用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 有冇2010-2011年度家長已叩門成功
go

有冇2010-2011年度家長已叩門成功 [複製鏈接]

回覆 4# freddielau 的文章

請問你個同事收到通知未呀?? Thx

請問你個同事收到通知未呀?? Thx

原帖由 hoyhconnie 於 10-5-19 15:26 發表
各位,

今天我帶兒子上學時, 見到校長, 他說今個星期六會接見叩門的家庭, 包括我那誠意十足的同事,看來,後補名單很快便會有了.........祝收到通知的各位都順順利利....努力呀!!!

Ian 媽媽 ...

今天我囡囡都有份去2nd in, 已經收到學校通知正式收了我囡囡, 我們一家人都好開心啊!!

我上星期收到電話通知要星期六去2nd in,  面試時只見小朋友, 家長會在另一個課室等, 小朋友就同校長, 老師傾計....!!

原帖由 lovebabyv 於 10-5-23 12:40 發表
你地就好啦...我仲未收到學校有通知叫2ND IN...我希望快D有電話啦...請問你地係幾時收到通知叫面試架???面試又問左D咩呀???
THX!

我和太太每星期都去學校3至4天, 叩門信前後交過3封給校長.

原帖由 claudiacsy 於 10-5-24 12:54 發表
bobo0529

你是否每星期都到學校等校長??  你总共寄了多少封求請信?

Claudia

多謝!! 大家都好加油努力啊!!!

原帖由 lovebabyv 於 10-5-24 13:20 發表
恭喜晒你呀...thx!

經囡囡講述 - 都係一般interview問題, 例如姓名, 年齡, 家庭狀況, 讀緊邊間幼稚園, 平時喜歡的活動和興趣, 都是這幾條問題, 但是, 囡囡最後說, 老師讚她有禮貌, 懂得叫老師早晨和再見, 又讚她懂得將離坐的椅子放好. 我相信禮貌是囡囡成功面試的因素之一. 希望能夠幫到你. Thx

原帖由 lovebabyv 於 10-5-24 17:22 發表
bobo0529,請問你知唔知校長和老師同小朋友傾d咩呀?
thx!

不如你嘗試主動一點, 去問學校幾時輪到見你個小朋友, 總好過你每日都係到等消息, 政府派位6月頭出, 到時可能有人放棄播道學位呢, 但相對地, 就會多咗一班之前未去過叩門嘅家長, 你小朋友又要再同佢地競爭餘下不多的學位. 我個人覺得 - 一間家長心儀的小學, 無論要付出幾大的努力, 都要去嘗試, 結果不去論, 起碼在過程之中, 小朋友會明白父母對佢地嘅付出, 起碼小朋友會學懂什麼叫堅持.

原帖由 violin 於 10-5-25 14:44 發表
都登2ND IN成功小朋友開心, 自己都係响度等緊..... 真係好心煩.....

記得唔好加壓力比你囡囡就得傢啦, 你可以同小朋友講, 校長, 老師最鍾意同小朋友講嘢傾計, 好快就完傢啦. 最後希望你小朋友都可以成功入讀EC. 等你好消息.....

原帖由 violin 於 10-5-27 12:09 發表
我收到電話喇, 一方面固然開心啦, 另一方面都好緊張, 希望個囡唔好撻Q, 勇敢入去同校長, 老師傾吓計啦....

放鬆心情啦!! 祝你小朋友成功, 等你好消息呀....GOOD LUCK!!!!

原帖由 lovebabyv 於 10-5-27 14:20 發表
我同你一樣收到電話好開心,不過又緊張...又擔心...

Hello Violin & Lovebabyv,

你地係今個星期五 or 星期六去interview呀?? 我知星期六有個talk show喎. Thx

EC禮堂囉, 不過係邀請現時讀緊播道小學嘅家長....

原帖由 lovebabyv 於 10-5-27 16:40 發表
係邊呀?

雖然暫時大家都不相識, 不過我都希望之後大家嘅小朋友做到同學仔, 等緊你地好消息啊!!!! 努力!! 加油!!!

原帖由 violin 於 10-5-27 17:06 發表
噢, 我估所以約我哋聽日攞.... 大家一齊努力啦~~~~ 希望可在EC見.....

我囡囡去in前一晚, 我直頭緊張到瞓唔到, in完之後聽到電話收佢, 又開心到瞓唔到. 希望你地可以放鬆心情, 唔好太緊張. 還有, 你都要做定心理準備, 因為去2nd in嘅小朋友唔係全部都收晒. 有家長同我講過, 佢小朋友in完之後唔收. 祝你地都順利過關!!!!

原帖由 meowmi 於 10-5-27 17:31 發表
阿囝明天9:15  2nd IN.

我 miss 左學校 個 call. 好彩個位小姐call 到我老公 (雖然佢係大陸).

好緊張! 真係自己見工都冇咁緊張!

今朝我都有問過校長幾時會通知到仲等緊消息嘅家長, 佢都係話暫時未有位, 一有位就會即刻通知, 希望你地都可以收到好消息啦........;p

原帖由 dordormom 於 10-5-31 23:17 發表
記得second in有成15 位小朋友, 如果全部ok入到ec就最好. 但係我今早到校見到葉老師(即個日都有見小朋友個位女土), 佢話上次in已經有10位ok, 現在等有位就按priority通知家長註冊羅. ...

各位, 我只能提供到前一個星期六(22/05)去2nd in的有12位小朋友, 但只收了9位, 想請問, 知不知道上星期五去2nd in的小朋友總共有幾多位?? 直到今天, 是否一個都沒收到消息??

原帖由 meowmi 於 10-6-1 10:45 發表
ok 的10位 是指星期五 2nd IN 的 or include 再上星期六 2nd IN 的呢? (星期六 2nd IN 好像不是 all accept, 未accept 是否都係wait list, 星期六 2nd IN 吾知多吾多人?)

恭喜晒!! 恭喜你地啊!!! 大家的小朋友可以一齊做同學仔啦!!! That's great!!!

恭喜晒! 恭喜晒你啊!! 今年9月開始, 大家小朋友都可以一齊做同學仔啦....yeah!!!

原帖由 lovebabyv 於 10-6-19 11:02 發表
thanks to all 我收到電話同埋交埋錢啦...當時好心到唔知俾咩反應好...
‹ 上一主題|下一主題