用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 對york感覺由天跌左落地 !!
go

對york感覺由天跌左落地 !! [複製鏈接]

醒目開學勳章

原本由我b interview to 收到信收k1開始, 雖然身邊不停有人話york唔好, including b playgroup個阿sir, 但我堅信自己冇揀錯, 因為明白一分錢一分貨, 佢收得呢個價錢, 亦見身邊有朋友嘅小朋友在york, 英文真係好好, 所以好早已決定揀york, 其餘嘅interview都冇去。
但好老實講, 呢幾個月, york感覺由天跌左落地!

就連夠竟k1在咩校舍, 都不停變 !!!

一開始seminar, 校長實牙實齒講到k1會在新校舍, 直頭比我feel到新校舍係k1一個賣點 ! 當時, 對國際班隻字不提。

到交錢嘞, 先無啦啦post信黎, 話唔駛interview, 入國際班, 但盛為4200/mth, 爭扎左好耐, 報定唔報? 會唔會做白老鼠? 唯有去多次國際班seminar, 但校長表現+回覆強差人意, but fine ! 就係信你校長一向唔衰得性格, 相信一定會攪好國際班, 咁就apply ! 當時, york對原本k1(即宜家嘅主流班) 校舍到底係去新校定舊校, 答案開始無凌兩可, confirm國際班在新校舍, 本地班confirm唔到.可能新亦可能舊..咁即係點??

5月頭, 收到信, sorry, 國際班 waiting list, ....無問題, 順其自然啦, 本身都冇預有國際班, 當由0開始, 連求位信都慳返。

今日上bk, 發現, 原來york又靜悄悄攪埋n1 貴價國際班.confirm n1在新校舍..唔怪得一直唔confirm k1主流班會唔會在新校舍啦, 原來係咁...

b係細b, 我當時gave up 左維記offer, 宜家冇路走, 呢幾個月, york感覺開始異常反感, 究竟當我地d家長係咩? 我直頭覺得主流班開始比人ignore緊....

呻完 ~
   1    0    0    0

我估你呢個 topic 聽日就會俾人移動.

醒目開學勳章

原帖由 Carman1112 於 10-5-6 00:12 發表
冇所謂, 起碼有一日半日比一d非york/正打算揀york嘅家長睇到。

唔好太勞氣, 你俾得起$4200讀國際班, 以為一分錢一分貨, 俾得呢個價錢點都唔會衰得去邊, 點知人地留返d好貨俾出得起$5200, $6200, $7200...的家長, 你又徒嘆耐何? 呢位校長o係我眼中只係一位businesswoman, 當年我小朋友仲讀緊佢既學校, 邀請家長去觀課, 我只睇到老師帶住一班小朋友在做戲, 小朋友明顯係經過重覆操練, 做出好戲比家長睇.  佢所講的"教育理念"我亦發覺越來越唔妥, 我臨走時佢仲拍拍我膊頭, 問我:"係咪好放心交個小朋友俾我哋呢?" 我苦笑, 那一刻我決定要盡快將小朋友帶走.  不過我咁講相信好快會有好多人插埋來, 然後呢個post就係消失.

話時話咁你仲讀唔讀呢間呢?

醒目開學勳章

原帖由 helenli 於 10-5-6 00:55 發表
唔好太勞氣, 你俾得起$4200讀國際班, 以為一分錢一分貨, 俾得呢個價錢點都唔會衰得去邊, 點知人地留返d好貨俾出得起$5200, $6200, $7200...的家長, 你又徒嘆耐何? 呢位校長o係我眼中只係一位businesswoman, 當年我小 ...
理性討論何插之有 ! 我無意唱衰學校, 只係呢幾個月, 不吐不快! 當日, 一心諗住york, 唔想hold住維記個位, 阻住其他waiting嘅小朋友, 點知...攪到宜家咁嘅田地...騎虎難下...唯有寄望小朋友得到少少好貨, 自己帶小朋友出去參加其他活動。

btw, 最後你的小朋友在york畢業的嗎 ?

沒有, 讀左一年就轉校了.

原帖由 牛精仔 於 10-5-6 01:22 發表
理性討論何插之有 ! 我無意唱衰學校, 只係呢幾個月, 不吐不快! 當日, 一心諗住york, 唔想hold住維記個位, 阻住其他waiting嘅小朋友, 點知...攪到宜家咁嘅田地...騎虎難下...唯有寄望小朋友得到少少好貨, 自己帶小朋 ...

醒目開學勳章

原帖由 helenli 於 10-5-6 01:42 發表
沒有, 讀左一年就轉校了.
睇黎, 真係要靜觀其變....

