用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門 灣仔區 聖若瑟小學
go

叩門 灣仔區 聖若瑟小學 [複製鏈接]

我覺得小一叩門都幾難, 除非:
1) 有人事
2) 附屬幼稚園學生
因為小一真係好少位, 如有人give up, 都留比自己幼稚園學生啦.

不過唔好放棄, 小二以上年級都應該有chance, 只要
1)有好成績, 英文叻係唔夠, 必須所有主科都要勁, 再加上special talent就最好, 音樂或sports是但一樣好都不可小.

好多朋友講學校應付英文唔難, 而且學生大部分英文都唔錯, 最難攪係中文科, 相對會較深.

可能係番半日, 小朋友多左時間去補習, 操papers, 成績自然會好啦, 而且中學位咁小, 家長一定早d谷定小朋友, 唔係點上番自己中學, 讀st. joe壓力係好大架!

原帖由 GogoCheung 於 10-5-18 20:20 發表

學校係分高小 p.4-p.6(返上晝), 初小 p.1 - p.3(返下晝). 下晝的校長是梁校長, 所以求位信係比她.
我想問你有無參加抽奬, 都未有結果, 或者有機會尼!!
不過, 你唔好意為英文好, 就會讀得到, 你會輕鬆.  係尼間學校 ...

不如請教吓邊位家長知道:  "邊間會無壓力?"

原帖由 haodimama 於 10-5-19 14:18 發表
wa wa wa, 即刻感受到0個種壓力tim....gum, 番禺會所華仁小學 又點呢? 會唔會好d ya? 請比意見, many thanks!
‹ 上一主題|下一主題