用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文問題-加ing前最後一個letter要double
go

英文問題-加ing前最後一個letter要double [複製鏈接]

為甚麽有些英文字,加ing前最後一個letter要double,有些唔需要?
如  eat-----eating
但  sit------sitting

其實有無規則可依從,抑或死記?  

誠心請教
   1    0    0    0

超好問題........曾經玩死我個仔,兩公婆,最後死記.
好彩,常用動詞不需+double的不多.
無知是福

alphabets有26個,有vowels 5個 + 1 個 special y,餘下的輔音consonants分清音和塞音。

塞音字計有m,n,p,r and t

當詞語的母音vowels AEIOU 是短音的時候,跟尾字是塞音的consonants 如 m,n,p,r and t,就要double letters囉。
(可借PETER MAN代記,或自家喜歡的DIY,甭死記。)

ea有時是Long vowel sound  (A or E)
eating 的 ea 部份是 Long E sound,跟尾t就不用double 寫。

多看words的標音符號會容易記。

真是一個好好的題問.還有我們得到一個很清晰的答案.真係唔講唔知.我一向都是教小朋友死記的.

醒目開學勳章 王國長老

早排學拼音時老師有教 Doubling Rule.
(教既係講埋 +ing, +y, +ed, +s, +ful, +ly, +ment)

係要睇返個字入面 AEIOU 響音係點分配,
好似 jog + ing, 入面有兩個響音, 但當中只有一個塞音, 就咁加就會係 joging, 係 rule 入面有提過如果前面既係雙響音, 咁跟住既塞音就唔使 double, 可以直接加 ing, 例如 sleeping. 假如兩個響音之間只有一個塞音, 咁樣就要加多一個同樣既塞音落去, 最終就會變左做 jogging.

老師教我地睇時係以師祖(雙響音), 師父 (單響音) 同徒弟 (塞音) 方法咁去睇.
好似 sleeping 咁, 係音節方面 slee/ping 前音節已經兩個響音 ee (雙響音), 咁即係有一個師祖同埋師父, 唔使有徒弟都夠同 ping 打, 因為 ping 只得一個徒弟同師父, 而家有兩個師父級係度, 重使乜有徒弟幫手. 而 jogging, 若果唔加多個 g, 即係變成 joging, 係音節方面即係得 jo/ging, 咁前音節只係得個師父, 後音節有齊師父加徒弟, 變左前音節要加多個徒弟 g 先夠後音節打, 所以出左黎會係 jog/ging.

我唔知講得會唔會亂左 d, 因為口講同文字表達始終都會差 d.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

原帖由 miriam 於 10-5-5 11:01 發表
早排學拼音時老師有教 Doubling Rule.
(教既係講埋 +ing, +y, +ed, +s, +ful, +ly, +ment)

係要睇返個字入面 AEIOU 響音係點分配,
好似 jog + ing, 入面有兩個響音, 但當中只有一個塞音, 就咁加就會係 joging, 係 r ...

Thanks for your message.

I forgot the letter "g" .

(您是不是陳美心?我有看您寫的拼音書呢。)

醒目開學勳章 王國長老

+y

好似 fun, 如果要 +y, 就需要加多一個 n, 因為 funy, 係 rule 入面 y 如果放係結尾會等於 (i), 叫做假響音, 咁 fu/ny 入面前音節無徙弟, 咁唔夠後音節打, 前音節要加多個徒弟 n, 咁樣前後音節先會平均.

+ment
move + ment = move/ment, 前音節 e 係 magic e, 唔會發音, 咁會睇 e 之前既音, 已經有 ov, 即係有師父加徒弟, 後面就有 me, 又係師徒組合, 即係兩邊平均, 所以唔使加多個 m.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 kiiiiiller 於 10-5-5 11:15 發表
Thanks for your message.

I forgot the letter "g" .

(您是不是陳美心?我有看您寫的拼音書呢。)

我唔係陳美心, 只係一個為左教囡囡而去學拼音既家庭主婦黎咋.
我就係上完個拼音課程, 更立定決心比囡囡學 phonics, 因為入面太多 rules, 我唔係學左知道係咁複雜, 都唔會比囡囡學囉.

醒目開學勳章 王國長老

各位, 我都係靠我記得幾多打返幾多出黎咋. 如有錯誤歡迎指證.

醒目開學勳章

我會用一個好簡單既方法話比小朋友知, 因為解得太複雜佢會吾明.

方法係: 有兩個響音係前面既就用一個letter加ing, 例如-feeding, floating
而只有一個響音係前面既就用double letters加ing, 例如-running,swimming

我諗小朋友會比較易記.

原帖由 miriam 於 10-5-5 11:22 發表
+y

好似 fun, 如果要 +y, 就需要加多一個 n, 因為 funy, 係 rule 入面 y 如果放係結尾會等於 (i), 叫做假響音, 咁 fu/ny 入面前音節無徙弟, 咁唔夠後音節打, 前音節要加多個徒弟 n, 咁樣前後音節先會平均.

+ment
m ...

你的解釋很好,謝謝分享!

若要拆funny,我就孖仔(nn)分開,母音前著件衫。想想字尾Y是長音(i or e),再找母音u,知道了就從後拼上前,/ni/ /fun/ ,跟著反過來快讀funny。
funny的"u"是short vowel sound, 跟尾n要double letters囉。

movement同樣拼讀方法,知道有兩個音節move.ment.
move的"o"是long vowel sound,跟尾m不用double寫。 (7個長音"o"家族 : o, o_e, oa, oe,  ou, ow and ough)

若可再選擇,我會學習你的方法呢。

簽名被屏蔽

原帖由 stccmc 於 10-5-5 13:29 發表
//

+ment
mo ...

stccmc,

唔好只是說笑,寫多些可讀性貼題解答給bk家長參考。

我們三個家長,三種方法大家交流哩。

請問你們學那種phonic?請指導

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

原帖由 stccmc 於 10-5-5 22:03 發表

真係,呀女幼稚園學 phonics 時邊有咁多 Rules 架?

多謝各位寶貴的意見,十分感激!!!!!!!!

簽名被屏蔽

原帖由 stccmc 於 10-5-6 03:30 發表

Killer,

原來我還未說出我的方法。起馬在幼稚園初小階段,我認為只須要「讀、讀、讀」。你門提到的字,小女大慨小二便不會錯,該 double 的 double。你問佢咩 Rules 一律不懂。你問佢點解 jogging 唔可以係 joging,佢唔 ...

Thanks for your sharing.

每學童的天資,學習環境都不相同。家長對兒女學問素質培養要求亦不同。各學童有著爸媽為他度身編制的學習進程不是壞事!因爸媽是世上最愛他們的人。誰能否定爸媽不是最清楚兒女需要的人呢?我真沒資格說鄰家孩子學習的方法是對是錯呀。

舉例說。我女兒是多學多做多玩的人。她學得開心,我做得過癮,別人就管不到。女兒自知是一個幸運的小孩,有著爸媽的大愛 ,有著條件和機會學來或補充知識。她能學會多少,我就不跟別人孩子作比較。告知你HK Disneyland 虧本的一個原因,我們一家3年內持兩年annual passes到遊50幾次,只計free Trading Pins也取了30幾個!

總之,我們全心全意的寫下來讓bk家長參考,他們自行為愛兒愛女做學習決定就夠夠啦。

看看你的出文時間03:00
代你囡囡說:「媽咪,你犯規。保重身體早點瞓!」

Last  Gospel
"I told you the 1st commandment : Love one to another, since I have love ya."

‹ 上一主題|下一主題