用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大坑真光小學易考嗎?
go

大坑真光小學易考嗎? [複製鏈接]

大坑真光小學易考嗎?
因為係私小.... 會少 D 人考嗎?
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

真光本身有幼稚園直上, 由於俾大抽獎, 會有約1/3學校唔直升(派到好學校, 去第2區, 考第2間私校直資等)
由於學費都要$3000左右(近期無夾價, 我唸差唔多啦), 12網又多好學校, 派到marymount, st paul, st frances等都有機會走, 有d更加要幫細佬考慮埋, 一慳慳2個條數都幾襟計
不過真光都keep住有人考的, 佢又唔至於最top但又認真唔差(大部分人會將佢介定為band one尾), 壓力唔大, 都係唔少家長心儀對象, 中等難考啦!

原帖由 MoJoJoJo 於 10-4-25 03:29 PM 發表
大坑真光小學易考嗎?
因為係私小.... 會少 D 人考嗎?

thanks Charlotte_mom!
我都有睇開你 D post 架. 你真係一個熱心既好媽媽! :)
你囡囡果時讀真幼, 要自己補英文嗎?
因為聽聞真幼的英文唔深... 所以想選真幼但係又有 d 'kirk' 步.... 你意見如何? thx!

主要考小朋友自理能力及禮貌,無乜考學術,家長要填問卷。

醒目開學勳章

係啊,我都打算替囡囡申請,每年得那60個位左右收外邊生,其實幾難考,不過好過培正等,一D機會都無
而且,雖然話要3000元一個月,唔平,但細心想一下,中學部唔係私校係津校,即係只用付6年,比起一條龍直資12年省6年學費

原帖由 Charlotte_mom 於 10-4-25 20:56 發表
真光本身有幼稚園直上, 由於俾大抽獎, 會有約1/3學校唔直升(派到好學校, 去第2區, 考第2間私校直資等)
由於學費都要$3000左右(近期無夾價, 我唸差唔多啦), 12網又多好學校, 派到marymount, st paul, st frances等都 ...

醒目開學勳章

原帖由 ziyi 於 10-4-26 10:15 發表
係啊,我都打算替囡囡申請,每年得那60個位左右收外邊生,其實幾難考,不過好過培正等,一D機會都無
而且,雖然話要3000元一個月,唔平,但細心想一下,中學部唔係私校係津校,即係只用付6年,比起一條龍直資12年省6年學費:waha ...

我女今年9月升中, 岩岩收到份學額表, 先發現, 原來真光中學部, 留比小學部的學額真係好小, 得23個............即係吾係保証一條龍........

醒目開學勳章

因為始終小學是私校,中學是津貼,但如果你細心看一下升中records,只要你在小學部考全級80名(即頭3分2),用自行都差不多入硬.
每年女孩來說都80%升英中,餘下的差不多都是升brand 頭英中.
所以只要成績唔差,基本上已經有保障
男孩入真光其實都唔差,升英中都係90%以上,每年男孩佔20個左右,有數得計,校網好,不過始終學校比人感覺是女校,變成女校男生

原帖由 CrabPincers 於 10-4-26 10:45 發表

我女今年9月升中, 岩岩收到份學額表, 先發現, 原來真光中學部, 留比小學部的學額真係好小, 得23個............即係吾係保証一條龍........

成 80% 可升番自己中學, 真係好吸引!

原帖由 ziyi 於 10-4-26 10:58 發表
因為始終小學是私校,中學是津貼,但如果你細心看一下升中records,只要你在小學部考全級80名(即頭3分2),用自行都差不多入硬.
每年女孩來說都80%升中學部,餘下的差不多都是升brand 頭英中.
所以只要成績唔差,基本上已經 ...

醒目開學勳章

唔係80%,係考頭80名,即頸66%,而女仔升英中合共88%(外邊英中加原校中學部),最吸引是中學唔再係私立,之前打錯了令你誤會,Sorry
可以看以下link,是學校升中records,

http://www.tlmshkps.edu.hk/award/s1.htm

原帖由 MoJoJoJo 於 10-4-26 11:41 發表
成 80% 可升番自己中學, 真係好吸引!

醒目開學勳章 王國長老

ziyi,
真係要俾個 你! 如果我老公有你一半咁上心就好啦

點解培正無機會? 真係唔收外來生嗎? 我識人插班成功呢! 想入始終會有機既........

MoJoJoJo
真幼英文真係唔深, 要自己跟下, 不過出去學英文, 總易過出去學中文(英文咩課程人教鬼教phonics playgroup文法班樣樣齊, 中文課程就難搵lor......)
而且上左小一就會循序漸進, 唔駛怕wor

醒目開學勳章

插班另計啦,我講申請小一
我的小朋友又唔係培幼,又唔係出名幼稚園,叩門又有多少機會.這樣子計算,同無都沒有分別
當然一定有例外,但肯定唔係我個囡或一般無背景,無人事的申請人啦

原帖由 Charlotte_mom 於 10-4-26 16:02 發表
ziyi,
真係要俾個 你! 如果我老公有你一半咁上心就好啦

點解培正無機會? 真係唔收外來生嗎? 我識人插班成功呢! 想入始終會有機既........

MoJoJoJo
真幼英文真係唔深, 要自己跟下, 不過出去學 ...

今年小一我個女同埋我三個朋友一齊考大坑真光,三個收正取,一後備,後備嗰個面試時遲到,我哋全部住九龍,所以我覺得唔難考

我朋友個女上年2009年9月入讀大坑真光小一, 是後補位入的, 小女孩今個學期全級考廿幾, 我諗都算是名列前茅?
我覺得難唔難入主要係睇面試表現, 至於o個年多唔多人報都係有直接關係的...
‹ 上一主題|下一主題