用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急 !!! 求救 !!! 紅馬排名 80 - 90 可否選band1 尾學校 ...
樓主: RainyDay
go

急 !!! 求救 !!! 紅馬排名 80 - 90 可否選band1 尾學校 ? [複製鏈接]

即是約80人可抽到BAND 1英......中!已經不錯了!

原帖由 minijelly 於 10-5-7 13:27 發表

呢個係我地上年既結果
2008/09
華英8 旅港13 伊中 5 黃x南 7 迦密 3 陳瑞琪喇沙 7 何官 12 銀禧 10 協恩 3 丘佐榮 5 皇仁 1 男拔 3 喇沙 1 華仁 2 聖瑪利 2 曾肇添 2 林護 1 瑪利諾 1 女拔 1 聖保羅男女 1 聖保羅 ...

紅馬不嬲派位唔算太差.

多謝你貴言!
希望阿仔考好中學分班試,為學弟學妹明年升中創造好條件.

原帖由 minijelly 於 10-5-7 13:29 發表

hehe~~~男仔當然無咁多言,所以唔識都唔奇,係度預祝你囝囝入到心儀既學校啦

原帖由 kansang 於 10-5-7 15:25 發表
即是約80人可抽到BAND 1英......中!已經不錯了!

OIC~~咁即係小女仲有丁點希望,不過而加仲係小小邊緣(大約70-80)

原帖由 catcatmom 於 10-5-6 07:52 發表
今年BANDING%最容易掌握, 係跟舊年, 其實九龍城多英中, BAND2都可以派到英中, 如考80名都可以派去佐榮, 而50名派了中中, 即當年考50名已BAND2生, BAND1先派係一定, 而考80名BAND2生, 應該係隨機NO靚所以派到英中.
BA ...

唔係當年50名是屬於BAND TWO, 我所講當年只是3 年前吧, 紅馬頭50名是不會屬BAND TWO的, 只是自己聽老師講太進取加上NO.唔好以至派到一間沒有填的BAND 3 學校.所以填寫志願是要很有策略的, 不要全信老師. .
P.S. 之前發表中也提到學校也覺得那年全級約5個同學派得出奇的差, 其中包括我兒子, 另外第30名的一個男仔重慘, 派蔡公譜, 他肯定是BAND ONE.  所以世事無絕對, 電腦派位也會有錯誤, 只有用平常心面對.
預祝各位紅馬師弟師妹派得第一志願 紅馬確實係一所很好的學校.

謝謝waic的經驗分享.

原帖由 waic 於 10-5-8 15:57 發表

唔係當年50名是屬於BAND TWO, 我所講當年只是3 年前吧, 紅馬頭50名是不會屬BAND TWO的, 只是自己聽老師講太進取加上NO.唔好以至派到一間沒有填的BAND 3 學校.所以填寫志願是要很有策略的, 不要全信老師. .
P.S. 之 ...

會不會是因為你當年15志願之後無填,當隨機No.好差時,頭15個志願既學校都無位,電腦就比任何一間仲有位既學校你(唔理Band 2定Band 3,因為學校係無分band),就算你仔派先過D Band 2生,都無用。如果你當年填哂30個志願,應該起碼都會派到Band 2頭學校。(不過可能你都仍會去叩門)

原帖由 Fion_Chan 於 10-5-10 00:12 發表

會不會是因為你當年15志願之後無填,當隨機No.好差時,頭15個志願既學校都無位,電腦就比任何一間仲有位既學校你(唔理Band 2定Band 3,因為學校係無分band),就算你仔派先過D Band 2生,都無用。如果你當年填哂30個志願,應該起 ...

yes, you are correct, i only put first 1-15 choice and blank the rest 16-30 choice, so i got the bad result.  所以填表技巧都好緊要.

For sure.... to secure a Band 1 place ... I think should be w/n Top 50 wor.

