用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 現在可否選直資
go

現在可否選直資 [複製鏈接]

想問問如果之前無in過直資可否現在才去試直資呢?
因為怕大抽獎機會好微所以想轉去直資試試,可以嗎?
   0    0    0    0

原帖由 maylam65 於 10-4-30 01:49 發表

正常情況 = 唔可以。(任何學校你都可以任何時候去問,收唔收無絕對最後決定在校長,不過你有時間建議你上去任何一間直資學校網址都有申請表下載,裡面好清楚說明申請時間日期... 等等資料。p.s.你過晒期啦老友,我答你都俾足面,如果你面對面問樓下師奶佢地日後見到你都調頭走)

原帖由 maylam65 於 10-4-30 01:49 發表

因為政府規定直資要於四月中程報收生人數,因為直資收左就唔可以大抽獎,正常的直資暫時唔會收生,反正已參加了大抽獎,大抽獎係講運氣的,可能會抽到心水選擇呢,到放榜時,唔滿意結果先再去叩門都仲得。

原帖由 samhuichan 於 10-4-30 02:35 發表

正常情況 = 唔可以。(任何學校你都可以任何時候去問,收唔收無絕對最後決定在校長,不過你有時間建議你上去任何一間直資學校網址都有申請表下載,裡面好清楚說明申請時間日期... 等等資料。p.s.你過晒期啦老友,我答你 ...

好多謝你既回覆,我都知過晒期,但因剛剛才知最新的模擬名次跌出band2所以想問問有無得搵間直資做spare囉,唔該你先!

原帖由 Ivy07 於 10-4-30 14:01 發表

因為政府規定直資要於四月中程報收生人數,因為直資收左就唔可以大抽獎,正常的直資暫時唔會收生,反正已參加了大抽獎,大抽獎係講運氣的,可能會抽到心水選擇呢,到放榜時,唔滿意結果先再去叩門都仲得。 ...

多謝你回覆,咁又係既然都參加了大抽獎就等出了結果再算啦,e+都做唔到d咩,只係想幫仔仔搵多條出路啫...thx!

原帖由 maylam65 於 10-4-30 23:23 發表

多謝你回覆,咁又係既然都參加了大抽獎就等出了結果再算啦,e+都做唔到d咩,只係想幫仔仔搵多條出路啫...thx!

唔好擔心,以我所知,有些不出名,但係唔錯的直資,放榜後都有位的,你可以現在搜查一些直資,校風唔差而又會收band 2 to band 3 的學生,到時如果派得唔,先去試吓。

而家冇計嫁啦, 放榜之後至算, 諗咁多都冇用、只有無奈,教育局做野d 人都有家長, 佢地都知衰, 不過同我地普羅大眾一樣, 敢怒不敢言, 敢言都無用, 因為做得好唔好都係佢地話晒事,我地無得選擇,無得投票, 吹班高官唔帳 !!

我唔知你住邊, 不過我知道聖瑪加利男女英文中學係冇限時間apply.
我只係知道, 佢地而家都有收表, 不過就唔會confirm收你, 都係會等到放榜後先通知你
(而家會唔會interview就唔知)
鍾意既可以報下, $20申請費
地點: 南昌站 (英華書院隔離)
學費$16xx 一個月
校風: ok
校舍: 對比英華, 細左d
但係佢一級好似係得3班
特色: 著重language
英文中學, 中文可揀普通話/廣東話教
另修多一國語言 (西班牙文/日文/法文 etc)
呢一個language係要考會考/334既咩新中學文憑
再另外星期6返學校學多一個language (興趣班) 有校內試, 不過唔洗考公開試

有收band 2-3學生, 不過由上年開始, 聖瑪加利退出中學派位後, 自行收生, 就揀學生了
申請要交2年成績表, 科科都要有B先肯收表
不過你都可以博下

加油
放榜當日去報應該都仲有位
不過唔好等啦, 而家去交表啦...$20...比佢啦

聖瑪加利男女英文中學好似有小學直升, 所以會唔會冇嘜位俾外人?

原帖由 tikyichan 於 10-5-1 17:26 發表
我唔知你住邊, 不過我知道聖瑪加利男女英文中學係冇限時間apply.
我只係知道, 佢地而家都有收表, 不過就唔會confirm收你, 都係會等到放榜後先通知你
地 ...

係呀, 聖瑪加利有小學直升,博一博囉
都冇辦法
$20 買個機會

可以而加就寄信去試多幾間,睇佢地的反應從而去收窄目標範圍。有d學校會斷然拒絕,話已經收滿,仲寄返張支票比您,咁您就唔使諗;有d話暫時無位,咁即係仲有機會。

篩選後專攻幾間,放榜後第一時間重點出擊,機會大好多。

唉!真係唔擔心就假既,e+334一讀就6年真係唔想有咩差錯,做人媽媽真艱難...

