用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大抽獎各區學校排位及30個建議 (2010年版) ...
go

大抽獎各區學校排位及30個建議 (2010年版) [複製鏈接]

做咗份大抽獎各區學校排位 (根據2009年資料), 方便家長填表, 可以係下面進入下載區自行下載.  但時間關係, 暫時只得香港同九龍區, 新界區要等多幾日. 至於大抽獎策略, 有時間會post上黎.

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2141081&page=1&extra=page%3D1#pid32197545

註: 2010年大抽獎排位出咗, 今次加咗30個建議參考,可以入呢個LINK.

http://depositfiles.com/files/r0318yakk

3    0    0    0

Thanks !!!

我諗會選救恩第一, 第二孫方中....
但校方見議我將孫方中排在第六之後....
你對孫方中有咩評語呢?

Thanks !!!!
原帖由 khmama 於 10-4-29 22:08 發表

如果淨計條數, 大埔band1位應少過band1生, 有冇位剩要睇多唔多保守家長, 想進取可以搏恩主教, 保守就填救恩或孫方中.

回覆 80# khmama 的文章

Thanks !!!

我諗會選救恩第一, 第二孫方中....
但校方見議我將孫方中排在第六之後....
你對孫方中有咩評語呢?

Thanks !!!!

回覆 85# khmama 的文章

many thanks for your help!!!

醒目開學勳章

原帖由 mamimummy 於 10-4-30 00:04 發表
khmama 現時離線, 我替她答吧. 你的e.g.是對的.

.

IC!!!

原帖由 晴朗媽媽 於 10-4-22 22:21 發表
東區由2009年4XXX變到2010年1XXX考生?會唔會打錯字呢?如果係真,咁今年派位咪好正?
另,我有事請教,巳PM給妳,請回覆. 謝謝!

Dear Khmama,
多謝妳所有的資料及對家長們的付出與貢獻.
再多謝妳給我的PM回覆. 再有些少問題請教,已再PM給妳,希望這個星期日前能再收到妳的回覆.

下星期交表啦,有兩點值得大家想想:

1. 兩間相差不大中學(例如Band1中/Band1尾),值唔值得山長水遠揀佢 ?

2. 一個Band2尾學生,俾佢讀到皇仁/聖若瑟/協恩,試想想值唔值得為左家長虛榮感可以同人家講自己仔女讀到名校而累了小朋友"受苦" !

khmama

請問有沒有全港直資學校排名或Banding

.

[/quote]

khmama 現時離線, 我替她答吧. 你的e.g.是對的.

.

原帖由 cy101 於 10-4-29 23:41 發表
khmama,

大抽獎時, 其實仲有無分學生係BAND 1頭, 中,尾 咁嫁, 定還是一律定性為BAND 1學生咁樣隨机分配抽獎, i.e. 有可能band1尾生可能分咗1A 中學, band1 頭學生去咗1c 中學咁呢? ...

醒目開學勳章

khmama,

大抽獎時, 其實仲有無分學生係BAND 1頭, 中,尾 咁嫁, 定還是一律定性為BAND 1學生咁樣隨机分配抽獎, i.e. 有可能band1尾生可能分咗1A 中學, band1 頭學生去咗1c 中學咁呢?

原帖由 sasa88 於 10-4-27 22:04 發表
Dear Khmama:
小兒觀塘區三次呈分試合計41/162,自行揀左觀塘瑪利諾&順天,學校話全港banding校內全級56名內都屬band 1生。現在吾知點填,老師只批准乙一填一間band 1 英中,但觀塘band 1生多,我又怕第一志願派吾倒,就跌左落ba ...

可以參考我剛post出黎既心得, band1生唔使第3志願填band2. 你下載我既大抽獎資料自然冇煩惱

沙田選校問題

Band 1
1. Band1生最差只會派去Band2頭學校, 因為學校收得Band2, Band1生就算放第30志願, 仍會比Band2生早派入去
2. 次序如下:
a. 第一志願: 本區或他區Band1頭英中
b. 第二志願: 本區Band1中至尾英中
c. 第三志願: 本區Band1尾英中或升呢中中
d. 降呢英中
e. 他區所有英中
f. 他區所有升呢中中
g. 他區所有降呢英中
h. 將其餘未填之band1英中及中中填入免有漏網之魚
i. Band2頭中學排到尾
Band2 生或Band1邊緣人
1. Band2生第一志願可以搏一間本區Band1 (如果區內Band1學額多) 或他區英中
2. 次序如下:
a. 第一志願: 本區Band1尾英中或升呢中中或他區英中
b. 本區Band2中中
c. 他區所有Band2中中
d. 將其餘未填之本區及他區band1英中及中中填入免有漏網之魚
e. Band3頭中學排到尾
Band3
1. Band3生第一志願可以搏一間本區Band2尾或他區Band2/中之中中
2. 次序如下:
a. 第一志願: 本區Band2尾或他區Band2/中之中中
b. 本區Band3頭中中
c. 他區Band3頭中中
d. 他區Band2中中
e. 本區Band3中中中
f. 他區Band3中中中
g. 將其餘未填之本區及他區band2中中填入免有漏網之魚
h. Band3尾中學排到尾

Dear hkmama,

謝謝您的資料好有用.

