用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 對york感覺由天跌左落地 !!
樓主: 牛精仔
go

對york感覺由天跌左落地 !! [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 shirleymatt 於 10-5-6 16:17 發表

牛精仔, SORRY , 我不知是否我寫了什麼令你誤會了, 我只是說了這些年來我看見的一些家長批評, 不是說你, 希望你不要誤會.

我相信大部份家長由一開始願意攞一大筆錢為子女交留位及雜費一間學校, 都是希望你女內 ...
千祁唔好咁講, 我真係好感激你出post, 講下york嘅情況, 我明白好多人對york有偏見, 當日d人叫我唔好揀york, 話唔好, 問咩唔好, 又係話commercial, 但其他咩唔好就講唔出....

但今次, 學校行政真係令人好失望, 如本身對佢冇寄望, fine, 大不了咪唔讀囉, 但情況並非如此...感覺好似比人用刀仔慢慢劏開咁

61B 9/28-3/31/08

原帖由 牛精仔 於 10-5-6 16:25 發表
千祁唔好咁講, 我真係好感激你出post, 講下york嘅情況, 我明白好多人對york有偏見, 當日d人叫我唔好揀york, 話唔好, 問咩唔好, 又係話commercial, 但其他咩唔好就講唔出....

但今次, 學校行政真係令人好失望, 如本 ...

牛精仔,

我真係好明你地既感受, 佢地今次真係做得唔好, 我諗今次都無人幫到佢地說項, 希望佢地快d做決定la. 唔知係咪我個仔三年嚟都係8-14號個邊, 所以我對佢地感情好d, 同埋覺得就腳d, 但新校真係好靚好正, 我都覺得如果比同一樣學費, 又真係新校舍好似抵d. anyway, 希望你地呢個問題可以盡快解決啦.

不如嘗試唔好諗呢樣野住, 知多d佢地其它方面比自己了解多d, 不過講開, 我覺得general office 啲人做野同態度都ok er, 幾有禮貌同效率, 今次我諗都係校長仲未做決定, 令d staff都唔知點...

good luck!

醒目開學勳章

原帖由 shirleymatt 於 10-5-6 16:40 發表

牛精仔,

我真係好明你地既感受, 佢地今次真係做得唔好, 我諗今次都無人幫到佢地說項, 希望佢地快d做決定la. 唔知係咪我個仔三年嚟都係8-14號個邊, 所以我對佢地感情好d, 同埋覺得就腳d, 但新校真係好靚好正, 我 ...
好多謝你! 希望學校睇到呢度嘅message, 盡快比個答覆家長, 唔好再一時一樣。

其實點解咁執著係新校定舊校呢, 你地班家長嘈得咁勁, 就算校長順你地意, k1起新校, 如果k2去番舊校, 你地唔通唔讀咩?????真係吹佢唔帳架喎!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:tongue:

新校係靚係乾淨又大, 係好吸引, 呢d都係表面野黎架0者, 你地不如唔好諗新校定舊校啦, 比多d時間去了解下係咪真係英文咁勁, 師資好唔好好過啦...............

醒目開學勳章

如面試前校長冇用新校來sell,當然冇存在住問題,但揀約克,其中一個原因係校舍環境,到宜家呢個地步,先否定當初承諾,作為家長,覺得貨不對版,但騎虎難下,嘈都人之常情,當然教學質素都不容忽視。
原帖由 jswailam928 於 10-5-6 19:27 發表
其實點解咁執著係新校定舊校呢, 你地班家長嘈得咁勁, 就算校長順你地意, k1起新校, 如果k2去番舊校, 你地唔通唔讀咩?????真係吹佢唔帳架喎!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:tongue:

新校係靚係乾淨又大, 係好吸引, 呢d都係表面 ...

