用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿學校(小學部) chances of spk to spc
go

chances of spk to spc [複製鏈接]

原帖由 harrison 於 10-8-10 20:48 發表
我個女今年升 N4, 下個月會面試.但知道舊年小學部原來一直 interview 外面女仔, 所以有8個 spn 學生無收.
請問你囡囡那年, 除了自己棄權那些, 是否全部 spn 女仔都收哂?
我真係好驚好担心呀..........

...

8 個 waiting list 小朋友 中, 有部份小朋友已被取錄番 la...! 聽聞好早已收到通知被取錄番 !

原帖由 harrison 於 10-8-12 10:41 發表
Astoria.

想請問那8 個 waiting list 小朋友,幾時才收到通知被取錄 ? 唔知要驚幾耐.......?

其實有無人知小學部是否每年都會不停 interview 外面 d 女仔? 如果係咁,就算入到 spn 都唔算係"坐定粒六" !!! ...

當然唔係 "坐定粒六"..la...! 呢點校長係家長會都有提過....!

以我所知唔係同一時間收到通知, 有小朋友係 農曆新年時, 已收到通知..!

原帖由 zitaeric 於 10-8-18 19:24 發表

都同你一樣咁唸,学校個policy变緊,In 咁多P1,都反映緊SPK/SPN 些畢業生去SPCPS 個百分比会減少...

其實又唔一定係學校 policy 變, 因為 spn/spk 的學生都會考其他學校, 上年同今年, spcc & dgs 都多收了 spn 的學生, 有 部份學生又可能跟 家姐或哥哥去了其他學校, 再加上多左男生, 所以可能到最後多左空位都唔定...!
至於有些學生收唔番, 可能個小朋友真係唔係學校想要的 類型. 所以很難說的...!

原帖由 NaTivEngTutor 於 10-10-31 00:25 發表
我當年都係讀呢間學校...

入到去讀係因為我家姐係果度讀緊.

而我家入到去係因為我 aunt 識果度其中一個 sister, 個 sister 仲要好似係已經退左休好耐.. 仲唔知有咩病.  唔知我 aunt 點搵返個  sister 出黎... 而 ...

咁又唔一定....!
我們一點人事 connection 也沒有...! 宗教亦沒有關係...! 囡囡總算由 spn 順利升讀 小一......!
‹ 上一主題|下一主題