用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報30間幼稚園多唔多?
樓主: 9284
go

報30間幼稚園多唔多? [複製鏈接]

真係好, 有人認同我, 我比我阿媽話我"有無搞錯呀, 為左一間幼稚園要搬屋?" 我唸佢地果一代真係唔明而家d好o既幼稚園有幾難入

原帖由 Nov 於 10-5-20 16:58 發表
祇要是好學校, 港九新界都無問題, 可搬屋遷就小朋友, 無地區限制.

我明白, 不過太多的負面新聞, 我唔想揾自己個小朋友條命黎"教飛", 我唔係challange你地呢d請工人的父母, 我都知每個家長都愛自己的小朋友, 但係我係一個好負面思想的人, 每事都唸到最差的, 所以我唔敢請工人, 我情願自己唔做野湊女, 都唔想請工人, 你就知我有幾驚

原帖由 heidi0653 於 10-5-20 17:04 發表

有d全日班下午只係係學校瞓覺,如果有姐姐揍可以唔駛報!!!!

41我就知多名校, 34有咩名校呢? 請指教 !! 報k1都有影響o既咩?

原帖由 NICOLE123 於 10-5-20 17:07 發表

我都係為左個仔搬左屋.不如你而家早d 搬定去34 / 41校網
對你考k1都有幫助 講真架
我唔知你住邊啦 如果用新界地址報k1係會有小小影響
我都係上年係大埔搬左出34校網
我覺得地址係有影響 ...

佢係唔擔保直上, 不過比其他人大小小機會lor, anyway, 佢唔收我個囡, 係佢損失, forget it

原帖由 NICOLE123 於 10-5-20 17:12 發表

呢間我仔都有報有考. 問題係大埔呢間唔會直上港島st paul

當年考佢, 我真係put左好多afford落去, 借地址, 寫信, profolio, 兩公婆請annual去interview, 講真阿囡又in得唔差, 校長都讚我個囡聰明 (佢出自真心的講, 睇得出)但都係唔收, 真係好失望lor

原帖由 NICOLE123 於 10-5-20 17:20 發表

其實唔洗睇得太重 (係你既文字當中feel到你睇得失好重, 如果有誤解 講聲sorry先) 果年佢未又係唔收我個仔.
so what 今年我個仔好多間九龍塘都收啦
所以向前看啦
想方法幫小朋友interview仲好啦 ...

借問聲你個小朋友入左咩學校呢最後? 我而家日日都上網睇bk的幼稚園 & 幼兒園版, 睇到咩都熟哂/純哂, 仲有小小神經衰弱, 搭親地鐵見到有小朋友著住校服, 都會望一望件校服個logo, 自己都有小小驚左自己

原帖由 NICOLE123 於 10-5-20 17:27 發表

扣埋d 人情位 可能無幾多個放出黎呢
講真架. 當日我一收到佢既waiting letter (星期六)
我星期日即時去買左而家間屋 搬左出黎
而家覺得自己既決定係無錯 ...

借老爺奶奶地址,都不是太過份,你吾好同我講咩叫身教,無人係聖人,你夠膽講你從來無講大話?教得好自己個小朋友做個好人就得啦

原帖由 Youngmadad 於 10-5-20 20:52 發表

首先,我相信好多人都會做你以上所做嘅嘢(除咗借地址外).如果咁就抱怨,我相信弟時有排你受...另外借地址仲講到理直氣壯,咁嘅價值觀......要知道子女除了讀到名校外,家庭教育(即家教)亦更重要,對他們的影響更為深遠. ...

其實大家的出發點都係一樣,都係為左個女入到自己想入的名校,而去做某D野,有人寫求情信,有人借朋友地址,而你選擇做義工去識D幫到你的人,大家做O既野,都係條條大路通羅馬,的確,借地址係犯法咁解O者,而你的方法就正義小小咁囉

原帖由 iantsang 於 10-5-20 22:28 發表
haha, actually I also didn't do any of those she mentioned.  But surely I know, and have come across tons of similar situations.

Nowadays, many people would think as they have done so much, at least  ...

