用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才多唔多人交左form
樓主: bobo620
go

優才多唔多人交左form [複製鏈接]

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

算啦, toilet呢樣嘢, 當日學校open day, 如果有d家長唔守公德, 唔通expect清潔亞姐全天侯侍候, 我亞仔學校toilet都無水沖廁, 但我都會用水攪掂. 小事一宗, 唔通又走去complain咩!

至於補底, 我唔熟呢間學校, 但家長可以positive咁諗: 呢間學校既學生質數好, 根本無須要補底!

原帖由 nonoddy 於 10-5-31 21:10 發表
我都唔係用toilet黎去judge一間學校好壞既, 如果你睇得明我講既野, 我既意思係似乎學校對衛生唔多關注, 而呢樣野咁橋就係我個妹非常重視呢!

如果toilet唔係經常性咁dirty, 都係好事既! 咁至少可以少一樣擔心, 我唔 ...

王國長老

希望同有興趣既家長作客觀分享:

小女讀左差不多三年. 程度我認為唔算淺, 中文課本用語文新天地, 小一用廣東話教, 小二起所有中文科以普通話教授, 所以普通話都ok, net teacher長駐學校, 旺角兩邊兩個net teacher都係外籍男士, 小朋友都唔會怕同佢講英文, 當然唔會講得好好, grammar出錯, 但佢地勇於用各種詞語去表達自己意思, 唔怕講, 唔怕寫, 初小net teacher係唔會改佢地grammar, 寫作由得佢地寫, 自由發揮, 要等高小先開始執grammar問題, 但我接受得到, 因為小朋友由小二起學tenses, 慢慢開始realise到正確情況應該用乜野字.

要睇下作為家長接唔接受到, english dept係外籍老師主管, 發展方向如此, 唔會制肘小朋友寫作, 由佢地發揮創意, 寫寫寫, 如果家長覺得睇唔過眼, 要勤執grammar, 要十全十美, 優才未必適合.

王國長老

簡介會我冇去, 唔知個presentation係點, 我亦都承認我個人對中學部認識唔多, 故此no comment.

小學部同中學部今年分開左有唔同校長, 中學部未有公開試成績睇到, 呢樣係家長要考慮既要素之一.

王國長老

老師方面的分享:

暫時只認識旺角老師, 因為囡囡初小.

好坦白講唔會有完美老師, 之前都見過有家長對老師有少少意見, 但經同校方溝通後, 情況改善.

整體而言, 老師都好nice, 冇一個老師令我覺得有問題, 佢地都好有愛心, 有幾個仲係特別好好 品行係佢地著重既一環, 早會, 德育課都灌輸好多好正面既訊息俾小朋友, 平日對小朋友好好, 但小朋友如果真係曳, 校長同老師都會應嚴則嚴. 紀律係陳校長好重視既一環.

我有兩個仔讀緊優才, 過住幾年, 去過學校不下幾十次, 從來冇見過 toilet 唔乾淨喎; 會唔會係因為簡介會果日人太多, 先至做成呢個情况呢?

簡介會果日我冇參加, 不過好似連續三場都爆棚, 計埋成千幾二千人, 真係幾難應付。

原帖由 nonoddy 於 10-5-30 15:03 發表
我個妹本來想申請既, 但佢有日去參觀, 見到個toilet咁dirty (冇水沖廁, 成個toilet都係tissue及xx), 就話呢間學校講到自己點好都冇用.. 咁簡單既衛生問題都搞唔dim! ...

從未聽過有咁既坐位安排喎, 會唔會係第二間學校

以我所見, 優才冇用成績黎將D學生分類; 其實優才連考試都唔排名次既, 學校/家長都唔會好睇重排名, 更唔會用成績黎分班、分坐位。

原帖由 Wingwingtong 於 10-5-30 21:26 發表
不過我聽個家長話佢個friend係間學校教架, 佢間學校叻嘅學生坐前面, 成積差嘅坐後面!

我唸有兩個主要原因, 令到優才需要補底既學生比較少 :
1) 優才係小班教學, 老師比較多時間去照顧班上唔同學生既需要; 咁平時日日都幫緊D學生, 就唔需要特別去{補底}
2) 優才係選擇性收生既, 學生質數比較平均, 差異較少, 大部份學生都跟得上課程進度, 大幅落後既學生唔多。

以我所見, 小一至小三真係唔多需要响課堂外額外補底; 不過到左高小, 就會有小部份學生, 响個別科目需要特別幫助, 而校方亦會約見家長, 商量補底既安排。

原帖由 overview 於 10-5-31 21:22 發表
... 至於補底, 我唔熟呢間學校, 但家長可以positive咁諗: 呢間學校既學生質數好, 根本無須要補底!

洗手間不潔,希望校方能作出改善地方,但值得體諒的一點是,簡介會當日人流咁多,清潔嬸嬸未能全天侯守住每個廁所,去完廁所唔沖廁,咁無公德心,
要鬧既~~都應該係鬧呢D咁無品既人先,不能只怪罪於校方!

上星期六,水務署更換鹹水管,九龍很多地區也沒有鹹水供應。那天我到一大型屋苑的會所,廁所簡直不堪入目。

醒目開學勳章

原帖由 iamderek 於 10-6-1 02:17 發表
上星期六,水務署更換鹹水管,九龍很多地區也沒有鹹水供應。那天我到一大型屋苑的會所,廁所簡直不堪入目。

奇怪我去過GT兩所校舍各幾次,都沒有發現洗水間不潔的問題 ,現在终於明白了:) ,回想起那幾天,我家也斷斷續續沒有鹹水供應,有天更是由朝到晚都沒有,甚為頭痛,以前從未試過如此 。

洗手間的清潔, 應該真的不會令家長選擇報不報, 讀不讀. 試想若新小拔有如此情況. 家長們會不會這樣? 如果會. 很多家長一定支持. 因為又再少點競爭.

醒目開學勳章

原帖由 ysnmama 於 10-6-1 06:37 發表
洗手間的清潔, 應該真的不會令家長選擇報不報, 讀不讀. 試想若新小拔有如此情況. 家長們會不會這樣? 如果會. 很多家長一定支持. 因為又再少點競爭. ...

陰謀論!

醒目開學勳章

有關抜尖補底的問題,心水清的會睇到一般成績不俗的學校,甚至乎傳统名校,都是偏向把资源放在抜尖上,近年甚至是成績稍遜的學校都漸把资源放在抜尖上,因成效遠比補底高,補底往往把學生標籤了,而抜尖則有助提升學生的自尊感不與鬥心,即使未能進入抜尖的名單的也不會覺得自已是最弱的一群,從而更努力上進。
所以,本人選校會避開強調補底的學校,人各有志吧!

(補底)的意思, 可否詳細講一講!

宮心計

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題