用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今年要報K1的家長入嚟傾傾啦!
樓主: kcheng1328
go

今年要報K1的家長入嚟傾傾啦! [複製鏈接]

原帖由 chowhui97 於 10-8-3 09:05 發表
hi, 你地搵幼稚園搵成點呀?

8月到啦, 陸陸續續要開始加緊睇info啦... 好快又到罰抄(填個人資料)的時候...

我開始睇緊心儀學校的報名日子.

原帖由 vinvillalee 於 10-8-3 22:40 發表

調景嶺 boxhill 幾時開學? 我個仔讀火炭Boxhill, 不過10月先返學

我個係9月尾出世呀, 所以10月先返學!

火炭boxhill 人地話幾好喎, 我個間就唔知lu...

原帖由 vinvillalee 於 10-8-3 22:40 發表

調景嶺 boxhill 幾時開學? 我個仔讀火炭Boxhill, 不過10月先返學

我有個朋友係類似 i bank 度做, 佢話佢公司有個 recommended kindergarten list 俾佢地睇, 有 boxhill 份呀! :D

我估. 有d名氣既都大把人報名.. 大家既list 都係個d 架啦...

我個係細b. 會比佢try下先.. 如果無心儀既學枚收.. 咪出年再黎囉...

而家做家長. 真係難.. 難上加難.

第一次做媽媽

大家好啊,我個仔今年10月就兩歲,即系明年9月就要讀書,請問系K1嗎?
如果系,我唔明白點解要穩甘多間學校面試?要點面試?先向全部心儀學校羅報名申請表嗎?
面試唔到就無得讀嗎?
如果無得讀甘點算好?
我到依家都未有穩學校,因為我唔知道要穩定學校先架,我以為到佐9月去羅申請表報名就可以讀書。依家我應該點做?要做D咩?
請各位教下我,謝謝!!!!

Vinvilalee, 你嘅心儀學校係邊間 ? 我心儀係 KV

原帖由 vinvillalee 於 10-8-3 22:42 發表

我開始睇緊心儀學校的報名日子.

原帖由 chowhui97 於 10-8-4 12:17 發表

我有個朋友係類似 i bank 度做, 佢話佢公司有個 recommended kindergarten list 俾佢地睇, 有 boxhill 份呀! :D

請問方唔方便透露是哪一間i-bank? 我老公問過佢係 JP Morgan 的前同事。佢話好似見過公司是有一張 List 有例到香港的幼稚園。但 only a kindergarden list 並沒有 recommendation 反而似是 for 一些 expat  的 information welfare list. 個張 list 仲有 list 到睇牙醫 coverage 幾錢哩。

請問創價是否有宗教信仰?

原帖由 wenxi-bu 於 10-8-4 17:02 發表
大家好啊,我個仔今年10月就兩歲,即系明年9月就要讀書,請問系K1嗎?
如果系,我唔明白點解要穩甘多間學校面試?要點面試?先向全部心儀學校羅報名申請表嗎?
面試唔到就無得讀嗎?
如果無得讀甘點算好?
我到依家都未有穩學校,因為我唔 ...

有d學校去年有幾千人申請
有d學校而家都仲有位
睇你想讀咩學校囉

醒目開學勳章

有, 係1個日本伄教
但人地話佢唔會係課堂上講佢既宗教

原帖由 MWFCHAN1 於 10-8-5 13:43 發表
請問創價是否有宗教信仰?

醒目開學勳章

報幼稚園係要 interview架 ..
唔係你報就一定收你架 ...

你要先睇下你想報邊間幼稚園
再去問下幾時/點樣報名/派form
跟住學校會通知你interview
in完先知收唔收架 ...

你好帶小朋友去影定學生相喇 ...
同埋要準備好小朋友出世紙copy

原帖由 wenxi-bu 於 10-8-4 17:02 發表
面試唔到就無得讀嗎?
如果無得讀甘點算好?
我到依家都未有穩學校,因為我唔 ...

醒目開學勳章

DEL DEL DEL ~~

HI, 你地好
我有d問題想問
我bb 09年3月出世, 而家就黎1歲半喇, 都仲未報任何學校
如果佢要報n班, d人話要早一年報, 咁即係佢要2歲半先讀n班, 咁過多2個月佢就夠2歲零8個月, 但d幼稚園9月就開左班, 由於佢果時只係2歲半, 所以唔合資格讀k1
我想問佢可唔可以中途插班?即係11月讀k1?
定係又要等多一年先讀?咁咪成3歲半先讀k1?好似好大個先讀k1呀

原帖由 yan817 於 10-8-6 00:33 發表
HI, 你地好
我有d問題想問
我bb 09年3月出世, 而家就黎1歲半喇, 都仲未報任何學校
如果佢要報n班, d人話要早一年報, 咁即係佢要2歲半先讀n班, 咁過多2個月佢就夠2歲零8個月, 但d幼稚園9月就開左班, 由於佢果時只係2 ...

你應該今年9月入n1 or 下年9月入k1
你咁細插班k1多數唔會收.收左到你小一又係太細升唔到小一

Hi Nicole123,

Please check PM!

Thanks.

原帖由 NICOLE123 於 10-8-6 09:24 發表

你應該今年9月入n1 or 下年9月入k1
你咁細插班k1多數唔會收.收左到你小一又係太細升唔到小一

原帖由 bobo-mammy 於 10-8-6 10:56 發表
Hi Nicole123,

Please check PM!

Thanks.

回覆左你喇
加油呀!

原帖由 elanelan 於 10-8-4 23:34 發表

請問方唔方便透露是哪一間i-bank? 我老公問過佢係 JP Morgan 的前同事。佢話好似見過公司是有一張 List 有例到香港的幼稚園。但 only a kindergarden list 並沒有 recommendation 反而似是 for 一些 expat  的 inf ...

咁我又唔知邊間喎! 佢只係話我知有個類似talk的俾佢地同事, 有個kindergarten list 話係都唔錯的幼稚園俾佢地睇. 上面都係名校私校為主啦...  多外籍同學仔掛?

呢排又睇下啲幼稚園同直上的中小學資料, 頭都暈埋, 間間個名都差唔多, 好似 St. Stephen 中學都有幾間, 類似 St paul 名的又有幾間... :s

好似大部份九龍塘既幼稚園都係九月先開始報名; 所以暫時都係等...

tks!

原帖由 zoesychan 於 10-8-5 17:24 發表
有, 係1個日本伄教
但人地話佢唔會係課堂上講佢既宗教
‹ 上一主題|下一主題