用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優兒的情緒問題
樓主: mother904
go

資優兒的情緒問題 [複製鏈接]

所以有時係街度見到的小朋友有情緒的表現,再唔好話o的家長無家教. 有時真的身不由己, 其實個小朋友都係控制唔到的, 唔同有些小朋友摟買玩具or 食野, 是一o的都唔同.

原帖由 wan_sosin 於 10-5-5 14:34 發表
好欣賞你們這些母親的努力,教小朋友真係試盡一切方法.我都好佩服我那個朋友.很高EQ.

原帖由 wan_sosin 於 10-5-5 12:04 發表
我見我朋友兩公婆其實已能很冷靜去處理,佢地會等個仔冷靜左再同返佢傾,話返比佢知佢自己錯了什麼.

其實你朋友已經處理得唔錯~~~不過三、四歲做評估唔係好準,好多人都話要到六歲後做,結果會較準確。我個人覺得可以俾小朋友講多d個人感受,唔好一味由大人話俾佢知岩同錯。

好似我個女咁,其實佢根本知道乜都唔講就狂哭係唔岩而且解決唔到問題,但佢話俾我知係果一刻,佢控制唔到情緒,一定要即時大哭先可以發泄到,呢個情況我唯有俾佢自己入房喊完先出黎,其實佢自己都會覺得好辛苦,我唯有學下體諒佢多d。

原帖由 mother904 於 10-5-5 17:39 發表

其實你朋友已經處理得唔錯~~~不過三、四歲做評估唔係好準,好多人都話要到六歲後做,結果會較準確。我個人覺得可以俾小朋友講多d個人感受,唔好一味由大人話俾佢知岩同錯。

好似我個女咁,其實佢根本知道乜都唔講就狂哭係 ...

唉~ 做父母真係要好全面, EQ 真係要高...又要顧及佢感受, 又要顧及後果...真係...唔容易...

大家...加油呀~

原帖由 mother904 於 10-5-5 17:39 發表

好似我個女咁,其實佢根本知道乜都唔講就狂哭係 ...

是的,因為孩子還小,所以未確定佢是否資優,但佢chech過多元智能,話佢個仔比一般小朋友的智能多.

見到你的分享,也明白多了那些小朋友的心情,其實佢地d辛苦也不是我們能體會的.

原帖由 wawa 於 10-5-5 15:40 發表
所以有時係街度見到的小朋友有情緒的表現,再唔好話o的家長無家教. 有時真的身不由己, 其實個小朋友都係控制唔到的, 唔同有些小朋友摟買玩具or 食野, 是一o的都唔同.

...

agree!其實我都明白,因為我個仔係疑似過度活躍,帶佢出街我要狂追,狂叫住佢,都好唔想係咁,有時我會用手帶來拖佢,街上d人都會有說話,但總好過佢亂走有危險.上星期日佢先至用手放在自動門裡面,差d夾到手.不過還好是他情緒正常,只是有時過度興奮.要尊登等佢喊兩聲冷靜下.

一般小朋友要到入小學才知道是不是適應問題or過度活躍, 通常過度活躍係會叫都好似聽唔到的. 男仔會比較明顯.其實過度活躍都好普遍, 100人
之中就有4個. 所以平均一班最小有1-2個會有呢o的現象.

原帖由 wan_sosin 於 10-5-5 23:26 發表

agree!其實我都明白,因為我個仔係疑似過度活躍,帶佢出街我要狂追,狂叫住佢,都好唔想係咁,有時我會用手帶來拖佢,街上d人都會有說話,但總好過佢亂走有危險.上星期日佢先至用手放在自動門裡面,差d夾到手.不過還好是他 ...

多謝你的意見!有時頑皮同過度活躍真係好難分,等將來返學先算,健康院話如果返學老師有意見可以返去check,好在而家過度活躍早發現都可以控制得好.

原帖由 wawa 於 10-5-6 09:01 發表
一般小朋友要到入小學才知道是不是適應問題or過度活躍, 通常過度活躍係會叫都好似聽唔到的. 男仔會比較明顯.其實過度活躍都好普遍, 100人
之中就有4個. 所以平均一班最小有1-2個會有呢o的現象.

...

都係睇情況, 輕微都可以行為治療, 如果間學校唔容許小朋友都可能要藥物治療.

原帖由 wan_sosin 於 10-5-6 12:38 發表
多謝你的意見!有時頑皮同過度活躍真係好難分,等將來返學先算,健康院話如果返學老師有意見可以返去check,好在而家過度活躍早發現都可以控制得好.

原帖由 nancylam0602 於 10-5-6 17:07 發表
浸大兒童發展研究中心搞左個資優講座俾家長ga!!

http://www.hkbu.edu.hk/~ccd/News%20&%20events/ccd_news%20&%20events.htm

可以睇睇wo~~

好似冇話係資優講座喎,只係孩子的情緒問題同親子溝通方法,內容講乜架?

原帖由 mother904 於 10-4-29 11:02 發表
我女兒便是這類,verbal part:144, non-verbal part:125,我是在私人兒童心理學家那裡做test的。

因為她比同齡兒童成熟,所以成日都和同學不太合得來,職業治療有用嗎?據我理解,職業治療不是治療手腳不協調或空間感不足之類的 ...

職業治療可透過感統服務助幫孩子專注力(如孩子有感統問題)。

回覆 2# mother904 的文章

請教各位

其實我個囡好細個情緒已經好難控制, 我以為唔check 唔理慢慢同佢講會好d, 不過佢5歲我終於頂唔順, 我依家好想同佢做評估, 起碼我都得個知字, 等我知道點教佢情緒問題,  我已經唔知再可以點教佢 ! 有冇人可以介紹我去邊評估 !

原帖由 emileleung 於 10-5-13 15:30 發表
請教各位

其實我個囡好細個情緒已經好難控制, 我以為唔check 唔理慢慢同佢講會好d, 不過佢5歲我終於頂唔順, 我依家好想同佢做評估, 起碼我都得個知字, 等我知道點教佢情緒問題,  我已經唔知再可以點教佢 ! 有冇人可 ...
其實做完評估, 你都未必知道點樣教佢. 我建議你不如去聽下d關於小朋友情緒既講座, 資優學院都有免費講座.

你對小朋友了解多d, 就知道點樣同佢相處.

可以入去睇邊個topic有興趣岩自己去聽.
http://hkage.org.hk/b5/pz_programmes.html

或者睇下周婉芬博士"成功父母叢書"之如何認識及處理孩子的情緒.

天地圖書有得賣, 圖書館都有得借. 我聽過周博士既講座, 好有得著同啟發性.

[url=http://www.TickerFactory.com/]

原帖由 小新媽媽 於 10-5-13 23:01 發表
其實做完評估, 你都未必知道點樣教佢. 我建議你不如去聽下d關於小朋友情緒既講座, 資優學院都有免費講座.

你對小朋友了解多d, 就知道點樣同佢相處.

可以入去睇邊個topic有興趣岩自己去聽.
http://hkage.org.hk/b5 ...

小新媽媽
唔該你, 我睇吓有冇啱既topic先 !

我唸都到尾聲啦, 可能要等下一次新programme.

佢地有好多內容都會係高小.

原帖由 emileleung 於 10-5-14 10:22 發表

小新媽媽
唔該你, 我睇吓有冇啱既topic先 !

‹ 上一主題|下一主題