用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇幼稚園不用面試?
go

有冇幼稚園不用面試? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我的是細 B 但現仍未識講話講得正,連自己名都唔識讀,我擔心他到今年九月十月要去幼稚園面試仍未掂,有冇些唔駛考又比較易入的幼稚園?有冇家長可以分享下?THX。
   0    0    0    0

無.....一定要面對.....幸好您知道bb 有不足.....依家開始......仍未遲....

唔洗咁擔心所謂面試的問題如果你並不是focus d 超多人爭的KG,其實學校都會根據小朋友的年齡來觀察他們,並不一定想像中難,但如果考d超多人爭的,就要下些功夫,不過有時小朋友會自己楝鍾意的學校,迫都迫唔黎。

Don't be too worry, I have a few friends kid still cannot speak more than 2 words when sitting the KG interview, they still have offers from those pretty good KGs, there are still hope.  As for many KG interview (even famous KG), they focus on testing the ability of the students to follow teacher's instructions to do something rather than their language ability.  Besides, your is a small B, if you fail this year to get into a famous KG, you can let her/him try again next year as a "big B".  

原帖由 ac917 於 10-5-10 12:17 發表
唔洗咁擔心所謂面試的問題如果你並不是focus d 超多人爭的KG,其實學校都會根據小朋友的年齡來觀察他們,並不一定想像中難,但如果考d超多人爭的,就要下些功夫,不過有時小朋友會自己楝鍾意的學校,迫都迫唔黎。 ...

有些屋村幼稚園都不用考試, 你可以先找定一間作後補, 再去IN 出面其他幼稚園, 萬一唔得都有間打底嘛! 同埋你唔駛咁擔心, 小朋友既成長速度好快, 日日都唔同, 你多D同佢講野, 可能下個月已經識得講自己個名呢!

原帖由 lsftsang 於 10-5-10 12:01 發表
我的是細 B 但現仍未識講話講得正,連自己名都唔識讀,我擔心他到今年九月十月要去幼稚園面試仍未掂,有冇些唔駛考又比較易入的幼稚園?有冇家長可以分享下?THX。 ...

"Rightmind"  吾駛 interview.  First come first serve.

Tutor Time 都唔洗 Interview

非常之讚成!

原帖由 stephanielum 於 10-5-10 12:56 發表
有些屋村幼稚園都不用考試, 你可以先找定一間作後補, 再去IN 出面其他幼稚園, 萬一唔得都有間打底嘛! 同埋你唔駛咁擔心, 小朋友既成長速度好快, 日日都唔同, 你多D同佢講野, 可能下個月已經識得講自己個名呢! :funny ...

德寶-nursery 只係同父母傾計,了解BB的情況,入咗nursery後實有位俾你繼續讀

浸會大學幼稚園-只係interview父母,最緊要你認同佢嘅辨學理念

york - 唔駛多講,自己search吓BK

醒目開學勳章

迦南 - 先到先得,仲可以上網睇到邊度仲有位

KCIS, first come first serve

原帖由 pauljr 於 10-5-14 06:23 發表
迦南 - 先到先得,仲可以上網睇到邊度仲有位

迦南係讀 n1 先唔洗 in k1 咋, 如果冇讀 n1 而直接報 k1的係要 in 的.  我有朋友冇讀 n1, 考 k1 時都唔收.

佳寶 - 先到先得, 不過只有MEI FOO & TUEN MUN分校.

沙田聖母無玷聖心, in 家長~第一part係叫小朋友自己砌下積木~第二part in家長~全部問題問家長~小朋友一條問題都唔駛答!

咦,我果間迦南N1都要in喎...

原帖由 chanwendy 於 10-5-14 11:11 發表

迦南係讀 n1 先唔洗 in k1 咋, 如果冇讀 n1 而直接報 k1的係要 in 的.  我有朋友冇讀 n1, 考 k1 時都唔收.

原帖由 evacalbee 於 10-5-15 23:38 發表
咦,我果間迦南N1都要in喎...

n1 係要 in 架喎, 不過升 k1 就唔洗再 in 之嘛.
‹ 上一主題|下一主題