用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 7月份適應班
go

7月份適應班 [複製鏈接]

有無人參加左呢??
   0    0    0    0

我仲諗緊, 雖然小B而家喺屋企附近讀緊N班, 但係我唔想佢暑假成個月無野做, 我問過 York 係8月11日正式開學, 無咩興趣班就到時間, 因為多數幼稚園都無咁早開學, 所以諗緊不如參加York 個適應班。

babycreamy, 我又係12月B喎 , 我係主流班 a.m., 唔知我地會唔會係同學呢? hehe!

我打去問過仲可以報.. 我只係唔想佢成個月無所事事... 但係又揾唔到其他暑期班代替.. 咁咪不如返7月個適應班...

等我匯報下先, 我報左名啦...

我都報左一個月呀, 雖然我個B返緊PN 班, 不過我計過七月只係返2個星期, 都要2,600 再加 3000 半個月York, 咁不如放棄七月返PN, 轉為全個月返York , 咁樣好似好d, 還掂都要比佢適應下新學校..

呀,我無通告喺手添.. 大約都係好似返學咁.. 唱下歌, 做下手工咁, 不過時間短d 咁囉... 我諗都開心既... 而且應該人少d, 老師會照顧多點... (我認為咋)...

babycreamy, 你真勤力呀, 請2個星期假接送... 我就無請假啦, 但係我老公會負責送佢返學, 放學就自己搭校車.. 我都有d擔心佢咁細個搭校車。

如果之前無返開PN , 咸既機會都幾高架喎, 不過佢地好快會適應既我覺得, 人生必經階段, 唔使擔心! : )

哈, 我仲記得呀女去interview 時好開心喺度玩學校里面d玩具, 仲出奇地答哂老師問題... 其他學校一概唔答, 表現奇差.. 我諗都係天主安排... 呀女似乎都好鍾意間學校咁.. 到而家我都好感激York 肯收我個女, 因為佢係細B, 幾乎無學校肯收佢! 所以呢 Mokstick, 我相信讀邊一間學校都係一種緣份, 我地都唔好諗咁多, 開開心心咁讀落去啦! 主佑!

babycreamy, 你個B未返過學你實會比較擔心同緊張, 諗返起我個B讀PN時, 第一個星期我都好擔心... 老師每日打黎同我講佢今日仲有咸喎... 我都不知幾擔心... 咸到聲都沙埋.. 幾咁心痛.. 不過好彩佢咸左一個星期就無咸.. 之後我都好安心!  仲有個半月就返 York 啦, 我諗我個女都會咸下, 因為轉新環境.... 我都有d緊張添!

原帖由 babycreamy 於 10-5-13 18:35 發表

ck07hk, 我唔係勤力呀, 係阿女未返過學就要佢坐校車會好慘架, at least 佢返咗一排, 知道坐車係去返學.
我諗我同老公會輪流接送, infact 我都係請上晏, 邊有咁多假請呀...hahaha

其實都唔太擔心佢, 我諗佢都鍾意 ...

呀, 我地會唔會6月就有校服攞呢, 件校服好似幾靚咁... 好緊張呀! hehe!

我住葵涌區架, 都近你呀! hehe!

原帖由 poon小朋友 於 10-5-15 15:20 發表
我想問吓你地住邊區...我住深井

原帖由 poon小朋友 於 10-5-17 10:42 發表
你地會搭校車OR自己湊返學放學...
我會自己湊..但可能會辛苦D....HAHA

你係唔係唔使返工架??如果唔使返工自己接送當然好d啦.. 又可以親子!  我要返工, 所以都係可以送返學... 我都諗緊咁細個要佢搭校車都幾危險咁...

你就好啦.. 唔使返工... 羨慕死人... 不過三個鐘... 咁耐.. 你打算點樣打發呢三個鐘?

呀, Poon 小朋友, 我諗到你可以做d咩啦, 你可以係附近 join yoga 或者 fitness 玩, 玩兩個鐘沖完涼先接小朋友, 又可以做下運動, 幾好呀!  旺角有間 pure yoga and fitness, 我join 左.. 不過無咩時間玩..

今日小B第一日返適應班.. 唔知有無咸呢... 有點擔心添..

哦.. 我今日都係爸爸送佢返學.. 爸爸話佢無咸.. 放學落校巴又好似無咩野咁囉... 都安心左d.......

點解無老師打黎講解下情況呢....

因為我個女放學坐校巴, 所以無機會同老師傾.. 我只係覺得老師應該打個電話黎.. 始終第一日.. 都會有點擔心架嗎..

原帖由 rosebud 於 10-7-6 09:47 發表
我小朋友7月19先開始, 老公之前聽到話第一堂家長可以觀課, 請問係唔係全程都可以睇定係入去幾分鐘就走呢 ?

就返學真係好緊張, 我個小朋友仲著緊戒片褲, 未肯自己去toilet, 真係擔心死我。 ...

可以觀課既咩??我真係唔知喎.. 我老公第一日送左小B返學.. 老師就話家長可以先離開咁... 咁係咪即係唔得呢??
‹ 上一主題|下一主題