用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34網(2011-12)入小一媽咪入嚟分享吓la
樓主: Edvychan
go

34網(2011-12)入小一媽咪入嚟分享吓la [複製鏈接]

我個女都係今年要諗小學, 我問左好多街坊, 個個都係第一ROUND博以下呢D學校其中一間

男女 : 陳瑞祺 / 馬頭涌 / 農圃道
女 : HY / ST ROSE

原帖由 wongkaka 於 10-4-24 06:59 發表
我個女都係今年要諗小學, 我問左好多街坊, 個個都係第一ROUND博以下呢D學校其中一間

男女 : 陳瑞祺 / 馬頭涌 / 農圃道
女 : HY / ST ROSE

其實,34網女仔是有多d選擇,我的是囝囝,我暫時的心水是馬頭涌 ,因參觀過這間學校,雖然不是千禧校舍,但入面設施卻很齊全!現在睇緊d直資及私校,同埋會參加d簡介會,最後會揀5-6間比阿仔試考下,大家有無留呢區直資:保良局林文燦?我bk mom對呢間d評價幾好wor!

Hi sharon2005,

我果個都係囝,你可唔可分享吓會揀邊幾間直資或私校比你囝囝試吓呀,我都係唔知邊間好,心目中想試禮賢,宣道,九龍塘小學等...其他就仲諗緊,你有無mud嘢心水呀?

hi wensi,

你講果間培僑,我都有諗過,不過會想試咗上面果幾間先.

原帖由 sharon2005 於 10-4-24 23:14 發表

其實,34網女仔是有多d選擇,我的是囝囝,我暫時的心水是馬頭涌 ,因參觀過這間學校,雖然不是千禧校舍,但入面設施卻很齊全!現在睇緊d直資及私校,同埋會參加d簡介會,最後會揀5-6間比阿仔試考下,大家有無留呢區直資:保良 ...

原帖由 Edvychan 於 10-4-26 00:08 發表
Hi sharon2005,

我果個都係囝,你可唔可分享吓會揀邊幾間直資或私校比你囝囝試吓呀,我都係唔知邊間好,心目中想試禮賢,宣道,九龍塘小學等...其他就仲諗緊,你有無mud嘢心水呀?

hi wensi,

你講果間培僑,我都有諗過,不 ...

我講個間係培道小學, 係私小收左你都可以大抽獎.
好多直資同私小 由7月打後開始就考人, 有D 係1st round 前就知道收唔收.

試咗上面果幾間先.............sorry!唔係好明? 直資同私小好多時都係同一時間inview.

唔知大家有冇聽講過, 陳瑞琪中學好似轉了中文中學, 雖然遲些的教育程度是沒有中中及英中的分別, 但此中覺得, 會否是它們的水準下降了呢!

原帖由 YY-pig 於 10-4-26 10:30 發表
唔知大家有冇聽講過, 陳瑞琪中學好似轉了中文中學, 雖然遲些的教育程度是沒有中中及英中的分別, 但此中覺得, 會否是它們的水準下降了呢!

陳瑞琪中學 都認左有一班要轉中文班, 唔係全部轉中文.

而家d 資料好亂政府又唔post 出黎俾家長知.  要自己打去學校問. 有d 學校為保英中直頭cut 班.

hi, sharon 2005,
我都有留意林文燦呢間學校, 普遍既comment都幾好, 不過佢地既校舍比較細, 小朋友既活動空間較其他千禧校舍相比, 就會較遜色, 另外, 到高年級應該要轉去另一校舍, 所以都有點心大心細。

原帖由 sharon2005 於 10-4-24 23:14 發表

其實,34網女仔是有多d選擇,我的是囝囝,我暫時的心水是馬頭涌 ,因參觀過這間學校,雖然不是千禧校舍,但入面設施卻很齊全!現在睇緊d直資及私校,同埋會參加d簡介會,最後會揀5-6間比阿仔試考下,大家有無留呢區直資:保良 ...

原帖由 KimB 於 10-4-26 11:29 發表
hi, sharon 2005,
我都有留意林文燦呢間學校, 普遍既comment都幾好, 不過佢地既校舍比較細, 小朋友既活動空間較其他千禧校舍相比, 就會較遜色, 另外, 到高年級應該要轉去另一校舍, 所以都有點心大心細。

...

