用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華同陳守仁你會點揀?
go

英華同陳守仁你會點揀? [複製鏈接]

如果你認為自己個兒子活潑開朗,又想英文好得全面d, 我會揀陳守仁, 因為功課唔多英文又教得好, 如果唔係唔會係短短幾年時間可吸引名中學接受佢地ke 學生,  陳守仁叻ke學生會去比英華top ke 英中. 而去同英華差不多level ke 學校唔難. 但如果你想保住band 2尾成績都一定有英中讀, 咁我會穩當d 揀英華, 而且英華都是進取的學校. 學生都幾乖.

我唔係話英華係band 2 尾, 我係指聯系英中可收自己小學的band 1&2, 所以英華小學band 2 尾都可上返自己英中.

.
原帖由 Pekklesiu 於 10-6-1 17:52 發表
陳守仁好似全年hk$14,800

我唔係話英華係band 2 尾, 我係指聯係英中可收自己小學的band 1&2, 所以英華小學band 2 尾都可上返自己英中.

.
原帖由 Era 於 10-6-1 22:20 發表
原來英華係band2尾呀?真係第一次聽到. 咁就千祈唔好去讀啦.

如果識咁腍ke, 就會有另一種選校計策, 好多選 聯繫都是為那直上的方便, 跟唔跟到唔係現時考慮因素. 我女當年都係在一間有聯系英中與無聯系英中之間作選擇, 但我也是認為實力+開心學習最重要 ... 如今我女p.6, 成績可向更好的英中進發.
她最近請英幫我寫了兩句說話,我覺得也可是她這6年的心聲, 原句是這樣的Pride and happiness will shine through the way, XXX the best choice to share the day!

註:我沒有說英華係band 2 尾, 我只是指聯系英中可收自己小學的band 1&2, 所以英華小學band 2 尾都可上返自己英中. 所有聯系學校都一樣面對相同情況 Maryknoll, Heep Yunn, La Salle都係. 而St.Mary 是一條龍 band 3 都要收!
而我女都是選有聯系小學的英中.

.

.
原帖由 VKwan 於 10-6-2 11:52 發表
諗野唔好咁定當,我朋友個仔讀英華,聽佢講英文程度都幾深,而且聽聞有小部份追唔到既學生退學添喇!呢個世界冇"保證",最大既保證就係實力!

講少句, 就比人'話', 英華小學係中文小學, 英華書院係英文中學. clear?! 唔好跟住又話英華小學雖然中文小學, 但又教深 ... 英小就英小, 中小就中小, why 中小唔轉英小?! 一定有原因同分別的.

原帖由 waihomemail 於 10-6-2 15:43 發表

英華應該係中中先真喎

LS 不是英小就不是英小, 好多事是有定義和定位的. 你去問教育局吧! 要轉英小要通過好多定義, 師資、教材...等. 又補充埋, 我絕對唔係話中小師資唔好, 我係講定義係有好多規則.
我不如幫你講埋, 國際學校才是英文學校. 亦無話過英小好過中小!!!!!

英小又點, 最重要係教得好!!! 課程深又點, 大部份學生吸收得到才有用. 掛羊頭賣狗肉有甚麼用!!!
.

原帖由 DD仔 於 10-6-2 18:24 發表
what is the reason? LS has the same case. CH P school, ENG S school.

不是, 所有學校都平等.
我最初只是想簡單指出英華小學有中學back up, 但TSL無, 但的確TSL讀得成績好的學生有能力指向更好的中學罷了. 但英華小學以外的 band 2 生想讀英華中學 -- 好難!! 但如就讀英華小學的學生, 只要keep到band 2底線或全科合格(not sure行邊樣條例) 因聯系仍可讀英華中學.

.

原帖由 DD仔 於 10-6-2 21:56 發表
please don't get defensive.  I'm just asking you, not "inching" you.
You mean LS can do it right, but YW can't?

其實以我所知 LS 同 Maryknoll係資助學校, 有條formula 可以計出來的. 你可在教育局網頁找到. 至於YW 係直資會有唔同, 大部份直資只要求自己小學生只要主科合格及conduct良好就可升上中學.

原帖由 DD仔 於 10-6-3 00:04 發表
Thanks for your explanation.  Does the same thing apply to LS?  or only Band 1 students at LS P can be promoted to LSC? same thing at Maryknoll?

TSL 同 CKY 跟本就是很不同的學校. 學費,教育模式同指向都唔同, 唯一相同係保良局辦學 .

英華小學未有成績睇到, 學校年齡比TSL還短, 我本對英華小學無惡意. 但我唔明憑甚麼一定要說英華小學好?!  請不要說因為校長 . 如果因為校長請指出她在協恩的建樹?!

.

原帖由 4in1family 於 10-6-2 22:48 發表
TSL? 寧願去 CKY, 同英華就更加好難比。睇黎D mummy要做多research 先。

ah 先生你 d 反應唔錯

.
原帖由 flostangraphy 於 10-6-3 00:46 發表
CKY?!?! do you know it's IB curriculum? really同TSL好難比wor....they have both completely different system.....
睇黎ah mammy要做多research 先wor。

hi, 由此至終, 我只指出兩校的分別, 並無刻意比較甚麼.

TSL
CKY 如果我有錢我可能都會揀CKY, 但如果我比得起, 我又會試考國際學校, …
咁比落去有排比, 分分鐘講到去外國讀書….. 姨甥仔讀國際學校(係外籍人多無mut中國人那種, 不是人多鬼少那種),
除學習模式不同外, 每天見到都是外籍人, 英文是唯一語言, 英文進步點會唔快. 我唔會比得起 , 又想女兒真係講得好DD, TSL個語境係唔錯的選擇, 但錢可以比少好多 , 這是對我而言.
但同樣都要小朋友主動, 樂意同非華語學生交談, 學校做PROJECT要分GROUP, 有些怕講, CHINESE student GROUP一組, 係我角度咁當然唔係咁好 , discuss 時的英語argue能力進步最驚人 !!! 但我喜歡這種互動.
So be it !

但如果你問我TSL ke英文強唔強, 我會好肯定咁答:強. 尤其是叻個班小朋友.而且TSL只是一間好普通好普通ke學校!!!係好多人眼中:so what. 既然係無歷史, 無名氣ke學校, 將就下,算係咁啦, 對於我哩d見得野少ke C9,我好易滿足ke  .

英華亦係好多人ke dream school, back up  ! !! why not?!

這只是一些個人感受的善意分享.
.
原帖由 4in1family 於 10-6-3 20:21 發表
hehe, don't get reactive. 我唔係比較佢地既curriculum, 只是常常說TSL的英文強,所以就language既development比較。CKY的language係好強,至於YW,hey,大把學校好過佢啦,係咪,所以咪話唔比較囉。
Research我梗有做,don't wor ...
‹ 上一主題|下一主題