用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 只會指著照片叫爸爸, 爸爸在眼前卻不叫, 點解?? ...
go

只會指著照片叫爸爸, 爸爸在眼前卻不叫, 點解?? [複製鏈接]

我個女近來好仲意打開有她爸爸的照片,指住 大大聲叫"爸爸, 爸爸", 但她爸爸站在她面前, 她是不叫的, 點解呢??
是否自閉症的小朋友都有類似的行為???
背後的原因系咩呢??
   0    0    0    0

係呀,我小朋友都係一樣,我問過導師,佢話自閉症小朋友比較鐘意可預期的東西,而照片是不動的,所以佢會容易記得。

如果係要佢知道那個人是爸爸,要花更多時間在她面前輕拍或者要佢指著爸爸來教。

回覆 2# Capricorn2521 的文章

甘是否唔好比阿b睇甘多相片??

相要睇,睇完相有認知概念後,再用張相對比真人教。不過,你真係要好有耐性,可能要講幾十次。

原帖由 豬_兜兜 於 10-5-14 15:50 發表
甘是否唔好比阿b睇甘多相片??

回覆 4# Capricorn2521 的文章

系啊.....知道
佢新年前都識對住她爸爸叫"阿爸...爸爸", 唔知點解依家又唔叫....
我覺得佢某方面進步了的同時其他方面又會退步......
好鬼煩......

係呀,真係好煩架,比返工仲辛苦。不過無辦法啦,鬼叫果個係自己個心肝咩.......

我個仔都成日叫我地叫到亂曬 - 爸爸/媽媽/姐姐。不過,有時又會自己糾正返自己,比d時間佢地啦 !!佢地可以好叻架!!!

我個仔都係呢個月"突飛猛進"終於叫0岩晒

原帖由 Capricorn2521 於 10-5-14 17:06 發表
係呀,真係好煩架,比返工仲辛苦。不過無辦法啦,鬼叫果個係自己個心肝咩.......

我個仔都成日叫我地叫到亂曬 - 爸爸/媽媽/姐姐。不過,有時又會自己糾正返自己,比d時間佢地啦 !!佢地可以好叻架!!! ...

Hello.... 我個仔都得啦.....呢個星期突然"百問百中"....完全可以分清楚daddy/mummy/姐姐啦... 叫又叫啱...指又指啱...我仲要響佢行行吓街,好留心睇緊野時,突然同佢講"叫我呀!"...佢想了2秒...望住我..好有信心咁叫"媽咪!".... 我梗係立即讚佢"叻叻!" 啦..... hum....我下一步要教婆婆/痳痳/表哥/表姐啦....

以前我吾太信"感統"呢家野..... 不過上個月見完醫生,佢叫我同亞仔多d玩千秋/滑梯,今個月已經明顯地進步了不少,最開心就係.... 這2星期已介掉日片了.... 。可以慳返好多啦.... 你地都要努力呀 !!!!!!!

原帖由 owl_2046 於 10-5-15 00:05 發表
我個仔都係呢個月"突飛猛進"終於叫0岩晒

可能只係冇mood叫...

你試吓指住爸爸,不停叫"爸爸,爸爸,爸爸~!";或者兩手放口旁,作大叫狀,叫"爸爸~"; 或者細細聲在他耳邊叫(好似講秘密咁):"爸爸".
‹ 上一主題|下一主題