用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大抽獎各區學校排位及30個建議 (2010年版) ...
go

大抽獎各區學校排位及30個建議 (2010年版) [複製鏈接]

做咗份大抽獎各區學校排位 (根據2009年資料), 方便家長填表, 可以係下面進入下載區自行下載.  但時間關係, 暫時只得香港同九龍區, 新界區要等多幾日. 至於大抽獎策略, 有時間會post上黎.

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2141081&page=1&extra=page%3D1#pid32197545

註: 2010年大抽獎排位出咗, 今次加咗30個建議參考,可以入呢個LINK.

http://depositfiles.com/files/r0318yakk

3    0    0    0

原帖由 MMcare 於 10-4-21 00:43 發表
So sorry, I can find link to download after I had entered it.

Please advise me.

Tks!

[email protected]

你直接入呢個link, 然後按'download', 等一陣就會問你儲存去邊, 你存入'我的文件'就搞掂.
http://depositfiles.com/files/x4myuf4oy

依家份表已有晒18區資料, 家長可以將2010年派位數目填入個表, 就大約知道有幾多位.

2009及2010升中考生人數比較

校網20092010
中西區2,130 1,939
灣仔2,634 2,441
南區1,893 1,740
東區4,057 3,511
油尖旺3,497 2,927
九龍城5,419 4,800
深水埗4,089 3,777
黃大仙4,591 3,898
觀塘5,287 4,902
葵青4,326 4,039
荃灣2,921 2,563
沙田5,392 4,891
元朗6,881 6,102
屯門4,871 4,460
西貢3,439 3,231
北區3,389 3,175
大埔2,574 2,267
離島1,518 1,507
總數68,908 62,170

原帖由 晴朗媽媽 於 10-4-22 22:21 發表
東區由2009年4XXX變到2010年1XXX考生?會唔會打錯字呢?如果係真,咁今年派位咪好正?
另,我有事請教,巳PM給妳,請回覆. 謝謝!

sorry, 南區同東區掉轉咗, 已更正.

2010大抽獎各區排位

2010大抽獎各區排位已經出咗, 家長可以去升中下載區自行下載或直接入下面個LINK. 因為我部電腦SHORT咗上唔到網, 家陣只可以靠阿女部機, 所以未必可以覆到提問.

我會將分析先寫好, 然後上載, 希望幫到你地.

http://depositfiles.com/files/nylsqajop

大抽獎排位既終極版本出咗, 有晒30個選擇參考, 家長可以去第一頁下載, 或去升中下載區下載.

原帖由 fortunecookies 於 10-4-26 09:48 發表
Khmama,

請問2010年油尖旺區有足夠band1位給 band 1學生嗎?  今年跨網學校少了很多學額呀?

2010年派位試算表都出咗, 可以去升中下載區下載, 下面係部份內容, 油尖旺雖然他區位少咗, 但考生人數都少咗, 所以仍然夠分. 下面既計算用咗27%作為假設band1生自行離場%. 學額包括全英文班既升呢中中, 但冇扣起降呢英中既學額, 因為唔知抽入去既人去中文班定英文班, 亦冇計算開三幾班既中中.

校網考生人數派位學額成功機會 (%)
中西區1,939 1,305 119.62
灣仔2,441 1,560 160.07
南區1,740 859 39.79
東區3,511 2,208 107.11
油尖旺2,927 1,691 102.33
九龍城4,800 3,341 109.04
深水土步3,777 2,059 75.05
黃大仙3,898 2,114 67.98
觀塘4,902 2,985 74.72
葵青4,039 2,936 75.33
荃灣2,563 1,356 76.74
沙田4,891 3,170 104.19
元朗6,102 3,541 68.28
屯門4,460 3,342 76.68
西貢3,231 1,773 43.46
北區3,175 1,937 72.37
大埔2,267 1,696 85.79
離島1,507 476 5.80

原帖由 naffan 於 10-4-26 14:40 發表
Dear Khmama,

小女就讀深水埗區小學,乃Band 1尾學生,現以(住址網) 沙田網 參加統一派位,想
查問:

(a)女兒在沙田網是否會跌為Band2生或者仍可保留Band1生的位置呢?

