用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 無 國 界 義 工 暑 假 三 日 兩 夜 成 長 營 ...
go

無 國 界 義 工 暑 假 三 日 兩 夜 成 長 營 [複製鏈接]

請問有無人去過?

想比"大頭蝦"7YRS GIRL參加
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

我都見到小童群益會有D camp好吸引, 仲係前前後後有埋其他training, 唔係淨係個CAMP的
不過實在過唔到自己果關, 如果跟學校去, 跟童軍去, 無問題, 跟d完全唔識既人去, 帶隊果個又唔識, 一齊玩果d又唔識.......我女好外向我唔擔心, 我係擔心安全

原帖由 rosenok 於 10-4-15 10:17 AM 發表
請問有無人去過?

想比"大頭蝦"7YRS GIRL參加

回覆 1# Charlotte_mom 的文章

詳情http://www.volunteer.org.hk/syp.htm

會唔會危險咗d呢?話晒都係女仔

我地有7,8個同學仔 (全女班) 去年(2升3年級)參加過這個成長營, 口碑不錯.

係啦, 攪得幾好, 今年會再去, 而且價錢好平, 無加價bor.

可以自己group 多d朋友仔一齊, 有伴小朋友就唔會怕陌生.

原帖由 Lofty 於 10-4-16 18:36 發表
我地有7,8個同學仔 (全女班) 去年(2升3年級)參加過這個成長營, 口碑不錯.

我仔就參加ymca既camp,日營宿營都有去過,K3升小一個年第一次參加宿營(3day2night),但阿仔非常想家又唔慣,(佢當時仲要我每晚半夜叫醒去一次wee wee,去camp我交帶左這任務比導師,結果阿仔每晚去完wee wee,間房其他哥哥個個zzz鼻鼾聲攪到佢訓唔番)。之後一年佢要有相熟同學仔陪至肯去。因為我地係ymca活動常客,所以阿仔都熟哂D導師,我又好放心喎。

原帖由 Charlotte_mom 於 10-4-15 16:17 發表
我都見到小童群益會有D camp好吸引, 仲係前前後後有埋其他training, 唔係淨係個CAMP的
不過實在過唔到自己果關, 如果跟學校去, 跟童軍去, 無問題, 跟d完全唔識既人去, 帶隊果個又唔識, 一齊玩果d又唔識.......我女好 ...

可唔可以比小童群益會 D 資料. 因為上網好似見唔到. 同埋如果有其他 training 點都好過淨係都個 camp, 起碼同 D 小朋友同導師熟絡左先去.

My girl is still 5.5 until this summer, which camp would be suitable for her age? YMCA or the volunteer?  She is pretty active and talkative, but I would like her to try something new on her own without us, but worry about her tolerance.  
daisy17772

原帖由 daisy17772 於 10-4-19 01:22 發表
My girl is still 5.5 until this summer, which camp would be suitable for her age? YMCA or the volunteer?  She is pretty active and talkative, but I would like her to try something new on her own witho ...

其實你可以睇下個camp既內容,有D主要是玩球類活動,有D是歷奇,有D是有水上活動,按你小朋友喜歡類型決定。年齡方面,最好跟人地機構建議既range,如果差小小,可以打電話問下,自己孩子既情況是否適合個camp,又可以多D了解camp既流程和注意事項,預先和孩子講,等佢到時可以容易D投入。

原帖由 Lofty 於 10-4-16 18:36 發表

係未舊年去長洲個 CAMP ??  我FRIEND 個女有去一日咁多, 原因係第二日朝早有人發燒, (當時流行豬流感), 所以全團即時解散....

想問小童群益會D暑期班同循道衛理暑期班,邊間攪得好D呢?我小朋友只參加過循道D班,想比較吓才幫佢地報暑期班,唔該。

原帖由 Charlotte_mom 於 10-4-15 16:17 發表
不過實在過唔到自己果關, 如果跟學校去, 跟童軍去, 無問題, 跟d完全唔識既人去, 帶隊果個又唔識, 一齊玩果d又唔識.......我女好 ...
:-D

醒目開學勳章

小童d人好雜, 我小朋友前年暑假參加過幾次, 係d參觀、溜冰、日營....

約4、5次, 有一半outing係有小朋友受傷番黎, 我都見過2次, 話就話有人睇住, 但好唔掂 ~

係呀!等我仲入咗紙抽韱tim,唔知係佢中心上堂果D班會唔會好D呢?

原帖由 ivory0915 於 10-4-22 22:09 發表
小童d人好雜, 我小朋友前年暑假參加過幾次, 係d參觀、溜冰、日營....

約4、5次, 有一半outing係有小朋友受傷番黎, 我都見過2次, 話就話有人睇住, 但好唔掂 ~ ...
:-D

醒目開學勳章

原帖由 feliciak 於 10-4-24 11:35 發表
係呀!等我仲入咗紙抽韱tim,唔知係佢中心上堂果D班會唔會好D呢?

我朋友個小朋友去美孚個中心, 就話okay啲, 妳如果有時間, 去妳報嗰個centre睇下咩小朋友多, 如果嗰個centre有兼做托管, 會雜好多 ~
‹ 上一主題|下一主題