用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報30間幼稚園多唔多?
樓主: 9284
go

報30間幼稚園多唔多? [複製鏈接]

原帖由 9284 於 10-5-20 17:04 發表
真係好, 有人認同我, 我比我阿媽話我"有無搞錯呀, 為左一間幼稚園要搬屋?" 我唸佢地果一代真係唔明而家d好o既幼稚園有幾難入

我都係為左個仔搬左屋.不如你而家早d 搬定去34 / 41校網
對你考k1都有幫助 講真架
我唔知你住邊啦 如果用新界地址報k1係會有小小影響
我都係上年係大埔搬左出34校網
我覺得地址係有影響

原帖由 NICOLE123 於 10-5-20 17:07 發表

我都係為左個仔搬左屋.不如你而家早d 搬定去34 / 41校網
我覺得地址係有影響 ...

唔只k1仲有P1

我明白, 不過太多的負面新聞, 我唔想揾自己個小朋友條命黎"教飛", 我唔係challange你地呢d請工人的父母, 我都知每個家長都愛自己的小朋友, 但係我係一個好負面思想的人, 每事都唸到最差的, 所以我唔敢請工人, 我情願自己唔做野湊女, 都唔想請工人, 你就知我有幾驚

原帖由 heidi0653 於 10-5-20 17:04 發表

有d全日班下午只係係學校瞓覺,如果有姐姐揍可以唔駛報!!!!

原帖由 heidi0653 於 10-5-20 17:09 發表

唔只k1仲有P1

p1 就更加有影響啦

SORRY我係路過有感而發不是惡意的批評
,我都知道表達得直接左D所以都SORRY左先,打擾哂不好意思 ! 

原帖由 9284 於 10-5-20 16:41 發表
我又無得罪你, 你無端端咁罵人, 好無禮貌o者, 你唔滿意可以唔答咀, 我唔需要你呢d惡意的批評

醒目開學勳章

Nicole123, your is a boy mar so not relevant to you.   She is talking about SPCDN.

原帖由 NICOLE123 於 10-5-20 17:05 發表

大埔一間超出名的一條龍n1學校

41我就知多名校, 34有咩名校呢? 請指教 !! 報k1都有影響o既咩?

原帖由 NICOLE123 於 10-5-20 17:07 發表

我覺得地址係有影響 ...

原帖由 iantsang 於 10-5-20 17:11 發表
Nicole123, your is a boy mar.  She is talking about SPCDN.

呢間我仔都有報有考. 問題係大埔呢間唔會直上港島st paul

原帖由 9284 於 10-5-20 17:12 發表
41我就知多名校, 34有咩名校呢? 請指教 !! 報k1都有影響o既咩?

每個人對 "名校"既定義都唔同
呢度你可以睇到有咩學校 
http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/

報k一定有影響 我識人報k已經問人借九龍塘地址了
幼稚園選小朋友都會選一d大機會入名小學既小朋友
所以地址都係一個考慮因素

醒目開學勳章

net 12 should be even better, three good girl schools to choose (Need to start thinking single gender or co-ed).  net 34 has Heep Yunn, St. Rose of Lima's and some good gov't schools.

basically address shouldn't affect kindergarten officially.  But some kindergartens do consider it.

原帖由 9284 於 10-5-20 17:12 發表

原帖由 iantsang 於 10-5-20 17:16 發表
net 12 should be even better, three good girl schools to choose (Need to start thinking single gender or co-ed).  net 34 has Heep Yunn, St. Rose of Lima's and some good gov't schools.

basically addre ...

你岩..因為我買唔起港島樓所以無考慮到net 11 同 net 12

佢係唔擔保直上, 不過比其他人大小小機會lor, anyway, 佢唔收我個囡, 係佢損失, forget it

原帖由 NICOLE123 於 10-5-20 17:12 發表

呢間我仔都有報有考. 問題係大埔呢間唔會直上港島st paul

醒目開學勳章

same for SPN and SPK

原帖由 NICOLE123 於 10-5-20 17:12 發表

醒目開學勳章

haha, you never know.  There will be cheaper flats in island side but don't have comparable environment jei.

原帖由 NICOLE123 於 10-5-20 17:17 發表

你岩..因為我買唔起港島樓所以無考慮到net 11 同 net 12

原帖由 9284 於 10-5-20 17:17 發表
佢係唔擔保直上, 不過比其他人大小小機會lor, anyway, 佢唔收我個囡, 係佢損失, forget it

其實唔洗睇得太重 (係你既文字當中feel到你睇得失好重, 如果有誤解 講聲sorry先) 果年佢未又係唔收我個仔.
so what 今年我個仔好多間九龍塘都收啦
所以向前看啦
想方法幫小朋友interview仲好啦

原帖由 iantsang 於 10-5-20 17:20 發表
haha, you never know.  There will be cheaper flats in island side but don't have comparable environment jei.

未鬼提啦.08年12月想買上環帝后華庭啦果時39x 高層有海景 無買 而家5xx 喇

哎~ 今年SPCN四百幾人爭30個位, N1及N2插班加埋都只收30位小朋友, 學位有限, 競爭好大呀!

我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

當年考佢, 我真係put左好多afford落去, 借地址, 寫信, profolio, 兩公婆請annual去interview, 講真阿囡又in得唔差, 校長都讚我個囡聰明 (佢出自真心的講, 睇得出)但都係唔收, 真係好失望lor

原帖由 NICOLE123 於 10-5-20 17:20 發表

其實唔洗睇得太重 (係你既文字當中feel到你睇得失好重, 如果有誤解 講聲sorry先) 果年佢未又係唔收我個仔.
so what 今年我個仔好多間九龍塘都收啦
所以向前看啦
想方法幫小朋友interview仲好啦 ...

原帖由 Nov 於 10-5-20 17:24 發表
哎~ 今年SPCN四百幾人爭30個位, N1及N2插班加埋都只收30位小朋友, 學位有限, 競爭好大呀!

扣埋d 人情位 可能無幾多個放出黎呢
講真架. 當日我一收到佢既waiting letter (星期六)
我星期日即時去買左而家間屋 搬左出黎
而家覺得自己既決定係無錯

原帖由 9284 於 10-5-20 17:26 發表
當年考佢, 我真係put左好多afford落去, 借地址, 寫信, profolio, 兩公婆請annual去interview, 講真阿囡又in得唔差, 校長都讚我個囡聰明 (佢出自真心的講, 睇得出)但都係唔收, 真係好失望lor

...

喇喇喇 你講既呢d野我上年考k都做哂喇
問題係人地真係無幾多個位放出黎嘛
所以忘記佢啦

‹ 上一主題|下一主題