用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘施德福同黃埔威廉國際班比較
go

九龍塘施德福同黃埔威廉國際班比較 [複製鏈接]

各位,我知道兩間KG根本拉唔得埋講,兩間學校很難作比較,如果我地只系想女女先學好英文,想穩啲班主任系NET人做嘅學校,兩間的不同之處:
1.施德福:一外一中做班主任,小班教學,每日大概二個小時以上系英文教學半個小時多啲系中文堂,一周兩次PTH堂,同學仔多數系本港學生,英文都有PHONICS系用LETTENLAND教,不過我地擔因為得三個鍾,小朋友又學英又學中,仲有時學埋普通話,邊可能吸收咁多野,想佢講多啲英文?得二個鍾到,而且同學仔個個系中文人,講英文機會同時間好似相對太小,擔心會學得唔夠。
2.黃埔威廉國際班:返全日,無中文,不過每日都有二十分鍾普通話上,都有PHONICS學,系用JOLLY PHONICS.兩個都系外藉老師,同學仔都一半系外藉人,不過要注意“外藉”是指“印巴藉”多,老師都系(我唔MAKE SURE,但聽聞系),學校辦學歷史相對長啲,一直都系以英文辦學,不過名氣好似不及新辦學嘅“施德福”而且升學好明顯無施德福咁好,不過優勢系全天英語環境,試問7個多小時同2個多小時嘅英語環境比較,小朋友會系邊個環境下浸得快啲呢?我地想女女返全日多過半日,因為唔想佢有半日系屋企無所事事,又無小朋友同佢玩。但系學校裡長期同印巴藉啲小朋友同老師相處太多,我C6又好似唔系好想(唔系種族問題,系怕生活習性上小朋友跟多左會唔系咁好)
3.最後考慮到教學質量,我自己聽聞施德福教得唔錯,威廉就真系聽得好少,不過同學校主任傾過,佢地個課程都夠深度(我會考慮課程深少少的),不過個主任就話佢地啲小朋友就多數會考慮入讀國際學校,而我只會考慮本地學校!
唉!好煩呀,為左呢個問題我地已經考慮左好耐,不過都系林唔通,希望大家比啲意見!
另外,我女女仲有間國際學校在手,正正式式嘅國際學校,老師同同學都系NET多(英藉),不過就完全無中文,活動教學,無家課,相比施德福,好似又少左啲野。。。
真系唔知點CHOICE!?

0    0    0    0
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

好多謝兩位意見!其實德寶我都認識過,不過好似都有唔少負面評價,所以先無考慮。威廉就好少家長提,所以先想了解多啲!而施德福個名就大少少,系九龍塘,因為姐妹學校約克而令到我(好多家長都系)怕怕地,唔知點CHOICE!
至於小學,我多數只考慮英文小學(私校或直資),中文唔系唔想學,不過又覺得同時學幾樣野,得三兩個小時真系唔夠,而家仲未做到決定呀!

回覆 2# Chewy 的文章

chewy請問,威廉中主流班系咪每日都有普通話(20分鐘)同英文(大概1小時)呀(聽個副校長講),同埋佢地系咪每日都會教PHONICS(JOLLY PHONICS)效果好唔好?家課既質和量如何?
‹ 上一主題|下一主題