原帖由 Ivy07 於 10-5-1 16:52 發表

唔好擔心,以我所知,有些不出名,但係唔錯的直資,放榜後都有位的,你可以現在搜查一些直資,校風唔差而又會收band 2 to band 3 的學生,到時如果派得唔,先去試吓。 ...

總之就係頭都大埋啦....放又放唔低,擔心又擔心唔嚟....

原帖由 samhuichan 於 10-5-1 17:25 發表
而家冇計嫁啦, 放榜之後至算, 諗咁多都冇用、只有無奈,教育局做野d 人都有家長, 佢地都知衰, 不過同我地普羅大眾一樣, 敢怒不敢言, 敢言都無用, 因為做得好唔好都係佢地話晒事,我地無得選擇,無得投票, 吹班高官唔帳 ! ...

tikichan,
你好呀! 哩間你之前都介紹過比我架,之前自行時都有想過去試吓架,不過當時阿仔英文得C所以無信心去試,都今次呈分試阿仔英文追返去B點知到中文出事得C,所以都想去搵間直資去買個保障,所以先出哩個POST問吓大家有無家長會好似我咁既CASE囉...
我想試聖瑪加利同李國寶呀,因我地住油尖旺區哩兩間都較近屋企,如果大抽獎結果唔理想我都會去哩兩間直資試吓...
唔該你先!!!

原帖由 tikyichan 於 10-5-1 17:26 發表
地 ...

是嗎,咁希望又細了...唉!

原帖由 yamgie 於 10-5-1 18:14 發表
聖瑪加利男女英文中學好似有小學直升, 所以會唔會冇嘜位俾外人?

會...我一定會博的...

原帖由 tikyichan 於 10-5-1 23:48 發表
係呀, 聖瑪加利有小學直升,博一博囉
都冇辦法
$20 買個機會

原帖由 maylam65 於 10-5-3 01:16 發表
tikichan,
你好呀! 哩間你之前都介紹過比我架,之前自行時都有想過去試吓架,不過當時阿仔英文得C所以無信心去試,都今次呈分試阿仔英文追返去B點知到中文出事得C,所以都想去搵間直資去買個保障,所以先出哩個POST問吓大家有 ...

唔洗客氣,我未做人阿媽剩係做人家姐我都咁緊張,何況係自己親生仔

其實點解唔去聖瑪加利試下? maybe佢會比interview你呢
我表弟成績都唔得, 都唔係科科B
佢都有得interview
最後有冇收就唔知 (我冇問)
我細佬就收到, 不過因為第3次呈分試成績幾好,都係band 1 所以就放棄左佢個offer

去試下啦
四圍試又唔洗好多錢
冇100%一定收架
唔試就一定唔收

UM...E+先寄信好似怪怪地咁喎... 會唔會親身或者打電話去會好D呢?

原帖由 Tommy 於 10-5-2 02:11 發表
可以而加就寄信去試多幾間,睇佢地的反應從而去收窄目標範圍。有d學校會斷然拒絕,話已經收滿,仲寄返張支票比您,咁您就唔使諗;有d話暫時無位,咁即係仲有機會。

篩選後專攻幾間,放榜後第一時間重點出擊,機會大好多。 ...

btw, 如果可以就盡量唔好揀沙田個頭附近的學校
因為沙田區個邊有好多官立中學 + n多間直資
因為學生人數唔夠, 但沙田區有太多學校
相信未來數年, 沙田區應該會有學校撐唔住要比人殺校 (直資學校機會大)

嘩....你覆得好快呀...多謝你呀!!! 真係都幾慘架,如果做父母都唔幫佢既話佢就真係唔知點啦,無辦法盡力啦,都唔係幫到佢幾多,只係想搵間校風唔太差既比佢,原本諗住佢係返荃灣讀中學既話都可以入到BAND2所以都無跨網返出油尖旺,點知第3次呈分跌落BAND3邊緣,真係好唔抵呀...
不過無計,已成事實唯有搵間唔太差既學校比佢成長咋..
會呀,我會去試呀,我星期二放假會親身去問吓哩兩間架,睇吓佢地點講先囉,如果E+真係唔收既就等大抽獎時再去叩門啦唯有...

原帖由 tikyichan 於 10-5-3 01:20 發表

唔洗客氣,我未做人阿媽剩係做人家姐我都咁緊張,何況係自己親生仔

其實點解唔去聖瑪加利試下? maybe佢會比interview你呢
我表弟成績都唔得, 都唔係科科B
佢都有得interview
最後有冇收就唔知 (我冇問)
我細佬 ...
‹ 上一主題|下一主題