用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問邊間融合教育小學辦學好d呢?
go

請問邊間融合教育小學辦學好d呢? [複製鏈接]

我去過嶺小簡介會,個校長成日強調自己學校課程唔淺,功課都幾深o架﹗所以唔係我杯茶﹗

葛量洪,因為收生不足,所以佢唔係好揀學生,而又好多有學障小朋友o既家長都揀佢,所以愈黎愈多要支援o既學生,兩睇啦.... 愈黎愈多,佢地就變得有經驗,不過壞方向諗,佢地未必支援到咁足... 唉...

日修,我聽協康社工講過,太多有特殊需要o既學生入左去,已經變成s位小學,所以如果想小朋友適應,就唔好揀佢喇...

原帖由 sharon26788 於 10-6-9 23:03 發表
多謝大家意見,我心水都有幾間:

國際基教音樂小字
基華小學
廣東道官小 有家長話呢間學校家校合作好唔掂,最後係好無奈地轉校
鮮魚行  口碑都OK,最緊要家長唔好嫌棄呢間學校既環境等問題
葛量洪校友會黃埔小學  呢間學 ...

我都想知邊間呀﹗係私校or 津校黎o架?
如不便公開,請pm我啦﹗thanks

原帖由 anniemiwow 於 10-6-14 12:08 發表
1.學校在將軍澳
2.有功課調適, 有st上堂幫學生, 功課亦不少, 但不算太深
3.對有特殊需要學生-有言語治療,有駐校社工, 有社交小組
4.由於收生不多, 故可以小班,
hope it useful ...

請問係邊間學校呢?
thanks

原帖由 anniemiwow 於 10-6-18 12:24 發表
1.學校在將軍澳
2.有功課調適, 有st上堂幫學生, 功課亦不少, 但不算太深
3.對有特殊需要學生-有言語治療,有駐校社工, 有社交小組
4.由於收生不多, 故可以小班,
hope it useful ...

...
‹ 上一主題|下一主題