 然後轉給他教

不如你建議第一個老師幫小朋友"寫手冊", 寫清楚本周學到什麼, 有什麼問題要注意, 有什麼一定要 ...

我女都有本手冊 , 老師會寫低教咗 d 乜

係咪真係要咁嚴先學到嘢?
唔嚴嘅老師係咪教唔到嘢?
學嘢一定要咁痛苦?

日積月累,小朋友就越嚟越唔鐘意,最後同你講以後邊個教都唔會再學,咁你又會點?

Micky
可否同個老師私底下相談一下、説厳是好、但也可否略為放軽小小。  先賛下老師教得好、姿勢正確等等、因我相信無人不喜歓人賛的。 或許老師会改変点態度。 因聴起来、這老師籍得継続。
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

As a good teacher, he should care about the feeling of his students. Talk to the teacher, let he knows your child is upset and wants to give up.
‹ 上一主題|下一主題