用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田 升中煩惱
go

沙田 升中煩惱 [複製鏈接]

Dear Parents,

小女就讀沙田區小學,呈分試全級10名內乃Band 1v 頭學生,昨日交統一派位draftf  form 排位如下:

1.沙田培英中學
2.沙田循道衛理中学
3. 林裘課
4.五甸節林漢光中學
5.沙田官中
6.蘇浙
7.呂明才

但學校reply suggested 志願如下:
3. 聖心
4. 聖羅撒
5. 鄭榮之
6. 胡忠

我覺得無必要一下子將弟3志順急排到Band 2 中/尾學 校!  請賜教,謝謝!
   0    0    0    0

原帖由 大豬 於 10-4-27 23:43 發表
但學校reply suggested 志願如下:
3. 聖心
4. 聖羅撒
5. 鄭榮之
6. 胡忠

學校 suggested  確實較好, 如果隨機編號太大

依照妳選擇隨時頭 7 志願都會落空

原帖由 大豬 於 10-4-27 23:43 發表
Dear Parents,

小女就讀沙田區小學http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=85&cb=11224468&n=a136fd08,呈分試全級10名內乃Band 1v 頭學生,昨日交統一派位draftf  form 排位如下:

1.沙 ...

最大問題係你將沙官及呂明才放第5及第7位置,基本上這兩間學校都要放首位才有機會,但你老師意見我覺得亦保守一點,第3位聖心不是Band 2,今年聖心自願減一班所以全部是英文班,又有聯繫小學所以抽入的機會亦不大,至於如何選擇我覺得最終決定係家長及自己最清楚那一間學校適合小朋友的程度,所以覺得小朋友係掂嘅Band 1頭的話,就算派位唔好都可以去叩門

我個女上年同您0既排名一樣, 我係甘choice
1: 沙田培英
2: 沙田祟真
3: 蘇折
4:林漢光
5.鄭榮芝
6.郭德勝
7:胡中

自行派位1:培英2:祟真
吾知今年d資料有無改變, 希望幚到您啦

結果亞女派左第一至願

我覺得你個排位冇乜問題,你係Band1頭,PYC有好大機會收,或者係自行度已收左。
你第4、5、6、7基本上填左等於冇填。
要保險D可以將CWG擺第4,SRL、IMHC同KTS放第5、6、7位。跟住就填啲Band2頭。
同埋SRL每年只有好少位比大抽獎。

今年沙田英中學位過剩,只要妳/你肯定自己子女係Band 1學生,就點填都派到英中位,但當然好似妳/你咁填沙中、沙呂放第五、六位是冇意思,因為自些熱門學校在第一輪位就會派哂。今年沙田區學生形勢大好,根本就唔需要煩。

第一放培英機會很大了。但若random no. 唔好則有D危。
林裘謀放第三冇乜可能抽到了。

pineapple0983 提議不錯,用鄭榮之第四,郭德勝第玉包底。幾穩陣。你女兒成績ok可以叩下門。

另外學校suggested 的聖心、聖羅撒、鄭榮之也不是Band 2啊!

//林裘謀放第三冇乜可能抽到了。//

有可能, 但原因不明.

回覆 8# 大豬 的文章

呈分試全級10名內乃Band 1v 頭學生,
Why don't you choose
林裘課/ 沙田官中/呂明才 for the 1st choice?

其實仲要睇返自己小朋友有咩心水, 因為佢先係用家, 如果大家都係band 1, 甘我都會問下小朋友意見, 因為剛升中時真係好辛苦, 如果間學校係佢自己choice會讀得投入同開心d

原帖由 catcatmom 於 10-4-28 12:11 發表
//林裘謀放第三冇乜可能抽到了。//

有可能, 但原因不明.

I see,    咁真係有人幸運D,有人冇咁好彩。

有無呂中家長俾意見, 呂中是否如外間所言程度深,功課多和催谷學生?
   另外有冇蘇浙家長講吓,覺得蘇浙如何(校風,功課量,學生質素...)
   為何每年總是培英的報讀人數比蘇浙多,培英同蘇浙比有咩優勝之處?
‹ 上一主題|下一主題