用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望 vs 九龍塘迦南
go

德望 vs 九龍塘迦南 [複製鏈接]

請問呢兩間邊間好d? Thanks!
   0    0    0    0

冇得比,德望for sure...
但,妳"冇"諗住响GH升小,咁就迦南啦...入GH都係希望讀佢間小學o者!

贊成!!
原帖由 HebeMama630 於 10-5-5 14:29 發表
冇得比,德望for sure...
但,妳"冇"諗住响GH升小,咁就迦南啦...入GH都係希望讀佢間小學o者!

There is no point to pick Cannan even I am a cannan parent.

德望

正正係我地的 case, 我囡在九龍塘迦南讀緊n1, 今年9月將轉去德望讀k1, 當初我地都考慮左一排, 因為個囡係迦南讀得好開心, 老師亦ok nice, 唔想個囡又適應過, 但最終因為德望的名 &有小學一條龍 back up,我地都冇俾迦南的k1留位費, 現一心等待9月轉校。

但德望今年再搞過幼稚園, 好似樣樣野都未 confirm, 好亂, 真有d失望.

梗係德望啦!

原帖由 babychin 於 10-5-7 09:40 發表
正正係我地的 case, 我囡在九龍塘迦南讀緊n1, 今年9月將轉去德望讀k1, 當初我地都考慮左一排, 因為個囡係迦南讀得好開心, 老師亦ok nice, 唔想個囡又適應過, 但最終因為德望的名 &有小學一條龍 back up,我地都冇俾迦 ...

就可能是新校, 要小心行事,要一切就緒纔confirm吧!寧願是這樣,好過開空頭支票。其實他們現正裝修,希望到辦入學手續時有新氣象。

其實只要基礎打得好,有實力,第日點都唔會差得去邊,係BAND 1嘅學生唔會落到BAND 3,係BAND3 嘅點都勉強唔倒,GH所有嘢從無到有,一切課程常規的建立都需要起碼一兩年時間,以一間學校嚟講係小意思,但以一個小朋友成長歷程來說就係好大嘅犧牲,佢哋由始至終都無承諾100%收番所有學生(好似培正咁),只係話唔係太差都會收,而且無先例可參考,一切只係未知數,我覺得好唔穩陣囉!

但係迦南嘅學生將來要考到德望或同level 嘅小學真係有難度噃...
‹ 上一主題|下一主題