用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 對york感覺由天跌左落地 !!
樓主: 牛精仔
go

對york感覺由天跌左落地 !! [複製鏈接]

我好多年前係York 都教書(大約教了兩年), 當時真係覺得呢間學校好攪笑, 無錯佢係用好多好深既字去教小朋友, 但係都係好機械式, 老師對小朋友講既英文好似背書一樣, 當時全校我見到既只有一位老師同一位主任係真的可以流俐咁同外籍老師溝通, 其他的都係識小小. 當然咁多年佢地有進步是一定有, 不過當時的同事未走既都成為了主住, 最近係街上見到其中一位, 她對我說她無做了, 她說: (你老板仲din 過以前).

成日聽到好多人問 York 係吾係係人都收, 我當年見到就係, 依家我都幾肯定都係, 因為我深信我地老板(即校長)D性格都吾會點改變, 不斷Interview有$收, 全部交留位費又係有$收, 校服又有$收, 但佢地對教育真係不敢恭維, 小朋友叻家長本身影響大d.

我依家係兩個囡囡既媽咪, 我明白我地對子女既教育有幾重要,如果$吾係問題, 大家真係可以去呢間學校讀, 因為佢真係用D好深既英文教小朋友, 但如果係要諗$既其實吾值, 小朋友係幼兒呢幾年除咗硬谷英文之外, 仲有好多野可以俾佢.  

吾知會吾會有人插我呢, HAHA, 我都加一句不喜勿插先 !

回覆 1# 牛精仔 的文章

已confirm左york而又唔開心嘅媽咪,順其自然啦!如真係覺得好唔舒服,又有其他心水係手,咁咪走囉!又如果已冇別的好選擇係手,咪照返囉!呢間學校好唔好我唔知,但聽d"過來人媽咪"講,小朋友都返得開心,又學到英文吖!如開學後都係好唔妥,9月後再搵學校插班啦,只要肯試,總有機會轉番出黎!又或者,讀落情況唔係咁差呢!

原帖由 sunsunmimiqq 於 10-5-6 11:48 發表
我好多年前係York 都教書(大約教了兩年), 當時真係覺得呢間學校好攪笑, 無錯佢係用好多好深既字去教小朋友, 但係都係好機械式, 老師對小朋友講既英文好似背書一樣, 當時全校我見到既只有一位老師同一位主任係真的可 ...
my son is in York K2 now.   Basically i totally agree if $$ dosen't a problem, York is still a good choice.  (Even i have problem).   You can forcast if a school being expand and expand, a complicated communication may be caused for both internal and external clients.   My experience is that my son is getting improve of reading/ writing/ speaking English.  But still lack of sufficient ability to speak Mandarin.  Seems there is no doubt of their English lesson.   
As fast as my know, K2am/ K3 will be in old campus (York Rd), new K1 (local class) will be in 49 Kimberly and (intl class) will be in 51 Kimberly.  K2pm is in 49 Kimberly currently.   Actually York Group consists not only under the name "York", but also "Lorrarine" and "Stanxxxxxxcx".

醒目開學勳章

原帖由 JoJo 於 10-5-6 08:41 發表
因應會員之要求, 本討論區以設了新措施, 而這個 topic 在兩星期內亦不會被移. 請放心繼續討論!

為配合幼稚園一覽, 希望各會員能善用幼稚園一覽內已設有的討論區, 聚集一 ...
thank you

醒目開學勳章

原帖由 brrbaby2007 於 10-5-6 11:31 發表
第一次聽到有人give up Vic 要York

Vic 2文3語都好但York只主打Eng,只識Eng不如去IS
維記係好,兩文3語, 愉快學習, 亦見到佢地升小情況,  但當時唔係我杯茶。york主打英文, 真係好出色, 呢個係事實, 但人地唔係行is, is connect不到小一主流,york可以....好多野都要consider, 唔係單一。

醒目開學勳章

原帖由 IvyKBB 於 10-5-6 09:32 發表
我問過k1(本地班)喺no.49(即interview 嘅新校舍)而國際班喺no.51(喺新校舍隔離再新啲嘅校舍), 其實二間都係新校舍:)
如佢地一直confirm係no49 金巴倫道, 我覺得咩都清楚哂, 因為我b當日在那裡interview, 就係鍾意果度。49同51根本唔存在問題, 因為我地明白兩者都係新校。但宜家最大問題係, 學校一時一樣, 一時話所有k1都去新校, 但一時又話未知, 可能在舊校....