原帖由 cox 於 10-4-28 19:32 發表
九龍城band2尾band3頭男仔,
可以點揀?
thanks!!

反正最差都係band3, 你先當係band2, 選胡兆熾, 五旬節, 鏡波, 勞工子弟, 九龍塘, 然後填晒他區band2搏下啦.

原帖由 kathy615 於 10-4-29 19:30 發表

唔該...可以分析下大埔區嗎...? 因好少有大埔區既資料..THANKS !

學校話小兒是band2頭.., 坊間又話大埔band1位多個學生喎...好難選...!!!

比d意見我呀...星期一耍交喇...麻煩晒..!!!

p.s.  我入唔 ...

如果淨計條數, 大埔band1位應少過band1生, 有冇位剩要睇多唔多保守家長, 想進取可以搏恩主教, 保守就填救恩或孫方中.

各位家長,

實在唔好意思, 部電腦駁唔到屋企既無線網絡上網, 只可以靠附近唔安全既無線網絡上網, 所以唔係時時上到網. 其實我份資料, 已經教咗大家點填, 下面再分享下心得, 希望幫到你地.

1.  簡易計算:
每區派位都有個總數, 如中西區1305個, 灣仔1560個等等, 假設各組別佔1/3, 中西區band1生就有1305/3 = 435人, 中西區band1位有632個, 所以應該夠分. 其他唔夠分既校網, 除咗南區同離島, 全部最差只會派去band2頭.

校網
派位學額
各組別人數
英中+band1及升呢中中
中西區

1,305

灣仔

1,560

南區

東區

2,208

油尖旺

1,691

九龍城

3,341

深水土步

2,059

黃大仙

2,114

觀塘

2,985

葵青

2,936

荃灣

1,356

沙田

3,170

元朗

3,541

屯門

3,342

西貢

1,773

北區

1,937

大埔

1,696

離島

2.  認清目標
抽獎既目的唔係為咗3個志願內派到學校, 呢個只係學校既目標, 唔係家長既目標. 家長係要做最好既選擇. Band1生既然有優先權, 為咩要搶住入band2學校? 記得幾年前有個band2家長, band2學校入唔到, 反而入咗第七志願既band1英中!証明好多家長仍墨守成規, 奉行越早派到學校越好呢o的規條, 白白放棄機會. 如果第14志願派到一間他區英中, 你會唔會寧願第3志願入間band2, 然後又好唔甘心四圍叩門?

3. 遊戲規則
所謂band1, band2學校, 係根據有幾多band1, band2生入讀而定, 一間band2學校既然收得band2生, band1生就算放第30志願都會入到. 要記住, band1生最差只會派去第一間所填而有位既band2學校, 你唔會因為將呢間band2放後o的而入唔到, 點解要放入頭3志願?

4. 填表策略
份資料內紅色既學校可能第一志願之後已經冇位, 所以唔可以將所有紅色學校放晒頭幾志願, 否則第一志願落空的話, 可能會跌到較後志願. 所以選擇好第一志願, 就要選次一級學校, 如band1中, 第三志願可以填band1中至尾, 視乎多唔多band1學校選. 根住應該先填晒他區英中, 最後再填番冇填既本區band1英中, 填無可填先開始填band2頭所有學校, 跟優劣排. 咁就冇問題.

急....大埔區..

唔該...可以分析下大埔區嗎...? 因好少有大埔區既資料..THANKS !

學校話小兒是band2頭.., 坊間又話大埔band1位多個學生喎...好難選...!!!

比d意見我呀...星期一耍交喇...麻煩晒..!!!

p.s.  我入唔到你提供既file呀....有無其他方法???

原帖由 kyng3 於 10-4-28 09:43 發表
折磨死了,還要等2個月...................

是呀,其實點解唔多些討論... 點樣去改變現行的教育制度,亦可以直接坩白道 - 點樣唔俾現時的官員繼續去搞, 佢唔會唔知我地既心情, 佢唔會唔知呢個制度係幾咁不公平幾咁混亂及混帳,可能真係無計,佢地擺到明越搞越差,我地真你吹佢唔帳,我地的確是沒有選擇 !!

p.s. 多謝khmama的資料,你比出面所有討論的資料來得實際,Many thanks ~

九龍城band2尾band3頭男仔,
可以點揀?
thanks!!
‹ 上一主題|下一主題