用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 點教仔? 好氣餒!!
樓主: calbee6
go

點教仔? 好氣餒!! [複製鏈接]

如何培養孩子的社交能力

我想問這本書的書名是什麼?在那裏可以買到?或是在什麼地方可借來看? 請PM給我

[email protected]

我覺得係家教問題多於學校教得唔好.

父母唔得閒照顧小朋友,得番D工人由朝到晚對住,你估D工人會甘好心機幫你教仔咩,父母放工返黎,D小朋友都好識做,特別乖,就算有小小naughty,父母一般都好容易原諒小朋友,因為已經見得甘短時間,唔想破壞親子關係,同我地做小朋友時候既環境好唔同,宜家D父母相對比較縱容D小朋友.

原帖由 oooray 於 10-5-10 16:25 發表

題外話:香港人平均質素下降定學校德育徹底失敗?
唔明點解三十年前學校都有教既基本禮貌,到今時今日香港地仲有唔少不知所謂既大人細路?
隨街採礦或徒手"撩"牙,坐巴士奉旨飛象過河...唔好話晒新移民...好多地道年青人都 ...
Twins 媽咪

早前我就聽過以下的對話.
第1回- 家長A 對於即將要返託兒班的2歲多女兒有點憂心:"很擔心阿女返學比人蝦."  家長B回話:"你都仲要擔心? 你個女唔蝦人已經偷笑la." 家長A回話:"咁我情婉我阿女打人, 好過比人打."

第2回- 家長A:"琴日同阿女去公園玩, 阿女走過去想同對小兄妹玩. 玩玩吓, o個個阿哥想打我個女, 好彩比我喝停咋." 家長B回話:"如果人哋真係打咗落黎, 咁你會點做呀?" 家長A回答:"如果佢真係打到我個女, 我即刻打番佢. "

原帖由 bbaudrey 於 10-5-11 15:56 發表
唉~~我諗每個小朋友, 同家長都會面對喱d情況, 有時我都唔識點樣教自己個女~~

好似今早咁, 我個女排隊想玩個玩具, 點知佢前面個小朋友唔識玩, 佢都係諗住話比個小朋友知點玩啫, 點知個小朋友一手推咗我個女落地, 當 ...

死火! 咁教仔

原帖由 gangan 於 10-5-29 05:00 發表
第1回- 家長A 對於即將要返託兒班的2歲多女兒有點憂心:"很擔心阿女返學比人蝦."  家長B回話:"你都仲要擔心? 你個女唔蝦人已經偷笑la." 家長A回話:"咁我情婉我阿女打人, 好過比人打."  ...

Totally wrong concept!

第1回- 家長A 對於即將要返託兒班的2歲多女兒有點憂心:"很擔心阿女返學比人蝦."  家長B回話:"你都仲要擔心? 你個女唔蝦人已經偷笑la." 家長A回話:"咁我情婉我阿女打人, 好過比人打."  ...

咁就死啦!!!!如果個個父母好似家長A這樣教仔女的話, 未來的社會不知會變成怎麼樣o

有時都幾激氣架, 我上playgroup啲同學仔成日拍枱拍chair, 啲家長又唔理, 我個女一向無呢啲習慣又學埋跟住做!  唯有自己教個女咁樣唔啱.......

我有次都好激氣, 我個女(2 yrs)附近有個小朋友(around 3-4 yrs)同佢媽咪&工人"tum
"緊佢食飯, 個小朋友又喊又叫又嘔咁唔肯食仲鬧個媽咪! "要"讓一輪佢媽咪無"tum"佢食飯跟手俾d什食個小朋友食啦! 個小朋友食食吓突然間走去我個女前面(我個女企個位置係係個小朋友嘅媽咪對面)一腳踩落我個女隻脚(阿女著涼鞋), 我見到咁嘅情況即刻望一望人哋阿媽, 佢媽咪仲好似無事發生咁! 我即刻行埋去個小朋友面前(當時個小朋友隻腳仲係踏係我阿女隻腳上面, 阿女好做唔知發生咩事咁淨係呆咗咁望住個小朋友), 我同個小朋友講: 小朋友, 你做咩無端端行埋嚟踩人呀?跟住我望住佢媽咪, 佢媽咪只係講咗同:你係哥哥嚟要妹妹!  頂! 然後我好唔留情面當眾同佢講"乜你哋咁無家教!"然後拉阿女走開!  最頂就係其間有個應該係嫲嫲嘅人過嚟座低都淨係同個小朋友講"你係哥哥嚟!",  唉...又好一個獨生子女嘅例子!

其實呢代真係好難教,我個女21個月大,早排佢啜手指,我話佢 it's dirty. 點知佢用full sentence said "ja ja will clean." 我都唔知好嬲定好笑,呢代公主病好嚴重!

獨生子女又如何? 我想依家大部份家庭都係一個起兩個止. 唔教始終係父母的問題, 將來佢地d小朋友大左都唔知點算. 真係想講, 唔教就唔好生啦, 唔好製造咁多社會問題.

原帖由 ming0314 於 10-7-19 13:34 發表
我有次都好激氣, 我個女(2 yrs)附近有個小朋友(around 3-4 yrs)同佢媽咪&工人"tum
"緊佢食飯, 個小朋友又喊又叫又嘔咁唔肯食仲鬧個媽咪! "要"讓一輪佢媽咪無"tum"佢食飯跟手俾d什食個小朋友食啦! 個小朋友食食吓突然 ...

一於找出'虾'人細路的弱點然後兇佢. 有一次見到小朋友A打一個friend的仔仔塊面, 我就問小朋友A係唔係在家比媽咪咁打 :)

其實如果小朋友見到爸媽關心和出面理論都好有用ga la.

工人加祖父母揍的細路係最難教, 但好難改變e個情況, 係d媽咪唔想改變, 定係真係無得變 我是一個例子, 好想自己湊, 但奈何小朋友的開支實在太多, 學費, 課外活動費, 考試/ 比賽費, 校車費, 工人, 旅行費(for 小朋友增廣見聞), 媽咪唔做野, 係屋企教小朋友但換來每次選擇學校同課外活動都要顧Budget, 哪樣才對?

原帖由 Janicelobby 於 10-7-21 13:41 發表
工人加祖父母揍的細路係最難教, 但好難改變e個情況, 係d媽咪唔想改變, 定係真係無得變 我是一個例子, 好想自己湊, 但奈何小朋友的開支實在太多, 學費, 課外活動費, 考試/ 比賽費, 校車費, 工人, 旅行費(for 小朋友增 ...

其實都係好難揀,  我自己都係出來做嘢請工人, 可以幫輕下老公呀, 咁佢做嘢就無咁大壓力...
‹ 上一主題|下一主題