我就係"Lorraine"那個地區的一份子, 我都很猶豫究竟york group係咪真係咁好? 我果區冇嘜人談及這間學校, 有的也是很反面的. 我也是全數交足註冊費, 但職員仍告訴我它們也正在interview其他小朋友, 我非常驚訝的就在還有很多人仍是waiting list(包括我等待上午的國際班), 那麼已是冇位啦, 為何仍接受interview呢?  可惜, 我仍對此校有期望, 看看在這裡會否找到好的因素去支持lorraine的等待....我亦已在另一所學校交了不可退的雜費, 花費真可不少!  究竟york好不好呢?

原帖由 To_Ma 於 10-5-6 12:54 發表
my son is in York K2 now.   Basically i totally agree if $$ dosen't a problem, York is still a good choice.  (Even i have problem).   You can forcast if a school being expand and expand, a complicate ...

原帖由 lamfanny 於 10-5-6 13:19 發表
我就係"Lorraine"那個地區的一份子, 我都很猶豫究竟york group係咪真係咁好? 我果區冇嘜人談及這間學校, 有的也是很反面的. 我也是全數交足註冊費, 但職員仍告訴我它們也正在interview其他小朋友, 我非常驚訝的就在 ...
if you expect your kid to have a better development in English, then York is still a choice.  By the way, what is your other choice?

At my place, Zenith(英藝) is my other choice.
它們是英普並行. 英語方面都好惦, 而且仲有國語. 但唔夠york出名. 其實, 幼稚園名氣對小一選擇直資/私小是否有影響?

原帖由 To_Ma 於 10-5-6 13:51 發表
if you expect your kid to have a better development in English, then York is still a choice.  By the way, what is your other choice?

我已決定放棄york, 一次又一次失信於家長, 末比錢時咩都話得, 比哂錢咩都話唔得, 唔知, 校長明明係講座話K1有新校舍, 又sell 到有劍橋Course,聽落真係好抵讀, 點知比哂留位費又話末必可去新校, 劍橋Course 要自費, 之後又有國際班又話免面試入讀, 我諗咗好耐, 仲reject 哂其它幼稚園,又比哂第二期錢而家又話waiting list,  有無攪錯,次次都係甘, 而家我決定放棄, 讀我校下D普通幼稚園, D錢比佢上真他興趣班好過係甘比人屈, 仲要屈完唔係原先認承的事, 忍佢三個月都好煩, 三年我真係唔會接受!佢哋知話知身為教育, 誠信好緊要架, 佢哋甘樣點教好D小朋友!

原帖由 ck07hk 於 10-5-6 10:26 發表
大家唔好唔開心啦.. 其實新舊校舍係咪真係咁重要呢? 我當初報既時候都唔知有新校舍, 所以我對有無新校舍無咩感覺.. 總之佢教好我個女就夠... 錢都預左要使... 鬼叫佢係細B.. 我都盡量唔去諗佢地有幾商業化.. 因為只 ...

其實我都好有同感, 好多人會出嚟攻擊一間學校, 但間學校係咪真係咁差呢? d 人話york 中文同數學就一般la.. 咁佢地有無了解過lei? 點一般法? york 同其它幼稚園一樣都係計數, 有推理, 邏輯思維訓練等, 咁佢應該仲要有咩先顯得佢勁lei? 要計埋乘數? 除數?? 進位? 佢行英數, 睇英文文字題, 咁都唔好?

中文我真係唔知大家要求d 咩?唔通要日日寫一大版中文字, 不停大量寫好多生字就好??? 唔通我要個仔係幼稚園時已經要重組句子, 閱讀理解, 好似小學咁 '操' 佢先開心?

其實佢第一年搞國際班, 佢推得咁急, 又未有周詳計劃, 產生唔少混亂, 我都明白會令家長好困擾, 但係咪因為咁而抺殺佢地老師的功勞? 人地interview有耐性就會話人'交足功課', 人地比你觀課, 又話人地機械式訓練, 我當年都有觀課, 有英文同中文, 中文堂老師同佢地講三隻小豬故事, 佢地答問題, 我個仔上堂好開心, 佢話佢都係第一次聽個故事, 我都唔知老師點操練法...英文堂佢地同net teacher玩遊戲, 玩下slide, seesaw 咁, 我都唔知佢地操d小朋友咩! 我地一班家長睇得好開心喎, 老實講有幾多間幼稚園係比人觀課? 咁都唔好咩?