我都有去聽講座, 但校長只係sell新校, 無confirm 2010-2011 ga k1係去新校喎!!!會唔會係我地以為係去新校呢??? anyway...其實我睇咁耐york 評語, 除左下下都係$$$之外, 睇好多現讀ga小朋友家長講都話佢地d小朋友起york到讀得好開心, 你地放心比小朋友去讀啦, 舊校新校無所謂啦, 最緊要係老師好, 小朋友開:) 心就得啦~希望你地就黎入york會好開心啦~!!!

資料提供:今朝我打去,個主任話7月頭﹙第一次返去俾錢買校服時老師話7月尾的,又再一次一時一樣﹚返去拎校服時會知返邊個校舍。

醒目開學勳章

如果一個Sales在你地比錢之前不停介紹某新樓盤比你地,仲介紹埋用料間隔,簽左合約後再同你地講,我冇話過你地會住呢度喎,我介紹之嘛,會唔會你地—廂情願以為你地會住呢間呢。宜家校長正正就係果個sales,感覺真不爽!
原帖由 jswailam928 於 10-5-6 21:19 發表
我都有去聽講座, 但校長只係sell新校, 無confirm 2010-2011 ga k1係去新校喎!!!會唔會係我地以為係去新校呢??? anyway...其實我睇咁耐york 評語, 除左下下都係$$$之外, 睇好多現讀ga小朋友家長講都話佢地d小朋友起yo ...

同意牛精仔﹗我也有同感﹗

醒目開學勳章

Anyway, 多謝你的祝福!
原帖由 jswailam928 於 10-5-6 21:19 發表
我都有去聽講座, 但校長只係sell新校, 無confirm 2010-2011 ga k1係去新校喎!!!會唔會係我地以為係去新校呢??? anyway...其實我睇咁耐york 評語, 除左下下都係$$$之外, 睇好多現讀ga小朋友家長講都話佢地d小朋友起yo ...

我阿仔係YORK讀N1, 老實講, 佢個班主任真係唔錯, 好關心學生, 我阿仔都好開心。校長給人感覺又真係....=.=!! 可能好多details 都冇想清楚, 所以攪到行政既人都好無奈, 但又要應付好多家長的問題, 我相信STAFF都唔會專登講大話, 而佢地只係收唔到最確定的指示。不過, 攪到噤, 大家有噤多HARD FEELING又真係好正常。

不過我又覺得如果老師好, 課程又滿足到要求, YORK都係好選擇, 希望你地可以盡快SETTLE。

BTW, 點解唔去信比校長, 唔洗等佢或有STAFF睇到BK再向學校反映?

原帖由 shirleymatt 於 10-5-6 16:40 發表

牛精仔,

我真係好明你地既感受, 佢地今次真係做得唔好, 我諗今次都無人幫到佢地說項, 希望佢地快d做決定la. 唔知係咪我個仔三年嚟都係8-14號個邊, 所以我對佢地感情好d, 同埋覺得就腳d, 但新校真係好靚好正, 我 ...
我的肺腑是你所造的;我在母腹中,你已覆庇我。我要稱謝你,因我受造,奇妙可畏;你的作為奇妙,這是我心深知道的。我在暗中受造,在地的深處被聯絡;那時,我的形體並不向你隱藏。我未成形的體質,你的眼早已看見了;你所定的日子,我尚未度一日,你都寫在你的冊上了。(詩139:13-16)

醒目開學勳章

在Bk反映,透明度極高,亦可得到其他家長意見,以約克—貫生意人模式,必定留意公開意見。
原帖由 SuggieC 於 10-5-7 10:24 發表
我阿仔係YORK讀N1, 老實講, 佢個班主任真係唔錯, 好關心學生, 我阿仔都好開心。校長給人感覺又真係....=.=!! 可能好多details 都冇想清楚, 所以攪到行政既人都好無奈, 但又要應付好多家長的問題, 我相信STAFF都唔會 ...

