用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 你哋點睇7月份校車費 ?
go

你哋點睇7月份校車費 ? [複製鏈接]

醒目開學勳章

各位媽咪,

7月份校車要收半個月, 各位覺得合唔合理呢 ?

我自己既觀點, K1-K2返學返到7月8日, K3返到7月9日. 照計係咪應該最多計10日.
即車費1/3. 但學校就要收半個月.
其實就算收10日或半個月, 都只係百多元, 但呢個係原則問題.

其實計法如果跟課外活動, 校車收費為除30乘10日. OK, 合理.

加上, 同我囝囝同地點上校車的有個禮賢幼稚園小朋友, 我車費比佢多60蚊1個月. 我都覺得OK啦, 鬼叫自已小朋友要坐校車嗎. 只覺自己學校食水深D.

但原來禮賢好似7月份唔洗比校車費用的 (如有錯誤, 請更正). 所以我有D唔開心. 本來好想諗辦法, 因實際7月份要返學的只有5日, 但又實在無人可以幫到我接小朋友, 有D無奈.
   0    0    0    0

我個人認為可以接受啦, 校車叔叔同姨姨都係自僱人士, 7月收多幾日錢但成個8月無收入喎! 咁7月多出果小小我地咪當佢地平時細心幫我地照顧小朋友既bonus羅

yoyo,我個女無撘校巴,所以我都唔方便出聲。但係見到你咁體諒校巴司機同姨姨,我都覺得要出黎支持你既睇法。

原帖由 黎料 於 10-5-31 15:22 發表
我個人認為可以接受啦, 校車叔叔同姨姨都係自僱人士, 7月收多幾日錢但成個8月無收入喎! 咁7月多出果小小我地咪當佢地平時細心幫我地照顧小朋友既bonus羅 ...

醒目開學勳章

首先我要聲明, 我個問題係原則問題. 就算學校願意減果5日車費, 都只係百多元的問題.

從感性上, 我覺得比司機同姨姨OK. 但從理性上/原則上, 我覺得數目上是否應該清楚一點呢?

可能大家會覺我點計較吧 ! 是否有原則 = 不體諒呢 ?

我同意,
原帖由 Ivy.cheung 於 10-6-1 09:42 發表
首先我要聲明, 我個問題係原則問題. 就算學校願意減果5日車費, 都只係百多元的問題.

從感性上, 我覺得比司機同姨姨OK. 但從理性上/原則上, 我覺得數目上是否應該清楚一點呢?

可能大家會覺我點計較吧 ! 是否有原則  ...

我都同意。有原則同埋肯開心見誠咁攞出黎討論,其實都係一樣咁好。

原帖由 Ivy.cheung 於 10-6-1 09:42 發表

可能大家會覺我點計較吧 ! 是否有原則  ...

I would say the bus fee is more expensive than other kindergarden.  I have to paid $1020 per month from Sha Tin to YYC, same location to Kowllontong Kindergarde just $800, even to Homantin is also $800 only, I would siad it is very expensive.

Agree. I compared with the other Kln Tong school bus fee when my son is going to study in YYC. It is the fact that the fee is more expensive than the other one . I think it is not good for YYC. I hope the fee will reduce in next term. Maybe principal can help us.
Anyway, do you live in Ma On Shan?

首先,我唔係代表學校、校巴司機同車上既媬姆。家長同一個地點將子女送上校巴,見到其他幼稚園既學生,問一問價錢比較下,各位家長見到校巴費比九龍塘既幼稚園貴,亦係事實,心中慽慽然,實在無可厚非。

跟著我係到諗,正如各位家長所講,又一村既校巴係咪食水深,同一距離,比九龍塘既幼稚園都貴呢?我既結論係,又一村既校巴,係每一個學生身上既校巴費,都係比九龍塘既幼稚園深,絕對係事實。

相比各位家長所提及既幼稚園(九龍塘各幼稚園同埋禮賢),又一村有樣唔同既野就係又一村係有全日班,主要係上午班,只有好少班係下午班。其他幼稚園則是全半日班,咁樣其他幼稚園既校巴,可以全車上午班,全車下午班,所以校巴可以同兩車不同既學生收校巴錢,而又一村因為有全日班,主要上午班,好少下午班,所以校巴跟本要預一個位比一個全日班既學生,餘下來既位就可以比一個上午班同一個下午班既學生黎share。以又一村既全日、上午、下午比例,早上番學可以載半車全日班,半車上午班返學,中午放學要車半車上午班放學,再接四分一車下午班返學,到下午放學要車半車全日班加四分一車下午班放學。所以全部加埋,一架校巴只可以向一又四分一車學生收錢,基於營運成本差不多,又一村既校巴就要向每個學生收多些校巴錢。

另外,我又見過九龍塘那些名稚園,例如SC同KV,佢地除左係半日之外,仲係用大巴黎做校巴,咁佢地除開當然仲平。

貴係事實,但係希望大家明白點解貴過人。

原帖由 kkk2000 於 10-6-2 23:10 發表
Agree. I compared with the other Kln Tong school bus fee when my son is going to study in YYC. It is the fact that the fee is more expensive than the other one . I think it is not good for YYC. I hope ...

又一村既校巴確係貴一點,但尚可以接受. 加上我小朋友讀全日班, 7月份只放1星期, 俾FULL MONTH 都覺得OK.

我唔知係唔係貴, 我朋友住九龍塘, 学校都係在九龍塘, 只係轉個彎, 都收800元.  而且又一村校巴司机叔叔及姨姨都好照顧小朋友, 我有几個朋友度校巴無咁細心, 咁已值得啦.  我願意比

原帖由 Joshua_BB 於 10-6-4 21:25 發表
又一村既校巴確係貴一點,但尚可以接受. 加上我小朋友讀全日班, 7月份只放1星期, 俾FULL MONTH 都覺得OK.

貴了少少是事實, 但我也願意比的

回覆 5# kkk2000 的文章

No in Ma on shan, just Sha Tin.  But this is true the school bus fee is more expensive.

但係總括黎講七月份唔駛交學費只係交茶點費..都又抵番啫..

原帖由 Ivy.cheung 於 10-5-31 14:26 發表
各位媽咪,

7月份校車要收半個月, 各位覺得合唔合理呢 ?

我自己既觀點, K1-K2返學返到7月8日, K3返到7月9日. 照計係咪應該最多計10日.
即車費1/3. 但學校就要收半個月.
其實就算收10日或半個月, 都只係百多元, 但呢 ...
‹ 上一主題|下一主題