(b)如果她仍可保留Band1生的位置,以下的排位是否可行呢 ...

深水埗比較差, 沙田係強區, 都有入o的担心你跌band. 沙循排第三可能唔得, 建議唔選. 你排完band1同band2呢9間, 假如你係band1, 應該點都入到band2頭. 但係怕你跌band, 所以第10個志願跟番band2生第10志願開始排, 就唔會因為失咗先機跌到落band3.

原帖由 Crabtree 於 10-4-25 16:57 發表
hkmama,

兒仔在深水埗區內津小屬band 2頭, 如甲及乙部以下這樣填可以嗎?

甲部:
1. 何官 / 長天
2. 滙基

乙部:
1. 滙基
2. 佛教大雄
3. 香島
4. 唐乃勤
5. 協同
6. 莫慶堯
7. 張明添

萬分唔該!!!!  

...

甲部冇地區限制, 可以填晒3間band1尾至band2頭學校 (長天就唔好諗). 深水埗仲有他區band2, 可以填埋先填band3都唔遲.

原帖由 joannayyc 於 10-4-25 15:59 發表
KHMAMA:

想請教你意見

小兒成績BAND 1 頭, 自行分配時保守選了培英和王肇枝,但現在大抽獎在沙田區,而且又是跟隨機编号,是否可進取些?

我打算
1 呂明才 2 培英 3 沙崇 4蘇浙 5 林漢光 6 聖心 7 郭得勝 8 鄭榮之 ...

沙崇第3唔係好肯定, 不過你自行選呢2間應該已經收咗.

原帖由 mingkath 於 10-4-25 11:12 發表
小女葵青屬band2,在乙部頭已選了band2的學樣,跟住應該點樣選其他學校呢?真煩!老師說迦密愛禮信是band3的,唔係應該band2嗎?

迦密愛禮信冇可能係band3, 中六第一階段收生已經冇晒位, 起碼band2頭.

原帖由 susandysu 於 10-4-27 10:44 發表
Dear Khmama
小兒讀伊小分校,全級15,屬band1,請問以下揀選,可以嗎?插董玉娣第三位,是否不可行,另學校老師話伊小分在第三位該已經冇位,更可況放在第六位,但伊小分只係屬band 2,我不甘心放在頭三位,請幫忙分析,萬分感 ...

伊小分係band2頭, 放第6都實在太俾面, 放後o的都冇問題, 元朗band2多, 放完band1先放band2都仲得.

各位家長,

實在唔好意思, 部電腦駁唔到屋企既無線網絡上網, 只可以靠附近唔安全既無線網絡上網, 所以唔係時時上到網. 其實我份資料, 已經教咗大家點填, 下面再分享下心得, 希望幫到你地.

1.  簡易計算:
每區派位都有個總數, 如中西區1305個, 灣仔1560個等等, 假設各組別佔1/3, 中西區band1生就有1305/3 = 435人, 中西區band1位有632個, 所以應該夠分. 其他唔夠分既校網, 除咗南區同離島, 全部最差只會派去band2頭.

校網
派位學額
各組別人數
英中+band1及升呢中中
中西區

1,305

灣仔

1,560

南區

東區

2,208

油尖旺

1,691

九龍城

3,341

深水土步

2,059

黃大仙

2,114

觀塘

2,985

葵青

2,936

荃灣

1,356

沙田

3,170

元朗

3,541

屯門

3,342

西貢

1,773

北區

1,937

大埔

1,696

離島

2.  認清目標
抽獎既目的唔係為咗3個志願內派到學校, 呢個只係學校既目標, 唔係家長既目標. 家長係要做最好既選擇. Band1生既然有優先權, 為咩要搶住入band2學校? 記得幾年前有個band2家長, band2學校入唔到, 反而入咗第七志願既band1英中!証明好多家長仍墨守成規, 奉行越早派到學校越好呢o的規條, 白白放棄機會. 如果第14志願派到一間他區英中, 你會唔會寧願第3志願入間band2, 然後又好唔甘心四圍叩門?

