用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 做 Exercise 還是 【睇書】 好 ? (試驗一年後, 結果 #23 ...
go

做 Exercise 還是 【睇書】 好 ? (試驗一年後, 結果 #232 在12頁) [複製鏈接]

當年參觀港大大學堂宿舍,每格廁所都很寬敞之餘,還有一個櫃擺書和雜誌,真是驚喜。在我有自己的家之後,廁所一定有一格櫃擺書。但不是個個欣賞這安排,老公和細仔都唔會。大仔和我就一樣咁喜歡。

原帖由 penguin_chick 於 10-4-19 01:16 發表
有很多作家都說他們之所以寫得一首好文章,是因為他們少時看很多書。
大作家如是,中小 學生也一樣。語文成績好的,都是愛看書的。香港大部份學生都是做練習長大的,你看能寫好文章的又有多少(包括本人)。
恭喜你beywat,你的 ...

又唔使視補充係洪水猛獸既,我理解有D小朋友唔鐘意睇書,如果多做幾頁補充練習可以應付學校考試,佢地既家長可能會寧願逼佢地做,至少小朋友識唔識家長/老師掌握到。
愛看(文字)書其實是一種福氣,亦是一種對自己語文能力信心表現,多看書真的進步很快。樓主囡囡現在愛看書可能是你小一時要她做練習既成果呢,D練習功成身退了,也就沒有浪費不浪費了。

孩子BB時候便喜歡non-fiction書開始,應該不是資優兒特點吧,因為我兩個仔(大概是因為男孩子吧)開始看書階段,其實都是較喜歡常識型既書。恐龍書/講關於唔同車既書我想大部份幼稚園男生一定會喜歡,太空既書都係,9大行星英文名(早幾年幼兒看既書大部份仍講9大行星,未改係8大)我仔K2都識講(當然唔識串),個幾張圖好似背左咁,唔知點解一認就認到邊粒星打邊粒星。
我好記得我仔歲半大,第一次叫佢揀書做睡前故事書,佢揀左本my first dictionary比我,雖然得幾十頁,又多圖,已叫我滴汗(字典喎,點講呀,唔使訓咩),結果我係咁二同佢數下有幾多個a字開頭既字呀,揀左一兩個字同佢解釋下就算,但係佢係連續成個月臨訓都指定睇呢本書

原帖由 dobbybabie 於 10-5-5 11:05 發表
大家應該感到高興,因为這個主題有九千人點擊,排第二的是「點解用咗咁多時間.......成績...差」第三位的是「想找有系統英文班」

叉開話題,英文班主題個邊有點「鱔」味

回覆 1# stccmc 的文章

"滴答——4行,滴答——4行,滴答——4行。 利害。"
好數口
不過,小朋友即是小朋友,離一目十行還有段距離。

原帖由 dobbybabie 於 10-5-13 09:28 發表
今天突發奇想:Exercise是看西醫,治標,立竿見影,但有副作用.,睇書是看中醫.慢,但長期可以調理身體,還有就是中醫也有佷多方可以固本培元,有$用人參,沒$用党參. ...

什麼是黨參?去圖書館借?什麼是人參?百幾蚊本書係咁買?

但應該療效一樣。
‹ 上一主題|下一主題