睇見你地呢班york ga家長真係慘, 我都i有in york, 亦交左第1次ga留位費, 收到第2次ga信我即縮沙, 我心諗校長又玩咩呀? 國際班? 第1次聽校長ga talk, 佢真係talk得好好聽, 什麼xx英語, xx數學, 新校舍, 作為家長緊係覺得好吸引啦, 不過下下都同我地講$$$呢? 講真, 其實比得起$$$, 駛嘜驚起出面搵唔到課程比小朋友讀丫, 真係值得嗎?交晒d $起一間學校到, 我唔係比唔起$囉, 我係唔想比間學校control我3年, 同埋我小朋友要起咁大壓力下去讀書, 小朋友唔駛掛, 讀得開心已經好好啦, 又要考乜考嘜, 好辛苦0者?! 最後我選了隔離又平又小是非ga學校, 希望我無選錯~

醒目開學勳章 王國長老

因應會員之要求, 本討論區以設了新措施, 而這個 topic 在兩星期內亦不會被移. 請放心繼續討論!

為配合幼稚園一覽, 希望各會員能善用幼稚園一覽內已設有的討論區, 聚集一班相同幼稚園的家長繼續傾談及能統一資料搜尋, 本討論區現制定以下方案:

所有在談幼稚園內的帖如在兩星期後沒有回應便移至幼稚園一覽內已開設的相關幼稚園討論區內並保留轉向. 即日生效.

原帖由 Carman1112 於 10-5-6 00:12 發表
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

但我去交錢買校服時問老師,佢地明明話2010-2011年k1係新校舍嫁喎﹗﹗

Thank you so much for discussing here.
To let parents like us to get know more of how are things going on in different schools.

我問過k1(本地班)喺no.49(即interview 嘅新校舍)而國際班喺no.51(喺新校舍隔離再新啲嘅校舍), 其實二間都係新校舍:)

Hi 牛精仔,

我小孩現在是k1, 即現在小兒在約道49號校舍就讀...
我聽你說小朋友來年k1會在舊校舍就讀....是不是指49號約道, 不是金巴倫...., 而最新的校舍應是指51號約道, 因為我的小孩來年會入讀K2(國際班), 校舍會在51號約道?? 可能你問清楚這點

但我知道K2, K3的校舍會在金巴倫(不包括國際班)....細心想其實沒有什麼不好呀, 可能硬件上是舊了點, 但軟件上是絕對無問題....

小兒在這裡讀了一年, 英文方面確實有明顯的進步, 而且很喜歡上學, 所以希望你不要因此不開心, 因為當你發現孩子在進步中, 你便會覺得今天的堅持的對的....

維記你都放棄得你原本都真係好欣賞york喎!明白你而家的心情真唔好受,不過你一早讓位出來真係好心地嘞,善有善報,並希望件事快d解決啦!

大家唔好唔開心啦.. 其實新舊校舍係咪真係咁重要呢? 我當初報既時候都唔知有新校舍, 所以我對有無新校舍無咩感覺.. 總之佢教好我個女就夠... 錢都預左要使... 鬼叫佢係細B.. 我都盡量唔去諗佢地有幾商業化.. 因為只會令自己唔開心, 同埋好似我地一齊bad mouth 間學校咁.. 最後受害都係我地既小朋友.. 再咁落去.. 真係會無人睇得起York.. 我地應該幫手搞好間學校.. 將來小朋友同人講我係York 畢業既都自豪d... 大家正面一點好唔好! 一齊努力啦!

多謝PEGGYP既用家意見啊﹗我其實真係想聽多d其他就讀york bb既家長意見。

但其實york係訊息發佈方面真係可以改善多一d,係2010-11 k1係49號or舊校舍,還是報讀國際班,york公佈的訊息一時一樣,而且有時又講d唔講d,俾唔到好透明既資訊俾家長知,所以至搞到我地一班準家長好擔心同好煩。

另外,我今朝打過俾york既主任,佢都話來年k1唔肯定係咪係interview0個到﹙即49號﹚上。呢個消息令我呆左,因為我本身都唔信哂網上既意見,而自己去交校服錢時老師實牙實齒係返49號校舍的,怡家主任又話唔肯定。俾人既感覺就係入面行政好亂,訊息發佈好似人地地產商賣樓「唧牙膏」咁,咁至係令我地感覺被玩同無信心既原因。

本身諗住淨係見YORK就算...
而家真係要好好考慮一下........

Agree
原帖由 ck07hk 於 10-5-6 10:26 發表
大家唔好唔開心啦.. 其實新舊校舍係咪真係咁重要呢? 我當初報既時候都唔知有新校舍, 所以我對有無新校舍無咩感覺.. 總之佢教好我個女就夠... 錢都預左要使... 鬼叫佢係細B.. 我都盡量唔去諗佢地有幾商業化.. 因為只 ...

唉...咁點算呢。佢地班行政人員玩死自己,以為封鎖住d消息唔出街就可以減少混亂,但怡家係越搞越亂﹗interview講座時就天下無敵人,怡家就話乜都唔確定。

搞到第時7月無人去第2次註冊佢地至知衰左?

第一次聽到有人give up Vic 要York

Vic 2文3語都好但York只主打Eng,只識Eng不如去IS
‹ 上一主題|下一主題