用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大抽獎甲部跟乙部頭三志願可唔可以一樣? ...
go

大抽獎甲部跟乙部頭三志願可唔可以一樣? [複製鏈接]

昨天填咗一份影印本交翻學校俾老師參考,老師話甲乙部唔可以填同一樣,請問系咪真?
   0    0    0    0

Section A allowed cross all districts
Section B only for the school district

If A is not in the school district, of course you can't put them in the Section B. If the teacher talked about this, he/she is right.

原帖由 woft2009 於 10-4-24 16:44 發表
昨天填咗一份影印本交翻學校俾老師參考,老師話甲乙部唔可以填同一樣,請問系咪真?

無話唔可以,不過咁你可能會自己作弄自己。

正常選擇都會是:乙部   1.  A    2.  B     3.  C  ( A 好過 B, B 又好過 C ,而C通常用作保險)

甲部因為位少,大家只會寄望乙部,如果你甲部又係
  1. A   2.  B   3.  C  的話,你有很大機會於甲部巳經抽到C,即是吾駛再抽乙部,咁你乙部點解要揀A和B,係咪自相矛盾!

咁當然都要真係睇吓A、B、C係乜嘢學校,我只泛指一般而言啫!
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

原帖由 greendotdot 於 10-4-24 17:07 發表

無話唔可以,不過咁你可能會自己作弄自己。

正常選擇都會是:乙部   1.  A    2.  B     3.  C  ( A 好過 B, B 又好過 C ,而C通常用作保險)

甲部因為位少,大家只會寄望乙部,如果你甲部又係
  1. A   2.  B   3.  C  的 ...

如果樓主ABC學校都係心儀嘅學校都冇話唔得嘅, 不過甲部通常第一志願冇份, 都好難去到第三志願仲有位, 除非第三志願冇人揀而個學生係組別一, 就有可能中。

原帖由 woft2009 於 10-4-24 16:44 發表

咁你只可以填你嗰區可以揀嘅本區同他區中學,冇得揀跨區嘅學校喇!

梗係唔係

我個仔個老師話如果唔跨區,選番相同會保險啲,因甲部通常都唔會中,如乙無揀咪無機會囉!

我覺得如果甲乙部都填寫A中學, 萬一派位時唔理想, 咁都可以有條件試吓向A中學叩門.

‹ 上一主題|下一主題