原帖由 牛精仔 於 10-5-7 10:40 發表
在Bk反映,透明度極高,亦可得到其他家長意見,以約克—貫生意人模式,必定留意公開意見。
If you choice of school is simply base on a NEW campus, then you kid must repeat K1 for seveal years.  Seems it is common sense that there is no promises can be made on allocating your kid to new campus during their whole kindergarden period.   If you have cross checked school details thru widen channel, you should knows that they have many campus, and have the right to allocate their students among them.  Of couse a new/ large campus brings you a comfortable if paying the same fees.  But it is only a make-up, what education level they can carry out to York students is the MOST IMPORTANT.    I knews before that York may have many misc expenses, so i wouldn't say any negative info about this.  It is my choice.  I just want to let him to have a higher standard of studies, which it is now the result i can found on my son.
So if you are still hard feeling about York, why wouldn't choice others?  Now you still have time to change.    But do remember, no matter on what school,  you should have well prepared that school period is only for burning money.

relax...relax
我諗牛精仔都係想呻吓啫,佢都冇全面抹殺間學校既成就,抹殺班教職員既努力,只係對其中幾個環節不滿,而覺得失望...
PS. 我估新校舊校問題還是其次,核心問題應是校方的處理手法,透明度,以及對家長的問責性.

(~我只係路人甲路過~)

原帖由 牛精仔 於 10-5-6 21:44 發表
如果一個Sales在你地比錢之前不停介紹某新樓盤比你地,仲介紹埋用料間隔,簽左合約後再同你地講,我冇話過你地會住呢度喎,我介紹之嘛,會唔會你地—廂情願以為你地會住呢間呢。宜家校長正正就係果個sales,感覺真不爽! ...

如有不良銷售手法要鞭撻;
如果以"新校舍"作學校宣傳買點實在本末倒置;
但家長們要知道;學校賣點應該係軟件。
有新"設施"可用固然可喜;
重點應放在老師教學質素是否合乎期望。請繼續監察。
(路人戍路過,搭咀而已。)

醒目開學勳章

冇人講過只睇校舍去選校,呢段咁流暢既官腔回應,如出自學校,相信對家長不滿冇咩幫助!冇錯,不滿大可以唔讀,但好學校已過收生期,冇路走騎虎難下係咪就要吞聲忍氣,遇到不滿都唔出聲? 我一向都理性討論,從冇半點抹黑,今次出黎講,因為對佢行政真係好失望!
原帖由 To_Ma 於 10-5-7 13:35 發表
  If you choice of school is simply base on a NEW campus, then you kid must repeat K1 for seveal years.  Seems it is common sense that there is no promises can be made on allocating your kid to new ca ...

我絕對贊成:核心問題應是校方的處理手法,透明度,以及對家長的問責性

今次係新舊校舍問題姐,下次點知學校又玩乜"花腎"?

牛精仔,

唔好咁嬲啦! 經一事, 長一智. 空穴來風, 未必無因. 坐在我隔離同事的孩子兩年前畢業於YORK, 如果你又想知多一點點, PM我啦!

**只接受'牛精仔'PM

雖然我交佐留位而最后都係唔選YORK, 原因係佢第二封信令我好奇怪, 點解要突然間攪國際班....價錢仲要貴過我個仔讀緊果間真正既國際幼稚園, 感覺有D氹人落搭  ( 只是個人感覺, 并不是針對 YORK..希望支持 YORK 既家長唔好誤會 ).....因為我對佢地所謂既國際班, 有所懷疑, 到底同先前既課程有乜分別? 其實係唔係只係英普班? 如果真係只係英普班, 其他幼稚園既英普班都唔駛另外收貴D啦...所以對佢攪國際班既手法好無信心, 唔知日后又會攪D乜野出名目又收錢...所以最后都唔選 YORK
講真,其實校長既講座真係誤導好多家長....好多人以為係新校舍...包括我都係意會到校長係甘既意思...結果又係失望

牛精仔, 唔好唔開心喇, 可能你小朋友讀得好開心呢, 萬一唔開心甘先同佢插其他學校既 K2 啦
‹ 上一主題|下一主題