用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 後補高主教機會率
go

後補高主教機會率 [複製鏈接]

請問後補高主教機會率有幾高呢?往年的機會大不大?
以我在此處看到的,有offer的都讀。請問有冇人得左但放棄?
因我仍是候補。我手中有一間直資。原先一心一意直資,但各方家長好友的意見,令我對所選的直資有點動搖。
後補是否真的有機會?
   0    0    0    0

知道有人放棄都安心D(sorry, 好似好自私咁),不過總算有個機會。
我之前係另一個Topic都提過,係沙田培僑。我一直好好好鐘意呢間學校(阿仔都好鐘意)。
但而家我要做D嘢,留意多D,再平衡吓自己的想法。其實我仲有九龍塘學校後補,不過兩間後補學校,我比較喜歡高主教。
多謝教主提醒,我打過電話到高主教,佢地話要到七月頭才知。
多謝大家嘅資料及提點!

Thanks Littlemak, 我都知好多人想入沙田培僑。其實讀緊的,有百分之九十八話好。聽過兩個想轉校case, 原因係媽咪适應唔谷。有聽過話小朋友比較頑皮,但我又接受到喎,因我認為小朋友是潑活的,總不能要佢地好以一塊木頭咁。但亦聽到兩個負面故事,說小朋友在校外不禮貌,但老師不理。我又不敢太相信,因我不是親眼看見的。
另外,中文好是被認定的,但好像很多人comment佢地D英文不及同類型的學校。你們的睇法如何?

我住九龍城,去邊都一樣,可以搬屋,正考慮麗港城。地點唔係問題。
另外,我已放棄41網。

原帖由 littlemak 於 10-4-19 14:15 發表
Shatin Pui Kiu is such a good school, why give up?
Ask the current parents opinion, dont ask those without kids studying inside.

Where do you live? Shatin Vs Wanchai are 2 very different and far apa ...

Dear Yeesumyin,

Thanks for giving me the information.  It seems more and more chance now.  At least i have second choice if i give up PK. Thank a lot.

原帖由 yeesumyin 於 10-4-20 13:52 發表
Hi BeeBee11

I gave up Raimondi and accepted another offer because my son like the other one rather than Raimondi.  So don't worry and you still have chance.

Good luck.

多謝您,monkey05。今天剛與一位PK G4的媽媽傾計,她也給了我很有用的意見及對PK的評價。多謝您寶貴的意見!
‹ 上一主題|下一主題