用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問邊間融合教育小學辦學好d呢?
go

請問邊間融合教育小學辦學好d呢? [複製鏈接]

咁 KOWLOON 東有無邊間好小學介紹呢

廣東道官小早前在電視上介紹佢地點幫助有自閉証的學生,我都有記低這間學校,至於鮮魚行,佢會唔會太多新移民學生呢,不過佢好以小班教學,相對我地的細路會好些,其他我就唔知啦
原帖由 rvp 於 10-6-5 00:56 發表
多謝大家意見,我心水都有幾間:

國際基教音樂小字
基華小學
廣東道官小
鮮魚行
葛量洪校友會黃埔小學
紅磡信義學校
大角咀天主教
福德
嶺南大學香港同學會小學
五邑工商
日修
寶覚
(鳳)基千禧,好似話日修嘅校長過咗去

請 ...

請問 福德學校在邊區, 是否很遠
原帖由 sharon26788 於 10-6-9 23:03 發表
多謝大家意見,我心水都有幾間:

國際基教音樂小字
基華小學
廣東道官小 有家長話呢間學校家校合作好唔掂,最後係好無奈地轉校
鮮魚行  口碑都OK,最緊要家長唔好嫌棄呢間學校既環境等問題
葛量洪校友會黃埔小學  呢間學 ...

請問呢間新商會在邊區?
原帖由 SoNyPig 於 10-6-12 10:49 發表
我近排睇報紙~
話佢地今年辦私小一~
小一派位後佢地收到唔少叩門學生woooo
同埋~佢地自報導出街後,多左好多有心人士捐錢同幫呢間學校。
如果有興趣既家長,可以打去問/同埋佢地而家星期六有做幼稚園既活動~都可以去打去 ...

其實我個仔剛剛5YR, 讀S位, 今年可能都會讀多一年, (因佢只讀左8個月s位, ) 都唔知出年會直上小一, 定多讀一年K3, 不過, 都會留意下小學資料, 因佢有專注力不足, 以前上I位大班日日發夢, 依家讀左8個月S位小班后, 好大進步, 所以小學好想搵一些真正小班, 最好得15人最好啦, 唔知有無呢?

請問你是邊間學校 ?
原帖由 anniemiwow 於 10-6-14 12:08 發表
1.學校在將軍澳
2.有功課調適, 有st上堂幫學生, 功課亦不少, 但不算太深
3.對有特殊需要學生-有言語治療,有駐校社工, 有社交小組
4.由於收生不多, 故可以小班,
hope it useful ...

可唔可以講得長細d呢, 咁佢係咪小班呢? 多唔多支援呢?如果佢咁多a仔, 咪好以特殊小學 ?
你會唔會去睇下日修呢, 聽聞都好多特殊學生 ?
原帖由 rvp 於 10-6-21 13:18 發表
今日去咗新會商會睇,我覚得佢收好多a仔,差不多兩個有一個special咁,又d都好似好嚴重咁,奇實呢問學校hand 唔handle 到嫁。

好以幾好支援又多, 但係咪幾多非亞裔小朋友讀呢? 我係綱站見到

hi hinhinmummy
咁你有無D好嘅小學呢, 你小朋友係咪上左P1啦, 今日我同學校老師傾計, 佢話亞仔今年追貼左好多, 現同正常五歲小朋友相距很小, 我好開心, 如果可以, 我都想亞仔出年上P1, 唔想佢讀多年, 所以好想知有乜小學又小班, 又多支援, 學校又有愛心, 你話九龍唔好係?間...
原帖由 hinhinmummy 於 10-6-29 10:44 發表

一年前個仔搵小學, d姑娘(幾個)都千叮萬囑我吾可以搵呢一間小學, 還有另一間係九龍區

同你講法一樣, 已經無乜support 比特殊需要的小朋友

我識一個小朋友, 甚至比人'勸'轉校 ...
‹ 上一主題|下一主題