用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華同陳守仁你會點揀?
樓主: Pekklesiu
go

英華同陳守仁你會點揀? [複製鏈接]

TSL? 寧願去 CKY, 同英華就更加好難比。睇黎D mummy要做多research 先。

tsl近年既升中成績, 令好多人刮目相看 !

原帖由 4in1family 於 10-6-2 22:48 發表
TSL? 寧願去 CKY, 同英華就更加好難比。睇黎D mummy要做多research 先。

Thanks for your explanation.  Does the same thing apply to LS?  or only Band 1 students at LS P can be promoted to LSC? same thing at Maryknoll?

原帖由 mamimummy 於 10-6-2 22:30 發表
不是, 所有學校都平等.
我最初只是想簡單指出英華小學有中學back up, 但TSL無, 但的確TSL讀得成績好的學生有能力指向更好的中學罷了. 但英華小學以外的 band 2 生想讀英華中學 -- 好難!! 但如就讀英華小學的學生, 只 ...

其實以我所知 LS 同 Maryknoll係資助學校, 有條formula 可以計出來的. 你可在教育局網頁找到. 至於YW 係直資會有唔同, 大部份直資只要求自己小學生只要主科合格及conduct良好就可升上中學.

原帖由 DD仔 於 10-6-3 00:04 發表
Thanks for your explanation.  Does the same thing apply to LS?  or only Band 1 students at LS P can be promoted to LSC? same thing at Maryknoll?

TSL 同 CKY 跟本就是很不同的學校. 學費,教育模式同指向都唔同, 唯一相同係保良局辦學 .

英華小學未有成績睇到, 學校年齡比TSL還短, 我本對英華小學無惡意. 但我唔明憑甚麼一定要說英華小學好?!  請不要說因為校長 . 如果因為校長請指出她在協恩的建樹?!

.

原帖由 4in1family 於 10-6-2 22:48 發表

CKY?!?! do you know it's IB curriculum? really同TSL好難比wor....they have both completely different system.....
睇黎ah mammy要做多research 先wor。

原帖由 4in1family 於 2/6/2010 22:48 發表
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

ah 先生你 d 反應唔錯

.
原帖由 flostangraphy 於 10-6-3 00:46 發表
CKY?!?! do you know it's IB curriculum? really同TSL好難比wor....they have both completely different system.....
睇黎ah mammy要做多research 先wor。

但都係唔夠ah小姐你反應快.....

原帖由 mamimummy 於 3/6/2010 01:33 發表
ah 先生你 d 反應唔錯

.
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

講到尾,無論讀邊間小學,只要keep到好成績,邊間都冇所為.

原帖由 mamimummy 於 10-6-3 00:31 發表
其實以我所知 LS 同 Maryknoll係資助學校, 有條formula 可以計出來的. 你可在教育局網頁找到. 至於YW 係直資會有唔同, 大部份直資只要求自己小學生只要主科合格及conduct良好就可升上中學.

...
唔怪得之d程度要教到咁深啦,我fd話p2英文試卷出到p4程度。我估係為左確保稍遜的學生都有一定程度,所以係咁谷

其實高一,二班都唔算好跨, ok啦, even名津校都教高1-2級, 正如而家小一考cambridge flyer, 小二,三去已考ket/pet, 呢d已經係for小六/初中生. 男拔小三已去到中學英文要求. 所以英華仲有進步空間架.

不過教得深唔係等於一定叻, 因語文係要講,寫,讀多方面, 最緊要係做到活學活用才有用, 單識做練習係唔夠架.

原帖由 VKwan 於 10-6-3 11:16 發表
唔怪得之d程度要教到咁深啦,我fd話p2英文試卷出到p4程度。我估係為左確保稍遜的學生都有一定程度,所以係咁谷

If DBSPD's students are that good, how come DBS's HKCEE results are not the most outstanding, if DBS takes almost all DBSPD's students?

