用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有關喇沙小學
go

有關喇沙小學 [複製鏈接]

LS的功課會否很多? 是否很谷學生的成績? 既然LS係中文小學, 在英文教學上, 學校有甚麼措施強化學生的英文水準以確保升上中學的學生質素?
   0    0    0    0

英默係默故事書.........係每次十幾廿頁.

原帖由 bbkitko 於 10-5-20 22:59 發表
LS的功課會否很多? 是否很谷學生的成績? 既然LS係中文小學http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=85&cb=11224468&n=a136fd08, 在英文教學上, 學校有甚麼措施強化學生的英文水準以確 ...
無知是福

Wow! hope phonics would help...
原帖由 brian61950 於 10-5-21 14:28 發表

絕對無可能默咁多, 一課書都無20頁啦, 唔好嚇人啦, 聽你咁講, 你小朋友一定唔係喇小學生.

考試就默2課, core一段加unseen一段, 但平時要默範圍一定唔會要默十幾廿頁, 我班呢幾次都係3 pages咁大把!

原帖由 brian61950 於 10-5-21 14:28 發表

我仔的確唔係,十幾廿頁係 reader 裏面一個故仔.
問問三年級個d你咪知囉.

原帖由 overview 於 10-5-21 21:39 發表
絕對無可能默咁多, 一課書都無20頁啦, 唔好嚇人啦, 聽你咁講, 你小朋友一定唔係喇小學生.

考試就默2課, core一段加unseen一段, 但平時要默範圍一定唔會要默十幾廿頁, 我班呢幾次都係3 pages咁大把!

...
無知是福

For the mid term and final examination, total is about 20 pages for two stories. The weekly dictation is usually 4 pages.
* English standard is above average but not as good as some English DSS school such as DGS.
* the loading of homework is reasonable
* quite demanding in examination. Need to finish 9 -10 pages of questions within 45 mins.

原帖由 brian61950 於 10-5-21 21:52 發表

三年級又唔係一樣, 平時默只係3-4頁, 真係比其他學校範圍小好多.

考試係默2課(其實本reader好細本, 一頁都係唔多字咁), 加上平時都有默開, 所以基本上都唔難應付, 攞唔攞到高分真係要睇小朋友係unseen果part做成點.

原帖由 brian61950 於 10-5-21 21:52 發表

overview,
好彩有你呢位LS家長喺度澄清, 唔係真係比d做謠者嚇親

原帖由 overview 於 10-5-23 11:06 發表
三年級又唔係一樣, 平時默只係3-4頁, 真係比其他學校範圍小好多.

考試係默2課(其實本reader好細本, 一頁都係唔多字咁), 加上平時都有默開, 所以基本上都唔難應付, 攞唔攞到高分真係要睇小朋友係unseen果part做成點. ...

原帖由 moyan 於 10-5-23 16:21 發表
overview,
好彩有你呢位LS家長喺度澄清, 唔係真係比d做謠者嚇親
overview,不如講下每日功課量,唔該!thx!

咁中英文會唔會讀高一級或兩級咁呢?因為有人同我講話喇沙係讀高一、兩級, 但我覺得無咩可能, 因為呢間係津校, 無可能唔根政府架喎...不過我都係聽人講, 希望讀緊既朋友可以提供正確既資料.....果個人仲話佢d朋友仔係喇沙讀得好辛苦...我有d半信半疑.....

我唔係LS家長, 辛唔辛苦好視乎個人能力, 我仔嗰班有人晚晚做功課至11點, 又有人喺学校已做左一大半, 功課多少課程深淺可能人人見解不同! 但你講得啱, 津校課程好接近, 唔同私校。

原帖由 bb2 於 10-5-23 20:20 發表
咁中英文會唔會讀高一級或兩級咁呢?因為有人同我講話喇沙係讀高一、兩級, 但我覺得無咩可能, 因為呢間係津校, 無可能唔根政府架喎...不過我都係聽人講, 希望讀緊既朋友可以提供正確既資料.....果個人仲話佢d朋友仔係 ...

Apart form standard books, they will use additional books ...need to pay HK$2000+ each year which is HK$500 higher other government school. Additional books such as reader & creative writing are used 1-2 grades higher.
原帖由 bb2 於 10-5-23 20:20 發表
咁中英文會唔會讀高一級或兩級咁呢?因為有人同我講話喇沙係讀高一、兩級, 但我覺得無咩可能, 因為呢間係津校, 無可能唔根政府架喎...不過我都係聽人講, 希望讀緊既朋友可以提供正確既資料.....果個人仲話佢d朋友仔係 ...

係咪通常讀LS的學生都要補習? 通常幾年級開始補習?
聽聞英文及SCIENCE科都用英文教, 佔的課堂時間比例多嗎?

5,6樣左右, 有時加埋改正又多幾樣, 有人做1.5hr, 有人要做2-3hr, 真係要睇小朋友專心否, 我相信一般學校都係咁上下呱.

原帖由 VKwan 於 10-5-23 20:06 發表
overview,不如講下每日功課量,唔該!thx!

LS boys need to learn one sport and one music instrument. But most of them learn more than 1 more sports => at least spend 1-2 hrs at school~ 3 days per week. Therefore, they have to finish homework very fast.
原帖由 overview 於 10-5-24 14:20 發表
5,6樣左右, 有時加埋改正又多幾樣, 有人做1.5hr, 有人要做2-3hr, 真係要睇小朋友專心否, 我相信一般學校都係咁上下呱.

今時今日冇セ学生唔洗補習
成績好的想更上一層樓
成績差既更加要補習

原帖由 bbkitko 於 10-5-24 13:41 發表
係咪通常讀LS的學生都要補習? 通常幾年級開始補習?
聽聞英文及SCIENCE科都用英文教, 佔的課堂時間比例多嗎?

一定要one sport and one music嗎?

原帖由 InitialD 於 10-5-24 20:13 發表
LS boys need to learn one sport and one music instrument. But most of them learn more than 1 more sports => at least spend 1-2 hrs at school~ 3 days per week. Therefore, they have to finish homework v ...

又要玩sport又要玩music, LS仔真大壓力.
如果中文科用普通話教就好LU.

Most  of them has more than 1 sports.
原帖由 moyan 於 10-5-24 23:10 發表
一定要one sport and one music嗎?

‹ 上一主題|下一主題