用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 1年級小朋友看書問題
go

1年級小朋友看書問題 [複製鏈接]

囡囡今年1年級, 由她1歲開始, 我每晚都會講故事給她聽, 直至大約半年前, 我開始要佢讀書中的文字給我聽(中,英都有), 我再用口語講返個故事比佢聽.
到最近, 她話唔想再讀, 佢想自己睇, 我知道佢大約明白每個故事的內容, 但有D細節可能未完全了解.
我想問, 佢有時會問我書入面一D字, 我有無需要再每本故事同佢講返每句細節? (當本書佢覺得好好睇時, 佢有時會要求)

THX!

0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

我囡囡都係小一, 今年我已經完全放手比佢自己睇中文圖書, 英文佢都會自己睇, 唔明就會問我.

既然小朋友已經有自行閱讀同不明發問習慣, 我覺得唔需要改, 而家學校好鼓勵學生閱讀圖書, 學校亦有圖書課, 所以要小朋友玩還原基本步, 即係由家長伴讀, 我覺得會影響左學校同小朋友培養既習慣.

囡囡有時會睇完個故事講返比我知內容, 我更清楚佢吸收到幾多, 有甩漏我先出聲咋.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

唔該晒. 咁我都繼續由得佢自己睇

睇你咩目的,如果你想佢識多d字,當然要揀d出黎再為佢講解la,我用呢個方法教細仔(k2),因為佢係文盲,睇書係想幫佢建立字庫。但我會由得大仔(p1)自己睇,even有深字都唔特別抽出,因為我想佢建立自己閱讀既樂趣,要逐子逐句讀同解,拖慢劇情又無隱。

冇需要每本故事同佢講返每句細節...你咁做, 佢到時對閱讀失去興趣仲麻煩!!

抽D黎講就OK!!講太多...佢都未必吸收得晒啦!

唔該晒咁多位的意見

Dear jediknight,

Thanks for your sharing. Can you tell me more about the specific techniques or details about your guided-reading program?

Thanks!

原帖由 jediknight 於 10-4-30 21:57 發表
In fact, there is a well-proven structural reading methodology which is very effective in helping young kids to build up a very high capability and interest in reading.

It is consisted of guided-rea ...

簽名被屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

我仔k3, 就升小一, 呢排愛上睇喜羊羊漫畫(養佢咁多年終於肯持續主動睇圖書了 )
我由得佢, 睇唔明佢自然會問, 因為睇唔明佢自己都無癮..........呢排我發現佢認字叻左 , 仲攪笑到自己拎紙拎筆出黎抄"金句"tim!
原帖由 crystal615 於 10-4-30 07:26 PM 發表
冇需要每本故事同佢講返每句細節...你咁做, 佢到時對閱讀失去興趣仲麻煩!!

抽D黎講就OK!!講太多...佢都未必吸收得晒啦!

我女都好鐘意睇喜羊羊呀, 不過都唔平, $18一本, 又薄, 跟住我買左厚D個本, $35一本, 有幾個故事, 抵D

我都好想借個位請教下: 我小朋友P3,就一直都係睇圖多過睇宇,佢睇圖都大約估到個故事講乜,只有少部份需要時先睇下(甚少提問),所以好快就睇完本書,重可以講返個故事講乜. 但中文成績一D都唔好,識字都係好少,又唔識運用. 但每當我想同佢討論下故事內容時,或要求佢讀字時(講故事比媽咪聽下),佢就好抗拒,好怕我問佢野,好似令佢有壓力咁而唔想睇下去. 點算呢.

醒目開學勳章

原帖由 connieckyip 於 10-5-1 23:06 發表
我女都好鐘意睇喜羊羊呀, 不過都唔平, $18一本, 又薄, 跟住我買左厚D個本, $35一本, 有幾個故事, 抵D

係呀. 我仔都鐘意睇.
初時我諗果D書圖多字少既漫晝 ($18果隻), 會唔會對佢冇好處.後來出左小說版, 佢開始睇. 於是轉左長期買小說版.  到近期佢開始睇老鼠記者.  而家諗番,呢個可能係一個階段.冇可能一開始就睇好多字既書.呢個都係一個少少既收穫.

原帖由 小豬嘜 於 10-5-3 14:59 發表

係呀. 我仔都鐘意睇.
初時我諗果D書圖多字少既漫晝 ($18果隻), 會唔會對佢冇好處.後來出左小說版, 佢開始睇. 於是轉左長期買小說版.  到近期佢開始睇老鼠記者.  而家諗番,呢個可能係一個階段.冇可能一開始就睇好 ...

我囡都係,睇書只要自由自在的感覺,自然會喜歡閱讀,無論是中或英。
‹ 上一主題|下一主題