用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 放棄 St Cat 嗎
樓主: B.BB
go

放棄 St Cat 嗎 [複製鏈接]

民生和培正等都是第一次派位(計分派位)前CONFIRM. 至於直資如優才, 音小, 甚至於未開始第一次派位申請前已經公佈正選生名單.

優才, 音小現正招收11-12年度 (不是6/5派位的10-11年度)..現在是K2下學期的小朋友, 要在暑期前申請...

原帖由 lsftsang 於 10-5-24 23:32 發表

我想問一條龍學校/有直屬小學(不是100%保證的那種)的學校,是否都會在 LUCKY DRAW 前學校已經可以 CONFIRM 到小學會取錄先?如果是的便冇問題,如果不是的話,APPLY LUCKY DRAW 又有機會被取消資格的話,便會兩頭唔到岸,便失去一 ...

原帖由 cherriemama 於 10-5-24 16:33 發表
梗係St Cat啦! 除非民小已經係你杯茶啦!

我大囡兩年前St. Cat畢業, 當年考到德望, 宣小, 九龍塘學校及聖方濟各, 個人認為以上四間都比民小好, 點解咁早要侷限自己呢?

KV & St Cat確實好難取捨, 當年我就取St. Cat ...

cherriemama,
睇到你咁寫,我放心,冇揀錯..
因為我覺得既然得到其他學校既offer,真係好唔捨得放棄其他學校既學位,而且更驚揀錯...不過,最終我都係揀左SC.我都希望可以好似你個大女咁考到咁多好既小學呀~~
我睇到呢度有人話考小學會著數D,其實有咩著數呀??

原帖由 nicolemummy 於 10-5-24 23:41 發表
民生和培正等都是第一次派位(計分派位)前CONFIRM. 至於直資如優才, 音小, 甚至於未開始第一次派位申請前已經公佈正選生名單.

優才, 音小現正招收11-12年度 (不是6/5派位的10-11年度)..現在是K2下學期的小朋友, 要 ...

Nicolemummy,
請問點先知D小學幾時招生呢??間間唔同咪記得好麻煩??

自己提高警覺囉. 係架.

原帖由 cherylyau_b 於 10-5-25 18:28 發表

Nicolemummy,
請問點先知D小學幾時招生呢??間間唔同咪記得好麻煩??

st cat off course !
同埋民幼是否一定100%上民小 ? 我有朋友讀過 都話民生大不如前 ,所以我報都沒報 。
同埋0-6 歲小朋友好以一個海棉 ,你放佢係什麼環境佢就吸收 乜野 !重要吸得好快
點解佢考倒你唔比佢試下 ?  
e.g . 我個 女 考倒 ,我一定比佢試 ,

回覆 1# moma_223 的文章

我朋友個仔就係入唔蹯小學囉, 佢出去考其他小學就不多理想, 因係人都知民小唔收才考出去, 所以其他小學另收其他幼稚園的學生.

我讀緊書的姪生女話現時民生已大不如前, 如要選一條龍, 另取培正(當然培正英文就要操操啦). 不過, 她話英文係要浸的, 一般補習班始終不足.   我女是今年9月k1讀SC-am的,

你可不可以講下九龍塘2間st cat有也不同呢? 我之前錯過左申請, 依架想試下插班, 但不知邊一間st cat 好d.

原帖由 maniris 於 10-5-28 10:00 發表
我朋友個仔就係入唔蹯小學囉, 佢出去考其他小學就不多理想, 因係人都知民小唔收才考出去, 所以其他小學另收其他幼稚園的學生.

我讀緊書的姪生女話現時民生已大不如前, 如要選一條龍, 另取培正(當然培正英 ...

原帖由 ericalui18 於 10-5-28 11:17 發表
你可不可以講下九龍塘2間st cat有也不同呢? 我之前錯過左申請, 依架想試下插班, 但不知邊一間st cat 好d.

其實係得一間st cat.不過2個校舍之嘛
安排邊間校舍係學校決定

THANKS. 剛打完話冇晒位啦, 連WAITING都不接受.

原帖由 NICOLE123 於 10-5-28 11:47 發表

其實係得一間st cat.不過2個校舍之嘛
安排邊間校舍係學校決定

原帖由 ericalui18 於 10-5-28 12:49 發表
THANKS. 剛打完話冇晒位啦, 連WAITING都不接受.

緊係啦
你知唔知有幾多人係度wait 緊呀
好似話上年有6xxx人in呀
d form都係2至3日內派哂呀
幾多家長拎唔到form

其實大家話民生大不如前,係指幼稚園部、小學部定係中學部。

以我自己的理解,幼稚園部早兩年換o左校長之後,好o左好多 (當然遠不及 st cat / 根德等名校)。小學部就應該仲 keep 得幾好,尤其英文程度很不錯。中學部就真係聽到好多大不如前的 comment......

我自己之所以咁難下決定,都只係因為覺得佢地小學部都仲做得幾好,會係其中一間我會考慮的私小。不過唔讀佢幼稚園,其實差唔多等於入唔到佢小學部。

不過,我都幾同意有版友講唔好咁快限死o左個小朋友讀邊間小學。同埋以幼稚園的程度來計,真係無乜 point 捨 st cat 而取民幼......

仲有一個星期時間俾我再考慮

其實家長會清楚自己小朋友的能力及想走的path,

St.Cat 雖冇一條龍的backup, 我相信學生的能力一般都不錯, 家長對子女的投入心機及資源也是較高的, 早早準備考直資私校的佔多數, 加上少少名牌效應. 考到理直資私校都比例不會很低. 如果target 直資, st.cat 會較佳.  

而民生的半條龍好處不是很明顯, 但如果心大心細, 到時又去考外面的小學, 民生幼稚園又好像高不成低不就, 反而少了選擇的能力, 除非大量依靠外面補, 但如果同一資源, 在st.cat 都可以補到, 又為何要選民生.

所以若是我, 會選定st.cat, 再加強 st.cat 稍弱的項目, 希望考心目中小學時可以多些機會.  當然都要坦然考小學都要靠運氣, 做好心理準備.
‹ 上一主題|下一主題