原帖由 一家的太陽 於 10-5-6 21:11 發表
上次6年級家長會上校長公布的.
具體banding數,校長唔肯明確講,或者學校都唔係好確定.
因為60%英中係根據學校跟進去年畢業生後得出的數據,當中應該包括叩門或直資學校.
而去年有20左右學生派榜後成功叩門.
當然包括派 ...

remember to apply DSS schools.... let's her to prepare herself!!

原帖由 minijelly 於 10-5-8 00:33 發表

OIC~~咁即係小女仲有丁點希望,不過而加仲係小小邊緣(大約70-80)

SUPER Agree.
原帖由 minijelly 於 10-5-2 21:34 發表
Hi RainyDay,

我囡而加P.5,我問過老師佢話50以內先至保險D喎

我個女第1&2次呈分試都考得81-90,但係第3次竟然考到61-70!!所以世事冇絕對的!!各位師弟師妹要加油考到心儀嘅中ar!!

我識果個當年入唔到A/B班, 佢係C班高幾名
進取保守型
派左余振強 (係兩間APPLY INTERVIEW之一)

原帖由 smleung 於 10-5-15 21:57 發表
我個女第1&2次呈分試都考得81-90,但係第3次竟然考到61-70!!所以世事冇絕對的!!各位師弟師妹要加油考到心儀嘅中ar!!

原帖由 栗子媽媽 於 10-6-2 23:55 發表
我識果個當年入唔到A/B班, 佢係C班高幾名
進取保守型
派左余振強 (係兩間APPLY INTERVIEW之一)

你朋友果間應該係福馬,紅馬精英班係A/B/C班

明天就係啦.....好驚好驚....我覺得我選得太進取...好驚....點算好呢....

原帖由 RainyDay 於 10-7-5 11:49 發表
明天就係啦.....好驚好驚....我覺得我選得太進取...好驚....點算好呢....

RainyDay:

點呀...小朋友派左邊間呀?今年派位D數據唔錯喎,我諗你小朋友可派到心儀學校!

原帖由 minijelly 於 10-7-6 23:37 發表

RainyDay:

點呀...小朋友派左邊間呀?今年派位D數據唔錯喎,我諗你小朋友可派到心儀學校!

多謝關心...好開心...派到啦, 第1 志願呀 !!!! 英中...呢幾日開始日日都好擔心...直情做事失哂魂咁...又答錯車, 又答錯 lift, 就算平日一定記得既事都唔記得做...睇到阿仔都有緊張架...不過係由今朝先開始緊張囉...都好過完全唔緊張既...我見好多同學仔都派得好好, 你女女 keep 住呢個成績, 放心 , 下年應該會入到英中! 不過龍年班小朋友就無我地呢 2 年咁易入啦, 所以好彩生兔女咋....

RAINYDAY

恭喜!
其實我同妳的情況是一模一樣,最後我仔仔也派到 !

Bon
Bon

原帖由 RainyDay 於 10-7-6 23:51 發表

多謝關心...好開心...派到啦, 第1 志願呀 !!!! 英中...呢幾日開始日日都好擔心...直情做事失哂魂咁...又答錯車, 又答錯 lift, 就算平日一定記得既事都唔記得做...睇到阿仔都有緊張架...不過係由今朝先開始緊張囉.. ...

哈哈~~咁夜都唔瞓緊係開心得滯
恭喜晒呀~~~今年見D C兄C姐派得咁好,簡直幫我打左支強心針呀,祝你同仔仔有個美好而又開心既中學生涯!
你介唔介意透露亞仔派左邊間呀?亞囡昨日攞左成績表,呈分試名次係66/172,以你經驗呢個成績係咪邊緣人呀?
多謝指教

原帖由 Bon 於 10-7-7 00:17 發表
RAINYDAY

恭喜!
其實我同妳的情況是一模一樣,最後我仔仔也派到 !

Bon

Hi Bon:

恭喜晒呀~~亞仔都係紅馬C兄?我囡下年出生率仲低過今年,希望沾下你地D旺氣,靈靈性性派到心儀既!
‹ 上一主題|下一主題