原帖由 overview 於 10-6-3 12:53 發表
其實高一,二班都唔算好跨, ok啦, even名津校都教高1-2級, 正如而家小一考cambridge flyer, 小二,三去已考ket/pet, 呢d已經係for小六/初中生. 男拔小三已去到中學英文要求. 所以英華仲有進步空間架.

不過教得深唔係 ...

Maryknoll, Heep Yunn, La Salle are different from 英華. If you are band 2 students in 英華, for sure you can go to 英華中學. But for Maryknoll, Heep Yunn, La Salle.........the chance is low unless you are good at sports or music.

原帖由 VKwan 於 10-6-3 11:16 發表

Yes..I found my son (P.2)'s exercise and exam using P.3 English material (from Singapore P.3 textbook).  It looks so ....amazing..

hehe, don't get reactive. 我唔係比較佢地既curriculum, 只是常常說TSL的英文強,所以就language既development比較。CKY的language係好強,至於YW,hey,大把學校好過佢啦,係咪,所以咪話唔比較囉。
Research我梗有做,don't worry. evidence-based好D嘛.

hi, 由此至終, 我只指出兩校的分別, 並無刻意比較甚麼.

TSL
CKY 如果我有錢我可能都會揀CKY, 但如果我比得起, 我又會試考國際學校, …
咁比落去有排比, 分分鐘講到去外國讀書….. 姨甥仔讀國際學校(係外籍人多無mut中國人那種, 不是人多鬼少那種),
除學習模式不同外, 每天見到都是外籍人, 英文是唯一語言, 英文進步點會唔快. 我唔會比得起 , 又想女兒真係講得好DD, TSL個語境係唔錯的選擇, 但錢可以比少好多 , 這是對我而言.
但同樣都要小朋友主動, 樂意同非華語學生交談, 學校做PROJECT要分GROUP, 有些怕講, CHINESE student GROUP一組, 係我角度咁當然唔係咁好 , discuss 時的英語argue能力進步最驚人 !!! 但我喜歡這種互動.
So be it !

但如果你問我TSL ke英文強唔強, 我會好肯定咁答:強. 尤其是叻個班小朋友.而且TSL只是一間好普通好普通ke學校!!!係好多人眼中:so what. 既然係無歷史, 無名氣ke學校, 將就下,算係咁啦, 對於我哩d見得野少ke C9,我好易滿足ke  .

英華亦係好多人ke dream school, back up  ! !! why not?!

這只是一些個人感受的善意分享.
.
原帖由 4in1family 於 10-6-3 20:21 發表
hehe, don't get reactive. 我唔係比較佢地既curriculum, 只是常常說TSL的英文強,所以就language既development比較。CKY的language係好強,至於YW,hey,大把學校好過佢啦,係咪,所以咪話唔比較囉。
Research我梗有做,don't wor ...

多謝大家d意見, 不過我睇到亂亂地, 有冇人可以話俾我知TSL同CKY係邊間??  thanks
Anakin - Born on Apr-8,05, weight 3.78Kg

TSL = 陳守仁
CKY = 蔡繼有

原帖由 Pekklesiu 於 10-6-3 23:21 發表
多謝大家d意見, 不過我睇到亂亂地, 有冇人可以話俾我知TSL同CKY係邊間??  thanks

都係嗰句, 收咗先至再諗讀邊問!
同埋, 如果預咗報直資,斷估唔會凈係報兩間咁少, 如果到時 DBS, St. Paul Co-ed, SFX,... 等都收, 你仲會有排諗啦!

Maryknoll & La Salle BAND2生 都好大機會升上,
不過一定要抽, 傳統出名既學生都唔代表有好多BAND1位, 但有8成可升上去自己既中學.所以BAND2人數便可以估到出來.  Heep Yunn唔知啦, 無FRIEND係度讀.

原帖由 vet 於 10-6-3 16:31 發表
Maryknoll, Heep Yunn, La Salle are different from 英華. If you are band 2 students in 英華, for sure you can go to 英華中學. But for Maryknoll, Heep Yunn, La Salle.........the chance is low unless you ...
‹ 上一主題|下一主題