KG 都仲可以吾洗借,但係一講到小學想入喇沙,DGS,等等的小學,你吾借的話,就無左九成機會架,不過如果真係金錢鬆動的話,真係搬去果區又有咩所謂,樓都有分平貴的

原帖由 fc926 於 10-5-20 23:16 發表
我地都住得好入(荃灣再入),但又唔覺九龍塘D幼稚園對我地有咩歧視....

我覺得交通都係重要因素,邊個接送?有無保母車到?等等.

好像越講越離題,係呢,我見你個小朋友都有好多好好的OFFER,咁照你的親身經歷,你覺得小朋友真係靠實力多 (面試前/日常的 train up) , 定係講彩數多 (interview果5分鐘的表現)?

原帖由 NICOLE123 於 10-5-20 17:55 發表

我報左:
KV (am)有offer
ST CAT(英普pm) 有offer
祟真(國際) 有offer
民生(am) 有offer
york (am)有offer
培正 (am)有offer
中心 (am)  

真係好,開左呢個topic 足足12個鐘,就有成7版的reply, 我響你地身上學左唔少野,其實我要做的searching都七七八八,我要報果30間學校,咩學校咩特式,間間都研究哂,可能出年的今日我未必會有一間offer響手,可能都仲會比阿囡讀返呢間屋村學校,但最少我無憾,因為起碼我為佢的前途而努力過

其實辭左份工去陪個囡讀書,係咪一件好大犧性的事呢?

我都覺得係, 如果有家長真係超想讀york, 只要打多幾個電話, 寫多一兩封信, 帶小朋友去同校長主任打多2個招呼, 佢地一定收硬你lor......anyway我相信york除左學費貴之外, 佢地無可否認係一間好學校, 起碼york的家長十居其九都在bk發表過, 佢地的子女個個英文都好talk得, 升小學又唔差, cambridge個個都好高分, 如果錢可以投資在york, 得到的回報都唔差得去邊lor

原帖由 ho_yan2406 於 10-5-23 23:01 發表

佢網頁寫明如果你首選係佢,佢盡可能都俾你讀..
不過我覺得貴囉....

又唔需要人身攻擊o既, 我都係果句啦, 呢個post係我出的, 你有咩不滿, 一係選擇唔答咀, 一係講出你的理據, 你呢d惡意批評, 對大家一d幫助都無, 仲比人覺得你無修養, 何苦呢 !

原帖由 maniris 於 10-5-24 12:45 發表
白痴媽媽. .....可憐的孩子

我而家可能報10間full day 幼稚園就算了, 但係又怕 full day 多日爭, 因為兩公婆都要返工, 又唔想佢咁多時間響屋企

我老爺奶奶住大埔,其實大埔及九龍城區加加埋埋都有10間比較有名氣的KG係full day, 只不過,都有不少家長好似我咁,又不想請工人,又想入名校,唸住找間有full day 的幼稚園,一舉兩得,小朋友有好學校讀,大人又可返工搵錢

屋村附近的n1

次次都係老公擔任"柴可夫司機", 情況應該好d

原帖由 shootingstar 於 10-5-27 17:19 發表
我自己帶仔仔in左6間, 已經辛苦到不得了, 如果30間, 我真係會暈低.

除非你出入搭的士, 否則一個人帶仔仔搭地鐵, 再加行一段路 (九龍塘好多名校唔近地鐵站), 中途又扭抱, 去到又要幫佢搵廁所, 未in都累到死.  如果出 ...

而家cut cut 下, 剩返27間

原帖由 VIVIANSHUM 於 10-5-27 22:27 發表
癲咗咩30間

其實我睇返自己個kg list, 27間入面, 除左得2間係有錢就有得讀之外(仲未係最心儀的), 其他果25間全部都係大把人爭的kg (有一條龍, 有kln tong名校, 有口啤勁好的學校)

其實我主力都會放響5間全日制學校(呢5間全部都有n班可直升, 所以k1仲少位), 因為真係唔想辭工湊女, 如果5間都無一間收, 其他果d又大把人爭, 你地就會覺得我報27間, 其實真係唔算多

‹ 上一主題|下一主題