用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優兒童最明顯象徵係點, 請幫幫忙, 急到要死...... ...
go

資優兒童最明顯象徵係點, 請幫幫忙, 急到要死...... [複製鏈接]

資優兒童最明顯象徵係點, 請幫幫忙, 急到要死......現年k2

有一日我個仔個老師同我講佢今日係學校好唔合作,
食完茶點唔放好杯同毛巾盒, 個個同學都放好並且已經坐好曬, 佢仲係道浮游緊, 老師再叫多佢幾次都當聽唔到, 老師唯有帶佢去其他同學道俾佢睇下其他人已經坐好, 初時都無野, 到最后一組同學時, 佢特然失控大叫又無禮貌地同老師講 "得啦你好煩呀, 又話媽媽係屋企都比我鬧都得"......放學后老師問我, 但其實佢係居企又無咁失常, 並且我絕對唔會比佢鬧.
我問佢點解會咁, 佢答我老師都唔比佢慢慢改過. 過左兩個鐘后情緒又開始失控, 我鬧佢要佢控制自己情緒, 不能太放任, 佢好痛苦咁同我講都唔知自己點解會咁, 以前好乖等等......

其實由2月開始已經又唔鐘意返學, 每日返學之前都要同佢講一大倫道理, 我問佢佢話學校d野唔arm佢玩, 但其實學校已經係好多野玩.  個人又極度敏感, 又執著, 自己覺得arm寄野就一定要做到底, 試過叫人地唔好放汽球上天, 要保護地球, 因為d人唔明白動物, 破壞地球, 動物無曬地方居住要愛護動物, 講左1個鐘, 仲要叫人傳呢個說話出去......
   1    0    0    0

呢個問題真係好難答,因為資優可以有好多方面~~~如果你小朋友覺得學校唔好玩,咁佢覺得有乜好玩?試下提供深一些的課程或者動腦筋遊戲,睇下佢有冇興趣。

我只是路過.其實資唔資優都好,而家d小朋友好多都有行為問題,咁細個就"判決"佢地,其實d小朋友都好慘.佢地需要父母嘅愛同幫助多D.

醒目開學勳章

可否提供資料來源? is it from your observation/ experience or quoted from artical?

原帖由 Kareese 於 10-6-4 00:40 發表
資優兒13種較為明顯的性格特徵:

1.  邏輯思考力強
2.  記憶力特佳
3.  知識豐富
4.  愛尋根究底
5.  富創造力
6.  善於解決難題
7.  處理抽像觀念能力高
8.  語言能力強
9.  具尖銳的幽默感
10. 自我要求高
11. 對 ...

可以參考

http://hkage.org.hk/b5/pz_articles.html

絕對同意你的講法, 因資優兒本身的性格是不喜歡搗蛋, 請問你是否給小朋友吃太多的甜食物?  因我的兒子跟你的小朋友差不多, 而且極喜歡勁甜的食物, 一次偶然的機會下知道甜的食物本身有類似興奮劑, 令到小朋友根本控制不到自己, 我的兒子試過晚上跟我傾計時, 完全不知道自己於下午時做過什麼, 或又試過同我講佢控制不到自己.  所以我試為他戒清一切的甜食物約2星期, 情況已有改善, 而且仲自己做功課同溫書!!  同時我又配合了一些訓練專注力的班, 效果更顯著.  希望我的經驗可以幫到你.  如有問題的話, 你可以電郵給我再交流一下.

原帖由 jediknight 於 10-6-2 14:31 發表
本末倒置,不知所謂

你現在急嘅係怎樣處理個仔嘅情緒問題,不是去確定是否資優。

是否資優對處理個仔嘅情緒問題係無關係的,方法也沒有分別。難度証實是資優就可以有借口可以接受所表現出來的行為?

...

你形容個仔的資料,唔覺佢有乜有關資優的表現。

我都有麻煩資優小朋友...不過我小朋友正常黎講...係唔會發表自己意見亦唔會同人地多談.最like扮bb..你問佢識唔識佢多數答你我咩都唔識...你問佢學唔學..佢多數答我我唔需要咁叻...佢就唔會比人入到位話佢係學校..形做自己係一個乖孩子..

真有趣,有奇怪行為,唔出聲,野蠻,不合作就即刻諗係唔係 資優。快d 睇下e生好過吧,唔好以為係好野。

有情緒行為問題的大部份唔系資優。

資優的又未必有上述問題。

認識的資優同學仔大部份都是友善合群,守規矩。間中幾個比較情緒化,坐唔定。

情緒穩定,性格平易的資優生,他們的家長通常唔會上來呻。

如果有懷疑,何不求助專家?

資唔資優要做評估先知, 如果有情緒問題,可以要找專家,政府和有些非牟利機構都有服務,有d都要收幾千蚊,資優都會有障礙,如果早d做評估,可以減小負面行為.
最緊要我地做父母可以明白小朋友既需要,減小管教中產生不必要既衝突.

Thanks for your link!

原帖由 goodday 於 10-6-4 13:08 發表
可以參考

http://hkage.org.hk/b5/pz_articles.html

我介紹你登入香港資優兒童家長會網
http://hkgifted.wikidot.com/

現今家長真的很奇怪. 聰明少少又去資優測試. 情緒不好, 又去資優測試. 學習比人快一點, 又去資優測試.

Gift kids are clever and smart- quick learner

You dont understand some gift kids' parents

‹ 上一主題|下一主題