用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 尋晚填完表之後, 突然覺得好大壓力!!! 你地有嗎? ...
go

尋晚填完表之後, 突然覺得好大壓力!!! 你地有嗎? [複製鏈接]

我心情同大定一樣, 填完表後, 個人成日都諗返轉頭我有沒有選錯, 我的選擇是否太保守.....  昨晚都睡得不好.  唉 !  我諗下一步是要找定些直資學校了.

嘩, 成兩個月才找到學校, 但是否都要先去派位學校報到, 然後才找其他學校.
你女女最終都找到英中, 真好.  請問她的成績是否都係 Band 1 中或尾才有機會叩門英中呢.  可否分享一下之前幫女女找學校的經驗, 因我仔仔都係邊緣人, 謝.

原帖由 pineapple0983 於 10-5-4 10:53 發表

遊戲規則就係咁;你當日決定落場玩,就要跟佢規則。到7月,派位派得好嗰啲就會話個規則好公平;相反就梗話唔公平。
如果想唔跟,可以報直資,甚至讀國際學校,有錢嘅可以送去外國讀中學添;我舊年個大女就係因為踩界同我填錯頭5志願 ...

但你女女都好好彩 (請不要介意), 我意思是叩門的學額不多, 但還入到英中, 她在那間小學, 現在在那間中學呢.
請問叩門除了面試, 還要筆試嗎.  我都不知道我仔是否有機會叩到門, 因為好似英中都唔夠位派比 band 1 生, 就算夠, 都已經滿額, 沒有剩餘學位了.
如找直資, 培基似乎很 full, 會無學位剩, 德信又好似不太好, 只可選林大輝及浸會, 但剩餘學位應該都不多.  真頭痛.

原帖由 pineapple0983 於 10-5-4 11:27 發表

我個女我諗係邊緣人,甚至係跌左落Band2頭;個真相除左教統,相信根本冇人會知。
係7月叩門,部份Top嘅區內英中講到明要全級考第幾名以內先可以攞表,但有部份就唔駛,有D甚至見都唔駛見就決定收唔收添。 ...

我都係選得很穩陣的學校, 唔敢太進取, 反之, 我仔的同學成績比我仔稍遜, 但選校就較進取, 所以我都唔知自己有沒有選錯.

原帖由 happypiano 於 10-5-4 11:43 發表
唔係我想落場玩的, 我都想俾錢去解決個問題, 但係d直資既程度都幾極端. 一係就band 1 最top既, 一係就去到band 2.

咁我個細路係band 1中既學生, 又高攀唔到d band 1 top既直資. 但係你叫我晚晚教佢教2個鐘, 教足6年 ...

Sorry, 請問 TSSS, KC 是那間.
你以下是否叩門排位機會大的次序.

原帖由 pineapple0983 於 10-5-4 12:49 發表

以沙田黎講,如果直資計,同以舊年7月叩門容易入:
TSSS>LTFC>WKF>KC>SPKC
所以如果7月派得唔好,想叩直資嘅要注意先後次序啦。
仲有,嗰日D時間會好趕,直資多數時間會有彈性,會有多場筆試,你e場試趕唔到可以考下場;但官津就多 ...

thankyou.
但在網上討論區看到直資又不是太好,  我就諗, 中中頭幾間都已經有英文班, 如果入了中中英文班, 應該都不會太差掛.  你點睇, 請比意見, 謝.
原帖由 pineapple0983 於 10-5-4 13:24 發表

TSSS  

原來是為了頭三個志願派位成功, 死啦, 等我聽老師話, 只選了一間英中, 唔怪得我仔的同學比他低分, 但進取得多, 可能他們的家長知道這原因, 所以沒有跟老師的意見去填.  唉, 好唔開心及後悔, 像對呀仔唔住, 好想 cry.

原帖由 KWT 於 10-5-4 17:19 發表
我重衰,填完表,老師話我仔是band 1 中,居然要我改,在第3志願要揀band 2學校,攪到我仔仔回來說自己資質只能讀這些學校,以前他從來不會這樣批評自己.結果我沒有理會老師.佢地為左個d話首3個志願成功報讀竟然咁樣叫人填 ...

佢只係 band 1 尾至 2 頭, 係邊緣人, 所以老師要保守 d 啩.

原帖由 pineapple0983 於 10-5-4 18:53 發表

對唔住,你點填架?
你Band1只填一間英中?唔係卦?
但係,如果你係邊緣人,老師叫你咁填就冇錯。寧願中左間Band2頭,再叩直資或者Band1尾。

我 c6 都係這樣講, 開解一下呀仔, 等佢如果真係派去中中頭的學校, 都唔會氣餒.

原帖由 pineapple0983 於 10-5-4 19:00 發表

係呀,如果入到中中ge精英班,唔錯架;學校會將D資源儘量放落精英班度,樣樣好嘢都佢哋享受先。

你們都講得有道理, 可能入了band 2 頭的英文班都未必不好, 結果或者會比入 band 1 尾的好.  多謝大家的意見.

成你貴言, 不過第一志願只有 51 個學位咋.  你估仲有無機..... 有都比哂 d band 1 lu.
Anyway, thanks for sharing.  到時希望可以來報喜, 而唔係又要問大家比意見就好喇.

原帖由 pineapple0983 於 10-5-5 16:55 發表

唉,你唔駛咁快榭晒嘅,可能你第一選擇就中呢?到時記住上黎報喜呀。
不過講番轉頭,你亦要做好準備,以防萬一。
‹ 上一主題|下一主題