用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 臻美幼稚園
樓主: zoezoeiou
go

臻美幼稚園 [複製鏈接]

Re: 臻美幼稚園

[quote]
zoezoeiou 寫道:

我都吾知呀, 我問個收錢個staff, 佢話收

billyyanst,zoezoeiou

會唔會70位包埋插班k2及k3的?

從報章上見過梁校長答覆記者的查詢,[05年小一的128個學位已滿額。]相信已經加一班至四班。

Jackiesau:
多謝你的資料, 如果真係開到4班就安心d, 不過到左08年到時又唔知仲夠唔夠課室開到4班, 因為我記得你講過課室係有上限, 可能唔會年年都可以開4班p1

你地覺唔覺臻美越來越多人想考.
因為我有好多朋友都話出年同佢D Baby報名,費事去Kln tong D学校,ヌ有一條龍喎.

你帥D cheque 過數未呀? 我今日check 個 account 仲末呀.

我想知臻美D project 係咪今日講,就明天要交呢? Because, 我

我張cheque今日重未過數?? 奇怪.

dleelm 寫道:

我仲未呀, 我怕佢以為我唔讀,就死火   

jackiesau
   你好, 我想請教. 我在小學雜談內都有睇講臻美, 我剛見到有家長話收唔到D書, 是否学校会那樣"無交帶"..????
   是否正如之前D MaMa 所說, 學校仍未妥善???
   我好想小朋友在此校,但有時見到在傾問時,出現了令我不安的問題.....

dleelm 寫道:

dleelm:

me too

[quote]
zoezoeiou 寫道:
jackiesau
   你好, 我想請教. 我在小學雜談內都有睇講臻美, 我剛見到有家長話收唔到D書, 是否

Hi billyyanst,

當我朋友決定同佢小朋友報讀臻美黃乾享小學時, 當時很多人都唔贊成, 話佢小朋友底子好, 放入此學校浪費了. 但3年后, 這小朋友在Cambridge 及 World Class Arena 都取的理想成績.  所以我亦認同教學方向同師資係最重要, 其他就給多點時間改善吧! 至於留位費, 無記錯又真係好耐先過數的, 放心吧! 咁只係證明秀華唔等錢洗

Bell 寫道:

當我朋友決定同佢小朋友報讀臻美黃乾享小學時, 當時很多人都唔贊成, 話佢小朋友底子好, 放入此學校浪費了. 但3年后, 這小朋友在Cambridge 及 World Class Arena 都取的理想成績.  所以我亦認同教學方向同師資係最重要, 其他就給多點時間改善吧! 至於留位費, 無記錯又真係好耐先過數的, 放心吧! 咁只係證明秀華唔等錢洗

Bell:
Thanks! :wink:
我想問多一樣, Cambridge係咪納入常課程的一部份還是只有部份成績較好的學生先可以學? 另外請問 World Class Arena 係d乜野黎架

你的問題是關於小學部, 我係K.2家長, 為免答錯, 請往"小學雜談"查問.

Bell,
  好多謝你呀, 我又想問在這兩年你的Baby 有冇改变?
學到D乜? 平日上堂是怎樣? 除了交$19XX school fee 外,仲有セ其他fee 要交?
  另你是否禳Baby 繼續在此校升P.1? 点解?
  可能我呢D問題是蠢D, 但我都想知.
     tks.

Hi zoezoeiou,

你D問題又點會係蠢! 知多D了解多D啫.

這兩年你的Baby 有冇改变?
- 自理能力好咗, 好喜歡返學(佢好懶床, 但一話打電話替佢請假就會彈起身). 其實每位小朋友日日都在轉變, 佢變乖定變曳, 我認為家庭的影響比較大.

學到D乜? 平日上堂是怎樣?
- 都是幼稚園應該要學的知識: 唱遊, 大小肌肉運動, 繪畫, 常識, 勞作等等. 上堂是混班(K1+K2), 基本上只是同一班房, 學習是分開, 茶點及遊玩才一齊. 最近我囡囡話老師選佢做班長(應該日日不同人), 會幫下老師手, 照顧下K1同學仔, 佢好開心, 好有成功感.