KimB,

想法與你完全相同,與優才的情況類同,要分高低年班上堂,但據聞林文燦現在仍可在同一學校上堂,要到2-3年,班數增加後,便要分開校舍。

Edvychan,

我暫時的直資和私校心水有:
直: 英華,陳守仁,優才,林文燦,培僑(另會試一試DBSPD & St.Paul CoEdu)
私: 聖芳濟,宣小,九龍塘小學

但要待聽埋簡介會和參觀校舍後才再篩選

有冇人知窩打老道8號是否34校網?

Hi wensi,

sorry,你講果間係培道,睇錯咗添...

原帖由 wensi 於 10-4-26 10:27 發表

我講個間係培道小學, 係私小收左你都可以大抽獎.
好多直資同私小 由7月打後開始就考人, 有D 係1st round 前就知道收唔收.

試咗上面果幾間先.............sorry!唔係好明? 直資同私小好多時都係同一時間inview. ...

原帖由 Edvychan 於 10-4-26 23:06 發表
Hi wensi,

sorry,你講果間係培道,睇錯咗添...

唔洗sorry! 我係過來人, 我都緊張過.

hi! 我果個都係囡囡黎. 我地又係住係34區.
好快又選小學, 宜家係35區黃埔讀幼稚園.
都會諗35區. 會選基督教或其他.
都未知選邊間好. 想問大家黃埔宣道好嗎.?

請問第一輪填幾多間學校 第2輪又幾多間 唔該因我都住34區都想清晰d

原帖由 winchoy16888 於 10-5-12 18:02 發表
請問第一輪填幾多間學校 第2輪又幾多間 唔該因我都住34區都想清晰d

1st round 入一間你想去ge 學校.

2nd round
甲部可以填三間5同區
乙部可以填你住個區所有學校

我囡囡都是2011升小學, 而我住紅磡區, 是35區校網,  有些問題是不明白的, 請大定幫幫忙...

請問直資學校可自行先投考嗎 ? 不是要等9月第一輪選校時申請嗎?

另外, 見到好多媽媽選"馬頭涌官小" , 但上教署網是有兩間"馬頭涌官小" , 一間在九龍城, 另一間在紅磡灣 , 請問是否"紅磡灣"那間較好及校信較新呢?

九龍城嗰間係屬於34網, 紅磡灣係屬於35網。如果講校舍, 應該係紅磡灣較新。

一般直資都在8-9月間開始接受報名, 可自行去投考的。而你所講既第一輪選校, 係政府資助學校, 係計分, 唔洗考試。

原帖由 katrinafu 於 10-5-26 02:33 發表
我囡囡都是2011升小學, 而我住紅磡區, 是35區校網,  有些問題是不明白的, 請大定幫幫忙...

請問直資學校可自行先投考嗎 ? 不是要等9月第一輪選校時申請嗎?

另外, 見到好多媽媽選"馬頭涌官小" , 但上教署網是有兩 ...

各位34網既媽咪, 今年k3已放榜, 聽到好壞消息都有, 大家有冇改變選校策略呢?

原帖由 KimB 於 10-6-8 15:52 發表
各位34網既媽咪, 今年k3已放榜, 聽到好壞消息都有, 大家有冇改變選校策略呢?

我囡囡都係明年上小一

1st round我得適齡10分-冇行
2nd round 决定博一博協恩
甲一 - 協恩
Z一 - 協恩, 其它唔填

我决定去盡d, 第2志願唔填la反正唔會讀其它,抽唔到就讀私校

I haven't decided my 選校策略 yet!
I live in net 95, but want to send my kids to study in net 34.

原帖由 KimB 於 10-6-8 15:52 發表

咁你係諗住甲部填net 34, 乙部填net 95, or 你會為左個小朋友, 搬去net 34區居住?

原帖由 ac321 於 10-6-8 16:29 發表
I haven't decided my 選校策略 yet!
I live in net 95, but want to send my kids to study in net 34.
‹ 上一主題|下一主題