用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 廬峰畫廊(觀點中心)
樓主: ohmygosh
go

廬峰畫廊(觀點中心) [複製鏈接]

謝謝分享。我也希望個仔會越來越喜歡畫畫﹐和懂得欣賞畫作。

原帖由 tungwai 於 10-6-9 13:20 發表
我個女及個仔都在康寧道學緊, 我講我個女呀, 佢由4歲學到現在 10歲 (中班), 佢由唔鐘意塗顏色, 到現在好鐘意畫畫, 就算平時在家或出街都會拿本簿或紙出來畫, 重要畫得似模似樣, 佢開始去蘆峰畫學時, 又哭, 差不多次 ...

有其它家長可分享一下小朋友的學習經歷嗎?

最近先排隊(平日), 唔知要等幾耐...

至少一年。weekend classes仲耐d。

你小朋友幾歲?

原帖由 creamychoy 於 10-6-27 00:50 發表
最近先排隊(平日), 唔知要等幾耐...

我小朋友已經在廬峰學了數月﹔不過我自己完全不懂畫畫﹐當初選廬峰最主要都是因為有很多家長向我提起/推介﹐口碑好加上價錢相宜﹐所以便讓孩子去學。

原帖由 Yacult 於 10-6-29 00:37 發表
其實很多畫室都教到小朋友畫出來的畫各有特色,我仍然不明白點解要揀廬峰?有冇真正懂畫的家長可以分享一下它勝人之處。

原帖由 ohmygosh 於 10-5-31 12:10 AM 發表
apm旁邊﹐觀點中心八字樓。只接受親身到畫廊報名﹐weekend classes隨時要排幾年。

我亞女3YRS開始排, 上星期打比我有位呀! 比個時間我, 仲要係亞女都未放學, 佢話時間唔OK可以後備等, 等等...等, 我女而家都8YRS喇, 由未讀K.1等到P.2, 仲要等.

你排weekdays都要等0甘耐???

原帖由 baby2046 於 10-6-30 21:42 發表

我亞女3YRS開始排, 上星期打比我有位呀! 比個時間我, 仲要係亞女都未放學, 佢話時間唔OK可以後備等, 等等...等, 我女而家都8YRS喇, 由未讀K.1等到P.2, 仲要等. ...

原帖由 baby2046 於 10-6-30 21:42 發表

我亞女3YRS開始排, 上星期打比我有位呀! 比個時間我, 仲要係亞女都未放學, 佢話時間唔OK可以後備等, 等等...等, 我女而家都8YRS喇, 由未讀K.1等到P.2, 仲要等. ...

咁點解唔帶你亞女去第二間學呀,小朋友學嘢個黃金時間就咁就無咗!

請問他們除了天后,觀塘外,九龍還有其他地方有分校嗎?

其實,他們的經營手法是否像KUMON般,是以特許經營模式?

原帖由 sindy_ho 於 10-7-1 16:32 發表

咁點解唔帶你亞女去第二間學呀,小朋友學嘢個黃金時間就咁就無咗!

原帖由 sindy_ho 於 10-7-1 04:32 PM 發表

我當時係一路學緊其他畫班, 一路等, 等到都差D忘記LU.

There is one in Wong Tai Sin.

原帖由 sharon2005 於 2010-7-2 09:27 發表
請問他們除了天后,觀塘外,九龍還有其他地方有分校嗎?

其實,他們的經營手法是否像KUMON般,是以特許經營模式?

我有2個小朋友都在康寧道盧峰畫室學畫, 大的學了7年(中班), 細的學了5年(低班), 如果有"接放學"的家長就肯定可以講出同一班同學, 每人的畫都是不一樣的.  (除了第一堂, 因為那幅畫主要是教塗色技巧)

例如今周畫"世界杯", 先要同學備課, 找出有踢足球的相或剪報紙, 雜誌. 帶番畫室去參考踢波的姿態, 畫畫時參考用.  人人畫出來的球場不一樣, 踢球都不一樣, 老師不會幫手畫.如果無責任心的同學無帶資料通常被扣0.5分, 畫得一般2分, 好一點2.5分, 最好3分, 3分好難攞架

我覺得佢地好認真教學, 亦注意孩子的紀律, 如果上課無心機, 唔認真, 多咀, 首先會堂上即時教佢地做番好佢, 再唔聽下課時老師會跟家長講, 老師不是投訴學生, 而是想家長知道學生上堂情況, 我坐係畫室等放學等左幾年, 以上情況不是聽人講而是自己親眼見的.

有一點想講, 畫畫跟其他藝術一樣, 例如演奏樂器, 都幾講天份, 同一老師, 學左差不多時間, 大家的成績也不會一樣.

有些家長因為學其他中,英, 數班而停了學畫,  我想子女學畫目的是手部大小肌肉控制, 刺激腦袋創意思維, 培養審美目光, 畫得美與醜, 各人的標準不一樣, 只要是自己子女有用腦仔諗出來的, 那便是一幅好畫.

長氣左少少, 見諒.

manmanchubb    發表於 12-5-7 22:43

多謝您的分享和意見。

昨天﹐我小朋友第一次在盧峰考試﹐朱太話八月底左右會出分數﹐同埋決定升邊班。

原帖由 cicada 於 10-7-7 15:10 發表
我有2個小朋友都在康寧道盧峰畫室學畫, 大的學了7年(中班), 細的學了5年(低班), 如果有"接放學"的家長就肯定可以講出同一班同學, 每人的畫都是不一樣的.  (除了第一堂, 因為那幅畫主要是教塗色技巧)

例如今周畫"世 ...

我仔而家5歲半, 請問要排幾耐先有位呢 ? Could you please pm the contact details to me. Thanks !

原帖由 cicada 於 10-7-7 15:10 發表

例如今周畫"世 ...

一般要等至少年半兩年﹐weekend的班仲誇張。

原帖由 cheuklokmom 於 10-7-10 10:07 發表
我仔而家5歲半, 請問要排幾耐先有位呢 ? Could you please pm the contact details to me. Thanks !

你可以先打去問下

原帖由 Yacult 於 10-7-10 00:58 發表
謝謝分享。請問如果小朋友11歲才join是否要同細的小朋友一齊學還是要評估再編班?我的小朋友以前學過,但由於冇時間於是停了頗長的時間,不過始終都好鐘意畫畫。 ...

個電話打極都唔通,請問有無另一個電話? 有無網頁?
thanks.

原帖由 Rattie 於 10-6-3 10:19 發表
(香港)天后地鐵站附近, 萬寧樓上 tel:22464103佢咃星期二(全日) 、星期五(上午) 休息。星期五六日嘅學費係貴過平日。早d去排冇問題,不過應該要夠四歲至會俾位你,但可能排得嚟都啱啱好。老師話2分係正常,冇2分即係小朋友 ...

文化中心有一小朋友画展,展出之画全是5歲左右小朋友作品,水準很高,有興趣的可去看看。
‹ 上一主題|下一主題