用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 轉校後 ......有試過後悔嗎?
go

轉校後 ......有試過後悔嗎? [複製鏈接]

醒目開學勳章

其實好睇你小朋友係點,讀書方面肯自動自覺
會留心聽書唔係較打天才波的話就一定冇問題
性格方面會唔會好內向?不過小朋友好快可以
重新適應新環境新朋友既,都唔需要太擔心
我囡囡小一係間不知明學校考第一,
我幫佢轉左出九龍塘,考第二,
所以唔需要想太多,你最清楚你小朋友
你認為佢應付到既,又或者你有決心係佢灰心,
or佢遇到有困難既時候會安慰佢,
幫佢打氣的話就上馬
係就要快,而家快6月喇

醒目開學勳章

我唔認同,入到一間好學校,會比四周既讀書風氣所感染
細個可以做雞頭,將來大個先黎做鳳尾就更慘
爛船都有三分釘,我fd係Marymount出黎,成績唔算標青
上到大學先知原來佢D英文好過好多同學
你話趣唔趣...

原帖由 gdullpatpat 於 10-5-28 22:40 發表
寧做雞頭,莫做鳳尾

醒目開學勳章

你都講得岩,每間學校都會有唔好既學生
不過係冰山一角還是多不勝數呢?
入得呢類學校家長大多一定係對小朋友有期望,肯教導,付出
所以點解有人要不惜一切考入名校,
有人9年免費教育唔要,情願去比錢報直資,私校,
讀得上當然好,但至少都可以減少學壞既機會,
小息大家都睇書既,你好自然都會睇埋一份
小朋友的確好容易受人影響,
所以要睇下你比d咩環境去影響佢
盡左自己做父母既責任儘量幫佢鋪到條路好行D就好了,
你講得無錯,讀唔讀得上真係好睇佢自己
唉... 可憐呢一代既小孩,父母.....
我細個讀書邊有咁煩......

原帖由 msemily 於 10-5-29 13:56 發表
我又覺得唔係個個都會比四周既讀書風氣所感染...唔好以為名校就個個係好學生...痴左D比較反叛的同學做朋友結果呢??所以我覺得都係要depend on小朋友本性/能力, 讀唔上就讀唔上, 絕對唔會因為同學叻=自己小朋友都叻.. ...
‹ 上一主題|下一主題