好多家長本身根本對一間幼稚園有bias, 所以佢地一有不滿就會不停炮轟, 成日話間幼稚園貴, 咁講真, 我覺得真係唔好讀, 唔好咁辛苦, 同埋人地講明cambridge course係課外活動, 報唔報由你, 但d家長又會話人另外收錢商業化...英文係咪深, 我真係可以講 '係', 因為佢K3 教PAST TENSE, 我想無咩幼稚園教, 但我個仔佢明, 佢識得睇功課知道要轉TENSE, 我個仔做M.C. 時, 佢知道第三身要加's', 我個仔識同我講, a bunch of grapes, a dish of meat,  佢地係咪刻意用好深既字去教, 我唔覺, 佢地仲a for apple 時, 一d幼稚園係a for aeroplane, 咁邊個深d?
我曾經講過一句, 就係咁為我睇過晒一d出名幼稚園既功課同試卷等, 所以我先可以真正去了解一間幼稚園教咩從而比較, 只是.... 大家對學校的信心到底有幾多..

ck07hk, 可能我三年嚟成日返學校, 基本上我見老師同外藉老師溝通唔係有咩問題, 當然, 一d助教本身程度唔係咁高, 我無expect佢地可以講得好好, 仲有, d人話佢咩人都收, 我到呢刻我都唔知咁有咩問題, 我當年in 唔少幼稚園,我個仔唔出聲都收la, 唔通我周街唱佢唔好? 定抑或我應該打崩頭係幼稚園時, 推個仔出去同人爭餐飽咁先滿足到我做母親的虛榮嗎?

我仔仔讀咗york後, 我見識到二批家長, 一批係真心覺得york教得好既家長even佢地考唔到心儀小學, 另一批係咩都會嘈既家長, 學校搞旅行, 要$200一個到, 未去已經嘈到拆天話好貴, 但我地去咗的, 覺得都滿意.

我個人覺得一間幼稚園名氣並不重要, 而是能否做到家校同心, 互相體諒大家都各有不足之處, 考一所小學與幼稚園並無直接掛勾, 但好多父母心態是要入邊間邊間, 然後去考邊間邊間, 以為一定得,  到最後, 只係得一大堆失望與憤怒.

幼稚園應該是小朋友最開心的回憶, 佢地學的是給予他們一個根基, 一個讀書興趣, 我認同考小學也是重要, 所以父母的身教與付出也不可缺少.

或者... 或者是我這三年內嘗試用欣賞角度去看學校與老師, 或者是因為我仔仔由當年已經被labelled超細仔, 間間幼稚間都look down的一個, 到今日我見佢成長了不少, 變得自信, 有朝氣, 熱氣讀書, 喜愛英文, 我相信老師的付出真的不少.

細個時, 媽媽教我要'尊師重道', 長大了, 老師教我要'謙卑厚道', 出來社會做事時, 我卻學懂 "寬宏大量", 生了bb後, 我再知道"珍惜"與"包容".

一次過講咁多, 真係好對唔住阻大家時間, 如我有得罪之處請見諒, 事實我應該跳去小學版了, 但有時見到好多york 的家長都好迷茫, 我只希望盡量解答自己知道的事, 可能成邊太多人說它的不是, 但或者容我這一位small potato係度大膽講一句, 我好滿意YORK, 亦好多謝YORK既老師! (唔知我會唔會係第一位咁講呢? hahaha...)

當日我老公去聽interview講座都係話「校長明明係講座話K1有新校舍」,但我今日打去問york既主任,佢話講座0個日佢都在場喎,話校長只係介紹新校舍,暗示校長無confirm我地k1家長2010年8月有新校舍啊﹗仲話新校舍唔係選校考慮,軟件都好重要咁話喎。

唉....連主任都睜大眼講大話...無計喎......其實佢地d管理層會唔會睇下呢條link講乜?

牛精仔,我之前同你係第二條link討論過york,你怡家選擇係點啊?

想法好正面, 支持!!!

原帖由 shirleymatt 於 6-5-2010 15:03 發表

其實我都好有同感, 好多人會出嚟攻擊一間學校, 但間學校係咪真係咁差呢? d 人話york 中文同數學就一般la.. 咁佢地有無了解過lei? 點一般法? york 同其它幼稚園一樣都係計數, 有推理, 邏輯思維訓練等, 咁佢應該仲 ...

