用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急 !!! 求救 !!! 紅馬排名 80 - 90 可否選band1 尾學校 ...
go

急 !!! 求救 !!! 紅馬排名 80 - 90 可否選band1 尾學校 ? [複製鏈接]

Hi RainyDay,

我囡而加P.5,我問過老師佢話50以內先至保險D喎

原帖由 com7hk 於 10-5-3 11:27 發表
as i know, 紅馬排名 around 100(student)  mostly allocated to band 1 shool.  but the important that the student  in band 1 school can not perform well as compared with others student.

如果係就好喇,對於我地呢d浮浮沈沈既學生黎講,起碼唔駛咁頭痕呀

但聽其他家長講紅馬呢兩年派位差左,而我個囡又唔係好叻,所以我都好担心下年到我唔知點算呀

原帖由 waic 於 10-5-4 09:50 發表
我個人應為 minijelly說得對, 正常來說50名內為band one比較safety.

咁亞囝都好叻呀,叩門位通常都係留俾D叻仔叻女,亞囝都成功入讀呀,你話作為家長有乜理由唔頭痕吖?成績好仲要睇運氣,唉...唔通我真係要去下種生基改下運?

原帖由 maywei 於 10-5-4 15:00 發表
不如你個囡努力D, 考好D六月的呈分試. 我個囝就係第一次考呈分試失咗少少, 中文得8X, 所以第一次呈分試排40-50咋, 好失望.  之後第二次追上30-40, 點知最後一次又被D不知名同學追上, 浮浮沈沈, overall 都 keep 到 3 ...

至幣我囡至醒個次都係考六十幾呢,升左P.5之後成績仲退左步,我而加都全力谷緊佢架喇,何官係咪得一班英文班?咁要入咪好難?NPL又即係邊間呀?其實福建都係我心水之一,你認為如果我囡係BAND 2生,係咪考直資好過大抽獎?另外知唔知顏寶鈴校風如何呀?THANKS!

多謝分享~~聽完你地咁樣講,而加個心又定返小小,我見上年大約170人,
獲派第一志願 57%
獲派第二志願 15%
獲派第三志願 6%

咁係咪即係BAND 1生有57%?同埋聯繫中學係咪收生比較多?

原帖由 HappyEE 於 10-5-6 10:06 發表

派第一志願, 唔代表係band1%, 因為band2學生都會派到 第一志願的如果選band 2學校, band3學生同樣會派到第一志願band3學校, 你睇返有多少人派英中, 依個數字比較接近band1% ...

咦...hehe~~係喎,我真係蠢呀,無諗到呢點,咁我咩途徑先知band 1既percentage?以你經驗,學校會唔會告知?thx!

原帖由 一家的太陽 於 10-5-6 15:54 發表
紅馬舊年入英中比例超過60%.

咁係咪即係等如BAND 1比例?咁即係100名之前都唔駛驚?請指教!

原帖由 一家的太陽 於 10-5-6 21:11 發表
上次6年級家長會上校長公布的.
具體banding數,校長唔肯明確講,或者學校都唔係好確定.
因為60%英中係根據學校跟進去年畢業生後得出的數據,當中應該包括叩門或直資學校.
而去年有20左右學生派榜後成功叩門.
當然包括派 ...

唔知係唔係教育局規定唔講得呢???好似間間學校都好神秘咁既?你小朋友係今屆P.6?唔知我囡同佢識唔識呢?

原帖由 ricetaster 於 10-5-6 21:28 發表
唔好話唔肯定係BAND 1, 即使肯定Band 1 生唔可以在大抽獎太進取,例如全區最勁嗰十幾間bAND 1 中學比你順序寫哂落去, 你抽簽次序排得就有可能跌到十幾志願甚至更差,  因為以大抽獎規則, 係 Band 1 生嘅第一志願全部處 ...

哈哈~~自己知自己事,超級名校一定無我地份,我都要等我囡考左第一次程分試先再作打算,不過我而加已經覺得選校真係一門高深既學問呀!

原帖由 dad1234 於 10-5-6 23:58 發表

唔係唔講得,係學校唔想講,好多學校都會把直資同私校全部計成band1英中來提高%,有些小學就海會講,例如http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/

http://aps.solarcreation.com/index.php?option=com_content&view=ar ...

