用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 對york感覺由天跌左落地 !!
樓主: 牛精仔
go

對york感覺由天跌左落地 !! [複製鏈接]

Hi all,

我個同事的大仔現在讀n1 am; 我keep 住問有關學習進度,知道現在中文已教「草、秋、、、、」等中文生字;係寫唔係只是認字。如果以一個K1學生來說,下學期已寫這些中文生字;情度都唔算淺呢!

所以到此刻我仍然會讓我二月出生的女兒入讀YORK只是靜待國際班am的位

其他的媽咪加油啊!無論大家最終是否會讀同一間kinder,但作為父母的我們只是想將我們認為最好的,而又能負擔到的給予我們的寶貝為他們作好未來的準備!

Miuccia224

Miuccia224

原帖由 pluto_yuen 於 10-5-10 17:45 發表
they did teach chinese at school but the percentage is not as much as english.

Hi all,

我個同事的大仔現在讀n1 am; 我keep 住問有關學習進度,知道現在中文已教「草、秋、、、、」等中文生字;係寫唔係只是認字。如果以一個K1學生來說,下學期已寫這些中文生字;情度都唔算淺呢!

所以到此刻我仍然會讓我二月出生的女兒入讀YORK只是靜待國際班am的位

其他的媽咪加油啊!無論大家最終是否會讀同一間kinder,但作為父母的我們只是想將我們認為最好的,而又能負擔到的給予我們的寶貝為他們作好未來的準備!

Miuccia224

Miuccia224

原帖由 pluto_yuen 於 10-5-10 17:45 發表
they did teach chinese at school but the percentage is not as much as english.

我search 緊york d 資料想報今年新開pn class, 但你地d post 我有點看不懂, 意思大約係: 原本交晒留位費等開學, 但學校卻突然告訴你只是waiting list? 如果係, 好大件事架喎!!

Miuccia224,n1定係k1學寫草同秋啊?

回覆 1# fion_yinyin 的文章

hi,
我個仔現k1 (即n1), 認字有 朋, 上, 下, 蛋, 媽, 石, 水, 羊, 牛, 狗, 貓, 草, 花, 樹, 雨, 日.....大約40個字喇
中文寫字有 牛, 羊, 人, 大, 日, 上, 木, 朋....大約10個喇, 跟住會寫 草, 花等 (我見到功課簿有)
英文寫字順序已經寫到'A- X"
數字寫到1-9喇
中文程度確係有不足之處, 所以我會買一些圖書(簡單中文字)來加強中文認字訓練, 我覺得已經很足夠了

原帖由 Miuccia224 於 10-5-10 22:12 發表
Hi all,

所以到此刻我仍然會讓我 ...

通常K1至學呀,N1學呢d字咪好勁?重要寫?o甘細會唔會寫壞手?唔係深及快過人學就叫好wo

原帖由 PEGGYP 於 10-5-11 09:29 發表
hi,
我個仔現k1 (即n1), 認字有 朋, 上, 下, 蛋, 媽, 石, 水, 羊, 牛, 狗, 貓, 草, 花, 樹, 雨, 日.....大約40個字喇
中文寫字有 牛, 羊, 人, 大, 日, 上, 木, 朋....大約10個喇, 跟住會寫 草, 花等 (我見到功課簿 ...

阿原來York N1 = K1,K1學呢d字差不多呢,唔算唔夠了

我bb係細仔喎,咁洗唔洗入學前同佢練定d字先呢?

我唸宜加都唔特別操..... 因為上學期都係一d好簡單寫d"一", "十", 細仔問題應該唔大...
反而唔好宜加嚇親佢, 令佢唔鐘意做功課...
宣加我同個仔每日用1小時做功課+溫習 (15mins做校內功課, 30mins做enopi, 15mins 溫習或練字), 跟住睇圖書, 9:00-10:00訓覺, 已經很足夠

原帖由 fion_yinyin 於 10-5-11 09:54 發表
我bb係細仔喎,咁洗唔洗入學前同佢練定d字先呢?

咩叫enopi?

回覆 1# fion_yinyin 的文章

Enopi即是坊間的一些數學課程, 類似"公交數", 因為我覺得自己無一套有效既方法去教佢數與量, 所以想佢學下, 打好數學基礎...
其實如果自己識教, 我覺得可以慳番, 唔使學

我去年參加York seminar 時, 對學校感覺都好好.. 後未小朋友被學校錄取, 但考慮再三都係放棄, 原因係网上太多對york既負面消息, 我都唔知點解。

學校對我最大的吸引力唔係校舍, 而係劍校英文成績, 但打電話問學校, 原來都要自己報考, 學校學費又貴, 所以後未都係想撿傳統名校而放棄。

朋友小朋友係讀york, 雜費已經交咗4000+, 仲未包括校服, 絕對係貴價!
(\~~/) (\~~/)
(~'.'~) (^.^ )
(_(__  (_(__)~ *^-^*

Zenith also good,but for me is too many homework for the kid. The level is quite difficult. So it all depends on what you want .My daughter is in international class ,she 's really enjoy her school life in Zenith.

原帖由 PEGGYP 於 10-5-11 09:29 發表
hi,
中文寫字有 牛, 羊, 人, 大, 日, 上, 木, 朋....大約10個喇, 跟住會寫 草, 花等  ... 中文程度確係有不足之處, 所以我會買一些圖書(簡單中文字)來加強中文認字訓練, 我覺得已經很足夠了

想深入了解一下點解你認為"中文程度確係有不足之處"?
我仲以為其他既KG都係教呢d???? 所以無突出既成績。
其實你所指既係學校提升小朋友既中文認字能力唔夠強????定係....指選字方面既字數數量唔夠????

我啱啱聽完5月8日o既seminar,新開o既pn班,校長話會係舊舍,冇話係新校
我而家都諗緊比唔比亞仔讀好,學費真係好貴呀,但我有朋友個仔係york讀,佢d英文真係好好....

我覺得中文認字, 可以好d, 例如"朋" , 可以變成"朋友", "樹", 可以用"樹木", 咁小朋友應該更加明白這個字的意思....., 所以我只是覺得"有不足"....
不過中文我都覺得我地handle到.... 英文就真係靠哂學校, 所以我個仔有時彈一句英文出來時, 我同我先生都會相望一下一, 笑一下(因為真係估唔到佢會識咁多)

原帖由 heidi0653 於 10-5-12 00:50 發表

想深入了解一下點解你認為"中文程度確係有不足之處"?
我仲以為其他既KG都係教呢d???? 所以無突出既成績。
其實你所指既係學校提升小朋友既中文認字能力唔夠強????定係....指選字方面既字數數量唔夠???? ...

PEGGYP咁你地係屋企同bb講英文定係講中文?

是講中文的, 但宜加我見佢多左用英文問我野, 我就用英文答番佢....
佢重成日叫我睇英文台, 我就問佢你明白佢地講既野咩??佢話:我唔明, 不過我想學下囉....., 佢話佢最鐘意上英文堂, 因為佢好鐘意個外籍老師(MR. CXXXX).

原帖由 fion_yinyin 於 10-5-12 10:43 發表
PEGGYP咁你地係屋企同bb講英文定係講中文?

York是一間拜金的幼稚園,TOO BAD. TOO BAD PRINCIPAL.
‹ 上一主題|下一主題