講真,又真係好多人話york商業,今次新生用咩校舍真係好亂。空穴來風,未必無因。請york既管理層唔好再玩家長,要plan好哂至統一口徑地公佈訊息,咪盞玩死一班家長-----同埋york既校譽

牛精仔,其實當大家仲係interview幼稚園嘅時候,我都有留意你,因為你隻紫色牛好易認,但估唔到大家仲坐埋一條船,呢條無路可退,但前面又唔知係咪康莊大道嘅船﹗
最近嘅唔開心都係因為呢間學校,點只跌落地,直頭跌落谷底,我都唔知當我個女開學用咩心情態度去面對呢間學校﹗
諗起當日俾完錢開開心心,我地2公婆帶埋個女專登揸車去,話俾個女知︰第時妳就係呢度返學啦﹗跟住又話競爭大做咗waiting list﹗
9月就快到,連個女起邊度返學都未知?到時派彩都唔知會唔會係舊校?坦白講我覺得No.49&51金巴倫道都算係新校,呢個亦係我選擇york嘅因素其中之一,因為我都想個喺一間環境舒服﹑整潔嘅校舍快樂地渡過呢3年幼稚園生活﹗
人心籌算自己的道路;惟耶和華指引他的腳步(箴言16:9)

醒目開學勳章

原帖由 shirleymatt 於 10-5-6 15:03 發表

其實我都好有同感, 好多人會出嚟攻擊一間學校, 但間學校係咪真係咁差呢? d 人話york 中文同數學就一般la.. 咁佢地有無了解過lei? 點一般法? york 同其它幼稚園一樣都係計數, 有推理, 邏輯思維訓練等, 咁佢應該仲 ...

好多謝你嘅回覆, 因為york真係好少家長上bk講返小朋友在york實際情況。

我嘅不滿, 係學校比我感覺係耍緊家長, 我完全冇否定佢地老師嘅努力同小朋友吸收英文嘅問題。我亦不會刻意唱衰york, 因為我b會今年入去讀。

當日都係鍾意間新校舍, 鍾意d老師同埋佢地嘅英語環境先決定gave up 哂其他而一心揀york。

我唔係果種學校收200蚊去旅行就走出黎嘈果d人, 我出post, 因為真係睇唔過眼佢地嘅行政 !

當日如不能confirm 一applied 就入到國際班, 學校寄比家長封信就唔該寫好d啦 ! 攪完一大輪, 考慮完一大輪, 又請假去聽talk, 最後又話冇位, 咁ok啦, 主流就主流, 乜confirm 響邊度上堂都咁難咩? 佢比我感覺, 係咩都急住推出, 混亂唔係應份的, 辦kg, 開新class唔係應該有周詳預備先推出架咩?

我相信york有人定期check住bk forum, 希望佢地知家長不滿d咩, 從而改善。 否則, 街外人未噴york之前, 已被原校家長噴到體無完膚。

醒目開學勳章

原帖由 fion_yinyin 於 10-5-6 15:08 發表
當日我老公去聽interview講座都係話「校長明明係講座話K1有新校舍」,但我今日打去問york既主任,佢話講座0個日佢都在場喎,話校長只係介紹新校舍,暗示校長無confirm我地k1家長2010年8月有新校舍啊﹗仲話新校舍唔係選校考慮,軟 ...
我冇路走...靜觀其變...大不了, repeat k1, 由零開始。

醒目開學勳章

原帖由 Grace1010 於 10-5-6 15:49 發表
牛精仔,其實當大家仲係interview幼稚園嘅時候,我都有留意你,因為你隻紫色牛好易認,但估唔到大家仲坐埋一條船,呢條無路可退,但前面又唔知係咪康莊大道嘅船﹗
最近嘅唔開心都係因為呢間學校,點只跌落地,直頭跌落谷底,我都唔知當我 ...
原來我隻紫色牛咁易認.....

希望york可以早d比個答覆家長,唔好成日一時一樣! 我心臟負荷能力每況愈下...

原帖由 牛精仔 於 10-5-6 16:01 發表

好多謝你嘅回覆, 因為york真係好少家長上bk講返小朋友在york實際情況。

我嘅不滿, 係學校比我感覺係耍緊家長, 我完全冇否定佢地老師嘅努力同小朋友吸收英文嘅問題。我亦不會刻意唱衰york, 因為我b會今年入去讀。 ...

牛精仔, SORRY , 我不知是否我寫了什麼令你誤會了, 我只是說了這些年來我看見的一些家長批評, 不是說你, 希望你不要誤會.

我相信大部份家長由一開始願意攞一大筆錢為子女交留位及雜費一間學校, 都是希望你女內讀才會做此昂貴行為. 而我亦覺得學校咁簡單連係邊度上堂都未知都安排得好混亂. 只是惡死既我, 會令願不停迫佢講清楚, 比我知最遲幾時出信知決定, 好等所有野都清楚晒, 唔駛咁煩. 我出post 只係想話比一d家長知, 我自己對york 既感受同分享. 如果令你有誤會, 真的抱歉!
‹ 上一主題|下一主題