用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 有冇2010-2011年度家長已叩門成功
樓主: dordormom
go

有冇2010-2011年度家長已叩門成功 [複製鏈接]

violin, lovebabyv,

我都係過來人, 很明白那渡日如年的心情。

吾好咁快灰心 la! 可以的話, 再去信給校長/ 朝早到學校同佢傾下, 讓他知道你們的堅持和誠意, (我知仲有人交緊叩門信, 就算見吾到校長都可以交去校務處, 星期二我係校務處大半個鐘都仲見到有2位家長來交叩門信 & updated portfolio), or 教小朋友自己親筆寫信俾校長, 我 2nd IN 後都教阿囝自己寫信俾校長(可以好簡單幾隻字)叫佢話俾校長知佢好喜歡播道書院,希望可以係播道讀書.

祝大家都叩門成功!

原帖由 violin 於 10-6-10 15:32 發表
lovebabyv, 我仲以為係成功咗添....

唉... 我D感覺同你係一樣...... 不過, 可能到下星期先有我哋份呢, 總叫有盼望麻

Lovebabyv,

你有冇問埋我哋係咪WAITING 第一隊呢? 頭先問咗, 答案同你一樣, ON LIST但係較後位置, 但照睇都取錄咗同我哋一日IN 個D小朋友, 其實我哋係咪同佢哋同一條隊架呢?! 超心煩.....

乜waiting又有分第幾第幾隊架 唔知wow... 我地就放左入waiting,但學校亦有繼續in人... 我覺得我係落選架啦...
仲有咩可以做呀.... 教下我地啦...

原帖由 violin 於 10-6-11 13:24 發表
Lovebabyv,

你有冇問埋我哋係咪WAITING 第一隊呢? 頭先問咗, 答案同你一樣, ON LIST但係較後位置, 但照睇都取錄咗同我哋一日IN 個D小朋友, 其實我哋係咪同佢哋同一條隊架呢?! 超心煩..... ...

Lovebabyv,
又唔好咁諗.... 可能學校都要有兩手準備架姐, 唔好打沈自己先, 我當然明白你感受啦, 眼見同日小朋友已取錄, 而自己都係度等, 我相信天父一定會比一間合適既學校我哋攞..... 一齊加D油等啦~~~~ 再唔係星期一再打去問清楚D

violin多謝你鼓勵... 完冇野架啦...我會再繼續努力架...thx!

原帖由 violin 於 10-6-11 14:26 發表
Lovebabyv,
又唔好咁諗.... 可能學校都要有兩手準備架姐, 唔好打沈自己先, 我當然明白你感受啦, 眼見同日小朋友已取錄, 而自己都係度等, 我相信天父一定會比一間合適既學校我哋攞..... 一齊加D油等啦~~~~ 再唔係星期 ...

回覆 145# lovebabyv 的文章

我想問一問?violin, Lovebabyv,妳哋如果5月尾2nd in 應該係A隊,如果有20個位唔讀,妳哋應該入到...平常心~會舒服D. 我都係等緊個一羣,仲後過妳哋.

仲有分A,B,C...隊架...咁就大件事啦...

原帖由 Js928 於 10-6-12 00:37 發表
我想問一問?violin, Lovebabyv,妳哋如果5月尾2nd in 應該係A隊,如果有20個位唔讀,妳哋應該入到...平常心~會舒服D. 我都係等緊個一羣,仲後過妳哋.

Anyone met Principal Lo these days?  Does he still show up in the morning??

今日我都再打去學校問, 佢話而家未知有幾多個位放出黎, 佢話EVEN在6月11日前冇黎交學費個D都要佢哋簽返回條作實放棄個位先可以按次序通知我哋呢D WAITINGLIST喎, 唉..... 唔知係耍我定點呢... 個心真係好急......

希望快D了咗呢件心事啦.....

下...要佢地簽回放棄學位...一來一回又要一個星期啦...唉...又要等...不過我都唔希望lor...因我好後位置

原帖由 violin 於 10-6-14 16:50 發表
今日我都再打去學校問, 佢話而家未知有幾多個位放出黎, 佢話EVEN在6月11日前冇黎交學費個D都要佢哋簽返回條作實放棄個位先可以按次序通知我哋呢D WAITINGLIST喎, 唉..... 唔知係耍我定點呢... 個心真係好急......

...

其實我都係好後, 同你一樣係呆等, 你係咪派咗兆強呀?

原帖由 lovebabyv 於 10-6-14 16:54 發表
下...要佢地簽回放棄學位...一來一回又要一個星期啦...唉...又要等...不過我都唔希望lor...因我好後位置

回覆 149# violin 的文章

咁佢哋如果唔簽返回條作實?但又唔讀?咁咪Hold住咗個位??

原帖由 Js928 於 10-6-14 21:30 發表
咁佢哋如果唔簽返回條作實?但又唔讀?咁咪Hold住咗個位??

其實之後都會有位放出來, 因有d 家長like 慢慢唸係唔係間間都交晒留位費先, 一直hold 到 8 月or 更後日子.

回覆 153# mandy_lee 的文章

Re 2so : 校長由6月4日開始至上星期,日日都無出來,我昨日和今日都無去,因為聽聞每星期一校長都唔出來,而且今個星期d學生又要exam,所以好大機會校長都唔出來.

其實有D阿媽都係比千零蚊HOLD住個位先, 佢又可能响其他學校WAIT緊呢 .... 都未執完位, 但應該呢一輪都有D位放出黎架.....

e...你又知既....KEKE

原帖由 violin 於 10-6-14 17:26 發表
其實我都係好後, 同你一樣係呆等, 你係咪派咗兆強呀?

lovebabyv, 因為我同你個CASE真係一模一樣攞...... 真係有緣, 希望我哋兩個個囡可以一齊讀EC啦.....

成你貴言啦 咁你囡囡派左去邊間呀?

原帖由 violin 於 10-6-15 15:12 發表
lovebabyv, 因為我同你個CASE真係一模一樣攞...... 真係有緣, 希望我哋兩個個囡可以一齊讀EC啦.....

Lovebabyv, 同你一樣都係德田兆強....

Hay Ma,  thanks!

I went to school this morning and did not see him.  The teacher at the entrance said the principal would not be able to show up lately because of the exam peroid.  

My friend l just told me that she got the call from school and could go registration on this Thur/Fri.  Her kid was 2 interviewed early last week.

What about you? Have you got 2nd-in??  I have not been 2nd-in and it seems that my chance is sooooooooo low :(!!

原帖由 Hay_Ma 於 10-6-15 10:34 發表
Re 2so : 校長由6月4日開始至上星期,日日都無出來,我昨日和今日都無去,因為聽聞每星期一校長都唔出來,而且今個星期d學生又要exam,所以好大機會校長都唔出來. ...
‹ 上一主題|下一主題