呢個係我地上年既結果
2008/09
華英8 旅港13 伊中 5 黃x南 7 迦密 3 陳瑞琪喇沙 7 何官 12 銀禧 10 協恩 3 丘佐榮 5 皇仁 1 男拔 3 喇沙 1 華仁 2 聖瑪利 2 曾肇添 2 林護 1 瑪利諾 1 女拔 1 聖保羅男女 1 聖保羅書院 2 林裘謀1 培道 1 沙田循道 1 體藝3 顏寶玲 8 寧波第二 2 德信 2 福建 6 李國寶 1 順利天主教 1 玫瑰崗 1 德蘭 2 鄧鏡波 5 王錦輝 1 林大輝 2 余振強 4  其他 40   共170人

原帖由 一家的太陽 於 10-5-7 08:45 發表
我諗學校真係冇一個明確數字.當然會有一個大概範圍吧.

我有問過阿仔,可能佢係學校比較不活躍,佢話除了同級同學,其他唔係太清楚.

hehe~~~男仔當然無咁多言,所以唔識都唔奇,係度預祝你囝囝入到心儀既學校啦

原帖由 kansang 於 10-5-7 15:25 發表
即是約80人可抽到BAND 1英......中!已經不錯了!

OIC~~咁即係小女仲有丁點希望,不過而加仲係小小邊緣(大約70-80)

原帖由 栗子媽媽 於 10-6-2 23:55 發表
我識果個當年入唔到A/B班, 佢係C班高幾名
進取保守型
派左余振強 (係兩間APPLY INTERVIEW之一)

你朋友果間應該係福馬,紅馬精英班係A/B/C班

原帖由 RainyDay 於 10-7-5 11:49 發表
明天就係啦.....好驚好驚....我覺得我選得太進取...好驚....點算好呢....

RainyDay:

點呀...小朋友派左邊間呀?今年派位D數據唔錯喎,我諗你小朋友可派到心儀學校!

原帖由 RainyDay 於 10-7-6 23:51 發表

多謝關心...好開心...派到啦, 第1 志願呀 !!!! 英中...呢幾日開始日日都好擔心...直情做事失哂魂咁...又答錯車, 又答錯 lift, 就算平日一定記得既事都唔記得做...睇到阿仔都有緊張架...不過係由今朝先開始緊張囉.. ...

哈哈~~咁夜都唔瞓緊係開心得滯
恭喜晒呀~~~今年見D C兄C姐派得咁好,簡直幫我打左支強心針呀,祝你同仔仔有個美好而又開心既中學生涯!
你介唔介意透露亞仔派左邊間呀?亞囡昨日攞左成績表,呈分試名次係66/172,以你經驗呢個成績係咪邊緣人呀?
多謝指教

原帖由 Bon 於 10-7-7 00:17 發表
RAINYDAY

恭喜!
其實我同妳的情況是一模一樣,最後我仔仔也派到 !

Bon

Hi Bon:

恭喜晒呀~~亞仔都係紅馬C兄?我囡下年出生率仲低過今年,希望沾下你地D旺氣,靈靈性性派到心儀既!

原帖由 RainyDay 於 10-7-7 00:35 發表

我阿仔第1 次考呈分試時同你女個名次好接近喎...所以你可以放心哂啦 ! 我已貼咗紅馬今年獲派中學列表出黎啦..你去睇睇..

hehe~~唔該晒,我仲即刻POST左係FACEBOOK公諸同好喇,好多MAMI都要多謝你既幫忙呀!
咁係咪只要之後的呈分試KEEP住都仲有機會?自問已經出左百分之二百努力去溫習,但係總係技不如人...唉,有時都幾心灰

原帖由 RainyDay 於 10-7-7 00:57 發表

唉..其實D細佬衰咩架, 多數衰唔小心既姐...真係唔掂個D已經係 D - E 班架啦...所以不係技不如人既...D細佬仔係咁架啦...KEEP 住成績就一定無問題 ! 知唔知我阿仔衰咩...佢衰視藝吖..音樂吖 攞 B 拉低哂D 分咪搞到 ...

hehe~~我囡仲衰,佢衰體育呀

早抖喇...你都早D瞓喇,今日緊張左一朝,快快休息喇
‹ 上一主題|下一主題