3. 遊戲規則
所謂band1, band2學校, 係根據有幾多band1, band2生入讀而定, 一間band2學校既然收得band2生, band1生就算放第30志願都會入到. 要記住, band1生最差只會派去第一間所填而有位既band2學校, 你唔會因為將呢間band2放後o的而入唔到, 點解要放入頭3志願?

4. 填表策略
份資料內紅色既學校可能第一志願之後已經冇位, 所以唔可以將所有紅色學校放晒頭幾志願, 否則第一志願落空的話, 可能會跌到較後志願. 所以選擇好第一志願, 就要選次一級學校, 如band1中, 第三志願可以填band1中至尾, 視乎多唔多band1學校選. 根住應該先填晒他區英中, 最後再填番冇填既本區band1英中, 填無可填先開始填band2頭所有學校, 跟優劣排. 咁就冇問題.

原帖由 kathy615 於 10-4-29 19:30 發表
Dear Khmama,

唔該...可以分析下大埔區嗎...? 因好少有大埔區既資料..THANKS !

學校話小兒是band2頭.., 坊間又話大埔band1位多個學生喎...好難選...!!!

比d意見我呀...星期一耍交喇...麻煩晒..!!!

p.s.  我入唔 ...

如果淨計條數, 大埔band1位應少過band1生, 有冇位剩要睇多唔多保守家長, 想進取可以搏恩主教, 保守就填救恩或孫方中.

原帖由 cox 於 10-4-28 19:32 發表
九龍城band2尾band3頭男仔,
可以點揀?
thanks!!

反正最差都係band3, 你先當係band2, 選胡兆熾, 五旬節, 鏡波, 勞工子弟, 九龍塘, 然後填晒他區band2搏下啦.

Band 1
1. Band1生最差只會派去Band2頭學校, 因為學校收得Band2, Band1生就算放第30志願, 仍會比Band2生早派入去
2. 次序如下:
a. 第一志願: 本區或他區Band1頭英中
b. 第二志願: 本區Band1中至尾英中
c. 第三志願: 本區Band1尾英中或升呢中中
d. 降呢英中
e. 他區所有英中
f. 他區所有升呢中中
g. 他區所有降呢英中
h. 將其餘未填之band1英中及中中填入免有漏網之魚
i. Band2頭中學排到尾
Band2 生或Band1邊緣人
1. Band2生第一志願可以搏一間本區Band1 (如果區內Band1學額多) 或他區英中
2. 次序如下:
a. 第一志願: 本區Band1尾英中或升呢中中或他區英中
b. 本區Band2中中
c. 他區所有Band2中中
d. 將其餘未填之本區及他區band1英中及中中填入免有漏網之魚
e. Band3頭中學排到尾
Band3
1. Band3生第一志願可以搏一間本區Band2尾或他區Band2/中之中中
2. 次序如下:
a. 第一志願: 本區Band2尾或他區Band2/中之中中
b. 本區Band3頭中中
c. 他區Band3頭中中
d. 他區Band2中中
e. 本區Band3中中中
f. 他區Band3中中中
g. 將其餘未填之本區及他區band2中中填入免有漏網之魚
h. Band3尾中學排到尾

原帖由 sasa88 於 10-4-27 22:04 發表
Dear Khmama:
小兒觀塘區三次呈分試合計41/162,自行揀左觀塘瑪利諾&順天,學校話全港banding校內全級56名內都屬band 1生。現在吾知點填,老師只批准乙一填一間band 1 英中,但觀塘band 1生多,我又怕第一志願派吾倒,就跌左落ba ...

可以參考我剛post出黎既心得, band1生唔使第3志願填band2. 你下載我既大抽獎資料自然冇煩惱
‹ 上一主題|下一主題