除了交$19XX school fee 外,仲有セ其他fee 要交?
- 每學期一次的荼點費$600.00, 不参加者需自擕茶點. 每學期一次的書簿費, 約$3xx-4xx, 可自行購買. 出外参觀/校外活動的車費, 入場費, 保險費等

你是否禳Baby 繼續在此校升P.1? 点解?
- 小一留位費都交了. 我只希望小朋友健康快樂地成長, 同我同老公保持著一世的良好親子關係, 唔想每日返到屋企只係問功課做好未, 默書/測試幾多分, 考試排第幾之類; 而我所認識的黃乾享學生都是開心地上學. 所以仲使佢地行政方面仍待改善, 但我仍以此學校為首選.

Bell,
   唔該晒呀! 我同老公在interview 後,都好喜歡臻美, 所以放棄之前所報的KG, 亦待臻美result, 好彩,佢真係收咗佢. 知道result後,好開心,連D同事都話我儍咗, 成曰偷笑   

可惜近兩日個心好o吾舒服, 怕如臻美小學唔收BB, 怕出面D学校o吾收    :-|

zoezoeiou,

你又不用咁擔心, 除了臻美外, 已越來越多活動教學模式學校出現, 而且黃乾享小學招生比較早, 今年K.2已收2006年, 萬一唔收, 都仲有時間考慮到底係轉校或再接再勵.

其實我2個月前都點擔心, 始終人地無承諾100%收晒幼稚園生,  但當知道提早收生就定了, 因為是該年第一批收生, 不用同外人爭quota,  就算不幸落選, 還有2年時間表現我的誠意 -- 叩門政策, 煩到佢收為至!     

Bell,
   你又講得啱. 但如果佢地收咗, 到k.3時又想報出面D 学校, o甘又可以嗎?
    我知有家長做義工, 但如兩夫妻因工作,又未能做到義工,会否有影響??   

zoezoeiou,

現在只係留P.1學位, 仍未簽放棄自行派位的文件, 即係話家長仲有權選擇其他學校.
做家長義工只是增加對學校的了解, 增加同小朋友之間的話題, 幫輕一下老師, 內裡不含交易; 我都只參加家長講故事一part, 當一班小天使望著你講故事的肉緊表情, 真係好可愛, 我覺得係佢地比歡樂我

Bell,
   thank you :

zoezoeiou

您好!近日太忙碌,現在才回覆,請諒!

小學方面一直焦點放在我們的小朋友身上,今天第二學期開始,小朋友發現在三樓廣場,有一個配合主題教育的[中國歷史展];小兒小二有三班,中英數的拔尖補底各有四班,分別拔尖及補底各有一班,普通班各有兩班。小女小四有五班,她的一班在上中英數時與另一班合併,然後再分拔尖及補底各一班,普通班各兩班。

這些因材施教的資源已耗用不少,相反在行政方面,資源投放就較少。但當一些活動有助小朋友時,是不會計較的先做,才再修補;他們的理念是較創新,沒有先例依循,所以有時給人有行政混亂的感覺。對家長而言,我覺得只是很小的問題,只是有極少部份斤斤較較的家長一直以來,只提出一些不願吃虧的事情。正如書本的派發,可能課堂上用過,可能缺貨,可能遺留。但有沒有想一想,這統一物資計劃,其背後,行政的工作人員付出的辛勞。

各家長觀點、角度、要求、包容各有不同,臻美只有三年多歷史,雖然已開創不少新思維、新路向、新嘗試,但也需要各方面磨合,才可以加快發展。

Zoezoeiou 再者從另一角度看,如果我們連行政也上了軌道,十全十美的話,相信報讀的申請人較現時多數倍,絕對分薄入讀的機會。

希望可以幫到您,釋除您的不安,如果還有需要,我很樂意的在這裡說出我的所見所聞。

‹ 上一主題|下一主題