用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 科科唔合格, 真係驚會踢出校~~
go

科科唔合格, 真係驚會踢出校~~ [複製鏈接]

醒目開學勳章

小二喇, 根本冇心機讀書, 成日遊魂, 一攞起本書就喊定先, 學期尾喇, 冇科試過合格, 真係驚佢踢出校, 到時要(pok)學校就有排煩
   0    0    0    0
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

原帖由 Giant 於 10-5-19 13:58 發表
小二喇, 根本冇心機讀書, 成日遊魂, 一攞起本書就喊定先, 學期尾喇, 冇科試過合格, 真係驚佢踢出校, 到時要(pok)學校就有排煩

有沒有check過小朋友是否有學習困難?找專家評估吓好d.

Giant:
如果有家人照顧和教導,好少小朋友這麼細就這樣,會唔會有些障礙影響?(例如讀寫,智商或者是視力),帶他去看看醫生或者社工好d喎!

請問有沒有找駐校社工跟進?社工或會refer給學校的心理專家作評估,看看是哪一方面出了問題.

另老師除了說不集中外,還有其他原因嗎?在家裡會否太多機會看電視和玩遊戲機?

長此下去,找學校祇是遲早的事情,倒不如現在早些行動,看看怎樣能慢慢地幫助孩子逐漸提高成績吧!

access

醒目開學勳章

想問小一時.佢係唔係都咁樣?
你有冇為意佢小一時多唔多野有問題?

醒目開學勳章

社工話佢有讀寫障礙,但學校唔理妳障唔障礙, 只睇分數之嘛; 每日放工跟功課、食飯沖涼, 其實都已冇乜時間剩, 佢每日已經連玩嘅時間都冇, 默書測驗又排山倒海咁嚟, 真係好難做到社工所講”攤長嚟教”囉
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

學校老師有冇幫佢?
會不會諗國際學校?
或揾補習幫下佢.
無知是福

醒目開學勳章

原帖由 小豬嘜 於 10-5-19 17:28 發表
想問小一時.佢係唔係都咁樣?
你有冇為意佢小一時多唔多野有問題?

小一時成績都係差過人架喇, 但升咗小二就直情係插水式直落囉。

醒目開學勳章

原帖由 brian61950 於 10-5-19 17:38 發表
學校老師有冇幫佢?
會不會諗國際學校?
或揾補習幫下佢.

老師? 安排咗佢坐頭位囉。

國際學校, 負擔唔起啦; 補習, 負擔唔起兼屋企冇人響度; 全部都係嘅問題。

其實有d津貼學校得到政府補助特別請老師分開教他們, 小組形式, 家長唔洗跟得咁吃力.

我知九龍區有間都唔錯, 如有需要, 可pm我

原帖由 Giant 於 10-5-19 17:38 發表
社工話佢有讀寫障礙,但學校唔理妳障唔障礙, 只睇分數之嘛; 每日放工跟功課、食飯沖涼, 其實都已冇乜時間剩, 佢每日已經連玩嘅時間都冇, 默書測驗又排山倒海咁嚟, 真係好難做到社工所講”攤長嚟教”囉 ...

有冇一科likely架,集中火力先讓一科強起來.增加自信再一步步來.

個班神童都係單天保至尊乍.
無知是福

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

睇下有無媽咪介紹D合適既小學俾妳考慮, 上次睇個節目(唔知係星期日檔案 OR 其他), 有學校係配合佢地, 如測驗時間俾多D, 形式配合小朋友,(少D抄寫咁)

鮮魚行學校

醒目開學勳章

既然佢有讀寫障礙,但學校又支援唔到. 問題越益嚴重. 真係要試下搵另一間學校幫下小朋友.

小朋友係唔係有D咩心理障礙吖..
或者慢慢同佢計下,,再同老師了解下

醒目開學勳章 王國長老

係lor, 係咪應該搵間輕鬆d包容d既學校
咁日日累鬥累唔係辦法呀.......
睇下有無用:
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2194948&extra=page%3D6
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2195555&extra=page%3D7

原帖由 stccmc 於 10-5-19 08:57 PM 發表
試過找一間要求沒那麼高,功課沒那麼忙的學校?

‹ 上一主題|下一主題